用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 阿爺support雙非,冇啦灬
樓主: Gagagogo
go

阿爺support雙非,冇啦灬 [複製鏈接]

回復 serinac 的帖子

不要太敏感,我是說我不能勉強其他人,亦沒有批評他人的意圖。如果令你誤會或感覺不好,我向你道歉。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回復+serinac+的帖子 不要太敏感,我是說

原帖由 happy_lavender 於 13-10-10 發表

不要太敏感,我是說我不能勉強其他人,亦沒有批評他人的意圖。如果令你誤會或感覺不 ...
你太言重了,我呢啲靠把囗食飯嘅人,點會噉易感到不舒服呀。我想指出,不同文化背景長大的人,自然有不同的價值觀和做事方式,硬要將自己的一套強加於別人身上,自然格格不入,引起衝突。

個人較傾向求同存異,相互尊重的處事方式。

有個內地親戚做校長, 成日收唔少茶禮, 而且內地既家長興送禮比老師校長, D雙非會唔會將呢D文化帶埋落黎

引用:有個內地親戚做校長,+成日收唔少茶禮,+而且

原帖由 TOKIN 於 13-10-10 發表
有個內地親戚做校長, 成日收唔少茶禮, 而且內地既家長興送禮比老師校長, D雙非會唔會將呢D文化帶埋落黎 :di ...
好在香港有ICAC 啫!

唔知你認唔認同啦, 但本質上錯o既事, 好多人做都唔會變o左o岩, 錯o既就應該要改, 而唔係叫人包容o羅

ICAC, 唔知捱得幾耐

引用:回復+serinac+的帖子 ICAC,+唔知捱得幾耐

原帖由 TOKIN 於 13-10-10 發表

ICAC, 唔知捱得幾耐
個人仍然投香港法治和ICAC 信心一票。

回覆:JustAParent 的帖子

最多中產要求普選,而最受害於普選的也是中產。
BBC這遍文章有意思
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/mobile/indepth/2011/02/110215_hkreview_middleclass.shtml

引用:回復+serinac+的帖子 唔知你認唔認同啦,+

原帖由 K722 於 13-10-10 發表

唔知你認唔認同啦, 但本質上錯o既事, 好多人做都唔會變o左o岩, 錯o既就應該要改, 而 ...
對與錯的事,可能每一個人的定義和尺度都唔同,你説的能否具體一點?

frenchfries 發表於 13-10-11 00:09
BBC這遍文章有意思
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/mo ...

唉, 那中產要怎樣找個代言人 ? 或者更基本的,怎樣定義那班所謂的中產,在稅單中送代言人選票嗎 ? 說到底,作者還不是要找個理由去合理化功能組別,走回頭路.和當年吳光正為功能組別護航的思考模式和論點幾乎一式一樣.

"收入最高的50萬人,繳付的薪俸稅佔政府薪俸稅總收入的近九成", 但是, 香港利得稅的收入接近薪俸稅兩倍呀! 那何不乾脆找誠哥做特首? 還選什麼 ?

大家想想過去有多少不合理政策是在功能組別保送下上壘的.代言人 ? 代表邊個呀 ?  期望在不民主制度不找代言人, 搵笨呀 ?

絕對認同,就算是個人,我們也只能先接納,然後再慢慢以行為影響對方。至於不同地方的風俗習慣、處事手法等,就更不可能強迫改變。始終入鄉要隨俗,你去別人家裡借宿,也不能要主人家跟你的起居習慣,做人真係要識分主客,否則只會招來衝突,但始終未能達至預期效果。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

frenchfries 發表於 13-10-11 00:09
BBC這遍文章有意思
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/mo ...

功能組別真的就代表中產???除功能組別, 仲有個689特首, 連李生都做唔到野; 身為中產, 真係兩難, 見到政府立法會咁樣搞法, 好想有民主有權選特首, 但又怕民粹福利派人多勢眾

serinac 發表於 13-10-10 18:30
個人仍然投香港法治和ICAC 信心一票。
法治? 成日叫人大釋法
ICAC? 被湯生搞到形象低落, 同埋之前選特首既大龍鳳, ...

回復 TOKIN 的帖子

在内地,收禮茶是正常兼合法,他們根本唔意識到香港人唔可以收。我們在大陸,年年都有內地廠商送大利是來,只能年年退,又要報告上級,超煩!但無法,內地人真係唔識,我們只能自己持守,免致跌入陷阱。

回復 happy_lavender 的帖子

內地送禮寫好封信/report, 靠人事關係入校或入職, 所以d當地專業水準搞成咁, 反而浸完咸水回國做工完全唔同身價,
希望d雙非家長真的能夠被我們體制同化到, 而唔係去衝擊這裏

引用:Quote:serinac+發表於+13-10-10+18:30+個人

原帖由 TOKIN 於 13-10-11 發表
法治? 成日叫人大釋法
ICAC? 被湯生搞到形象低落, 同埋之前選特首既大龍鳳, ...
即使如此,也無損我的信心,香港仍然是我心目中最理想的揾食及居住城市。

TAPAPA  阿門。  發表於 13-10-11 22:18

‹ 上一主題|下一主題