用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁明天星期二出2nd in名單,对嗎?
樓主: pino
go

陳守仁明天星期二出2nd in名單,对嗎?   [複製鏈接]

有少少亂,之前校網Admission Schedule 話係
Late Oct to Dec 2013 Parent Sharing Sessions
8/1/2014 (Wed)
Release of Interview results & waiting
list
但依家
"第二次面見的結果將於11月4日下午2時後在本校網頁公布"
之後先分享會,即係咪入唔入到十一月就知,唔洗等到一月八日?

dyhc1238 發表於 13-10-15 11:45
請問有冇人知有second in 係咪都有"與家長共聚"的安排,因兩者的時間也頗接近。
...
應該唔會, 好似只會再shortlist 7成人有得見校長/副校長/負責老師架咋! 見佢地果日就唔洗帶小朋友去了。

回復 pino 的帖子

係LOR,都有係個腦度浮現番果日interview既情景,其實都預唔得多,阿囝由細到大都唔叻presentation,不過當D面試結果一個一個咁出,而又一次一次咁落空時,都真係會有D唔開心同沮喪,要好好adjust自己既心情。我敢相信3年後可能到直資小學都好似KG咁要玩埋統一招生,因好多時D offers往往都係hold係一班人既手中,我都係覺得宜家咁四圍撲同係咁等好難攪,又會令D家長好無助。

ziggy 發表於 13-10-15 11:52
有少少亂,之前校網Admission Schedule 話係
Late Oct to Dec 2013 Parent Sharing Sessions
8/1/2014 (Wed) ...
唔見呢樣既? 我都係睇返校網個入學申請指引咋。假若如你所言,會唔會係11月4號若果有份, 就要預左有需要見校長?
http://www.plkctslps.edu.hk/admission/2014-2015/1415_p1_admission_chi.pdf

JFNL 發表於 13-10-15 09:38
這間好似係最多人報的一間,沒有也是意料中事

今年有幾多人報這間?

My son also got a second in offer.

silvia_ng  63xx  發表於 13-10-15 12:15

請問邊度提及過只shortlist 500 - 600個小朋友second in? Thanks!

回復 silvia_ng 的帖子

綜合你地既資料應該係second in 11月4號知result,七成人可參加Parents Sharing Session,其他的已俾reject,1月8日應只會有accept 或 waiting offer。

bec2460101 發表於 13-10-15 12:10
請問邊度提及過只shortlist 500 - 600個小朋友second in? Thanks!
http://www.youtube.com/watch?v=yGzl8pYYNHI&feature=youtu.be

小一入學講座, 大約6:30左右可以見到佢份powerpoint有寫。

dyhc1238 發表於 13-10-15 12:10

綜合你地既資料應該係second in 11月4號知result,七成人可參加Parents Sharing Se ...

7成o甘多,咪入唔入主要睇家長

校長話Parents Sharing唔計分

silvia_ng  yes!   發表於 13-10-15 12:25

Cutemom0808 發表於 13-10-15 12:19
7成o甘多,咪入唔入主要睇家長

真係唔知喎, 不過應該都係大家傾下計, 好似相睇咁囉。其實入到2nd in既小朋友個個都咁叻, 佢地得分可能只差好少好少, 咁大家傾下了解下, 係唔係互相了解 (唔好以為只得學校問你, 其實你都可以問返學校麻), 都係一件好事。

不過我以前冇呢d, 答唔到你校長會問乜了。要請有經驗既家長講啦。

回覆:陳守仁明天星期二出2nd in名單,对嗎?

有冇家長可分享過往 2 nd interview 會問甚麼問题?

Thanks

我個仔都係入唔到....

請問TSL 家長,問卷是否中英對照?以中或英作答也可?謝謝!

回復 AgapePa 的帖子

講係咁講,千祈唔好信

回覆:陳守仁明天星期二出2nd in名單,对嗎?

請問入2ind in的小朋友除英文好外,還有那些特質?

回覆:daphneleung 的帖子

同意。今年First in 6300 人。有second in的是500~600人;之中再揀出七成的申請者即是仲有350~420人的家長有得見校長,再揀出165位正取生。

回覆:JKMom 的帖子

Don't be so sad...the chance is less than 10%.....入唔到唔代表你小朋友唔得!

回覆:kubbrick 的帖子

Active, confident.....

‹ 上一主題|下一主題