用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學面試分享
樓主: TY3388
go

聖方濟各英文小學面試分享   [複製鏈接]

Irismammy 發表於 13-10-12 17:30
我仔最喜歡數學,但佢好肯定話一條都無!

我個仔都話冇加減乘除,佢好失望。

醒目開學勳章

回覆:聖方濟各英文小學面試分享

亞仔話有"份數"計!
當然,佢係唔識!

引用:10關中途過晤到關就返埋位坐,不過無枱,等

原帖由 ozoz 於 13-10-12 發表
10關中途過晤到關就返埋位坐,不過無枱,等全部完曬就一齊去畫畫。
即係过到—关先有得去下一关?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-12+發表10關中

原帖由 pino 於 13-10-12 發表
即係过到—关先有得去下一关?
似乎組別不同課室不同,方式有不同,平常心。

醒目開學勳章

引用:咩?!份數!!!

原帖由 小克 於 13-10-12 發表
咩?!份數!!!
我信仔仔係話有份數!
因為佢寫到出來,雖然唔知佢寫咩。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章

回覆:聖方濟各英文小學面試分享

佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出來比佢知。

I don't think the kids need to answer all the questions correctly in order to pass the first interview. Since there are so many applicants, the school may need some difficult questions to differentiate the applicants.

Not sure if there was really fraction question being asked. Even if it was, i believe less than 1% of these K3 kids can answer it correctly.

引用:佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出

原帖由 hitomiykk 於 13-10-12 發表
佢仲話,佢答唔識,然後個老師寫返個答案出來比佢知。
比我個女一定R爆頭,老師比埋答案都唔知佢up乜。

幾難相信會考分數,SFA P2 1st term assessment 都不過考古惑小小的加减文字題。

回復 tocheung 的帖子

劍橋英語試考法千遍一律,做幾份 past exam paper, 小朋友已幾有信心去考,反而 SFA 的入學試考法無得操,因未見過而比嚇親啫,深過 mover 好難相信。

回覆:yuenkw 的帖子

都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要比番D容易既exercise他,令他對英文有番D信心。

醒目開學勳章

引用:我個女話畫+MONKEY,+其他野自己中意畫乜就

原帖由 太陽寶寶 於 13-10-12 發表
我個女話畫 MONKEY, 其他野自己中意畫乜就畫乜. 跟住佢就畫左好多野, 畫滿成張紙.

仲有會叫佢起身埋去老師 ...
我唔敢再問亞仔,因一聽佢答野就知答得唔夠,平時就講講講,去到Interview就口啞啞,我驚一問佢,我又會鬧,其實佢都好大壓力,放過佢,放過自己,隨緣啦

tocheung 發表於 13-10-12 20:20
都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要 ...

同感,我兒早上in一間直資后自信滿滿說好EASY,中文老師和英文老師都有贊他幾次,他好開心,而下午從SFA出來心情明顯DAWN左,說好難,他都in了幾間了,第一次話好難。好在這間不是首選,平常心吧

回復 fisheman 的帖子

咪玩啦!呢d數咁深,我唔相有考!我個囡話有考劃畫,圈答案,老師問問題!都冇計數!:;pppp:

阿女都畫monkey 畫,仲畫左棵香蕉樹俾monkey 食
跟住同老師傾計,問佢鍾意睇咩書,阿女答左"氣球國", 因為入面隻恐龍好搞笑

再做中文,阿女問有d字好深晤係好識
數學冇問

本來不信學校咁顛,但事實又真係……:

平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試題目

回復 太陽寶寶 的帖子

我個仔都說畫monkey,問佢鐘意看咩書,叫佢寫自己英文名。
‹ 上一主題|下一主題