用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔真係咁差??? :(
樓主: Cindyjasper
go

亞仔真係咁差??? :(   [複製鏈接]

唉,有排玩。我呢d讀平民幼稚園,無一張有分數既成績表,交form時已有學校覺得奇怪。個十幾廿分鐘睇到d咩,老師只係憑佢既問題覺得小朋友唔叻所以唔收。我自問個女普通話好叻,由北京老師教,口音好準,而平時係聽得明老師講乜既,但呀女話當日唔知老師問乜。我一方面諗佢驚佢失準,另外會諗會唔會係間學校既老師講普通話都唔準呢。
其實有太多因素影響。

希望大家最終都讀到心儀學校

人生流流長, 唔好比選小學的事打擊你OR你小朋友. 我都係暫時咩都無, 每次收REJECT都有點唔開心,. 但我唔會同女講. 講左她又會明個遊戲係咁, 又控制唔到.
最後一定有書讀, 如果真係好唔鍾意再試下小二再轉.
努力, 加油.

連收三個reject, 好hurt, 仍然一個offer都無, 得一個 waiting
我真心唔覺阿仔咁差, 係咪真係細仔根本唔考慮呢.
好想喊呀~

回復 Cindyjasper 的帖子

其實interview 要看好多原因, 間間學校又要有學識,又要有才能, 又要見父母, 我上年in 的時候, 我覺得啊囡ok, 但我自己唔ok, 有的唔駛見父母, 但問啲問題係我啊囡唔ok。

回覆:Cindyjasper 的帖子

So far出咗5間results, 仲未有reject letter, 回想喺阿仔3歲時已開始準備,今年簡直瘋癲狀態,嗰種辛苦同壓力,真係講都冇人信!無論最終有咩result, 總之唔想再玩!

回覆:亞仔真係咁差

無論结果係點,我已经覺得我個仔好super! 無理由因為個十幾二十分鐘既interview 就决定個仔好定差。咁细個人仔(我個仔5歲生日都未到), 可以自信去一個陌生環境,仲要答問題,我真係收貨啦!

happy_lavender    發表於 13-10-18 16:34
sammilcm    發表於 13-10-18 12:29
bckwong    發表於 13-10-18 10:48

唔緊要KA! 我個仔咪又係咁, 仲要係SEN, 有時放低D要求同期望, 唔好令自己咁辛苦! 你盡左力啦! 天生我才必有用, 我以前係區內名校中學讀又點, 咪又係名次排尾個推! 最後出來做野自修才有點作為...人生條路好漫長, 你點知個仔將來係點呢~

sammilcm    發表於 13-10-18 12:30

引用:無論结果係點,我已经覺得我個仔好super!+

原帖由 lam_brenda 於 13-10-18 發表
無論结果係點,我已经覺得我個仔好super! 無理由因為個十幾二十分鐘既interview 就决定個仔好定差。咁细個 ...
Youˊre right!

唔好咁快灰心, 仲有好多間未有結果, 就算最後一間都無, 繼續好好裝備, 到6,7月再扣門! 有準備既終會有學校收, 不要放棄!

樓主唔應該咁灰呀, 希望在明天, 得不到的都唔一定係最好或適合自己,
同阿囝講結果唔緊要, 但要諗點去講令佢唔會覺得灰同唔開心...
唔好覺得父母既問題而搞到個囝無得讀書咁...
天呀~~~咁似步步驚心入面個八爺, 因為阿媽家景問題而無皇帝做?!
咁咪愈活愈回去...
而且呢個世界最多既都係普通人...加油

sammilcm    發表於 13-10-18 12:30

引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+13-10-17+發

昨天去x真面試,搞咗成二 個鐘,問阿仔老師問咩,老師竟然要佢用心算計數,
阿仔實唔識啦,玩到噤,真crazy!

引用:Quote:原帖由+manfung79+於+13-10-18+發表

原帖由 MC媽 於 13-10-18 發表
我好同意你,10~20mins,重要係group in,真係未必睇到某類型嘅小朋友。我阿仔又係思考型,被大學評定high ...
我個囝又係呢類

e+(K2)唯有幫佢草數學比賽&游泳比賽搏一搏叩門。。。

回覆:傻太 的帖子

讀出名幼稚園同埋,比較ok家庭背景都無運行。仔仔讀KV, 爸爸港大教書,媽媽中學老師。暫時in 左6間得一間first waiting, 2 間rejected, 3 間等消息。有小小後悔比阿仔讀名幼,辛苦左幾年对報小學無乜着數,阿仔仲因为要曰曰做功課,温默書及評估,無左個快樂童年

大家 cheer up~
一日未到6月(仲可以叩門), 一日都未完. 唔好咁快打定輸數.

happy_lavender    發表於 13-10-18 16:37
sammilcm    發表於 13-10-18 12:31

回復 Cindyjasper 的帖子

天生我材必有用, 不用面試話我知.

TOKIN    發表於 13-10-18 15:31

Cindyjasper 發表於 13-10-18 00:30
我同佢講咗學校唔收,佢好唔開心

點解要同佢講, 唔應該講佢知, 佢個自專心會受損.  考唔到都冇咩大不了, 沒有最好的學校, 只有最識合的學校, 唔入名校, 唔入直資.  讀2線資校又唔代表係小朋友唔夠好, 唔好咁唸. 放開D啦.  出年今日你就會覺得自己咁擔心係好傻.  

醒目開學勳章

引用:Quote:Cindyjasper+發表於+13-10-18+00:30+

原帖由 sammilcm 於 13-10-18 發表
點解要同佢講, 唔應該講佢知, 佢個自專心會受損.  考唔到都冇咩大不了, 沒有最好的學校, 只有最識合的學校 ...
因為佢有問,我一定要話佢知,而且佢要有壓力先會有鬥心

sammilcm  個心會好D.  唔好比佢覺得自己差過人係最重要.  發表於 13-10-18 12:33
‹ 上一主題|下一主題