用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔真係咁差??? :(
樓主: Cindyjasper
go

亞仔真係咁差??? :(   [複製鏈接]

醒目開學勳章

sammilcm 發表於 13-10-18 12:36
你應該話佢知係去玩見識唔係INTERVIEW, 更唔應該話人地唔收佢. 話佢知未出RESULT又好, 收了唔讀又好. 因為 ...

亞仔鬥心好強, 我請願坦白同佢講, 佢返而會注意多D. 如果唔講清楚, 佢有繼續會hea住去. 完全唔諗, 只答話"唔知".

醒目開學勳章

20082012BB 發表於 13-10-18 09:58
連收三個reject, 好hurt, 仍然一個offer都無, 得一個 waiting
我真心唔覺阿仔咁差, 係咪真係細仔根本唔考慮 ...

你都好過我. 我收咗五個reject. 一個waiting 都無

醒目開學勳章

crazymum 發表於 13-10-18 10:16
So far出咗5間results, 仲未有reject letter, 回想喺阿仔3歲時已開始準備,今年簡直瘋癲狀態,嗰種辛苦同壓 ...

你點同囝囝由三歲開始準備, 真心問架

引用:KV+冇幾值錢,大部份學校根本唔睇成績表

原帖由 小克 於 13-10-18 發表
KV 冇幾值錢,大部份學校根本唔睇成績表
I don't think so.....

醒目開學勳章

theodorechung 發表於 13-10-18 11:34
昨天去x真面試,搞咗成二 個鐘,問阿仔老師問咩,老師竟然要佢用心算計數,
阿仔實唔識啦,玩到噤,真crazy! ...

我無報呢間, 因識好多人由幼稚園讀起已經話無愛心, 有個讀完K1. K2 轉咗去屋村學校讀, 因X真無愛心, 亞媽好心痛亞囝返學遭遇, 而小學好多都話唔好

回覆:亞仔真係咁差

我報左5間,in左4間,有3間reject,1間未有結果,1間聽日in。問心,全部都reject個心梗係“銀住銀住”,但我冇怪過個女,因為佢每次都好enjoy咁入去,笑住咁出番黎,我覺得咁已經夠。
我明冇著落個心係會慌,係會冇安全感,但都冇計,唯有作最壞打算,要玩到下年開學
大家加油啦~

回復 mimics218 的帖子

學術強,加名幼,應該有用,但吾sure成績表。

學校吾會「整死」小朋友,好似個個成績表都好吾差。

回覆:亞仔真係咁差??? :(

真係唔需要懷疑小朋友的能力。每間學校想要的學生都唔同的。有些學校喜歡收有耐性的學生,有些比較偏向收活潑的學生,有些會收一些表達能力強的學生。只是你未遇到一間跟你有緣份的學校。努力!不要氣餒。

晤睇成績睇邊幼稚園?~我覺得有咁嘅可能,名幼可能有優先,我有朋友都申請同一間直資,我準時,佢遲到個幾鐘,我阿仔講到晒D問題同答案,佢個女自己都話晤識老師問嘅野。自問仔仔在幼稚園紀律好好,朋友女兒常常比學校投訴。但最後,佢有second  in .因佢個女讀St. Cxx幼稚園。唔知有冇關?

tocheung 發表於 13-10-18 15:15
No one blame school here. Just wanna echo with someone claiming good KG would have better chance tha ...
Understand.  Think parents over estimate the power of top / elite kgs during this round. And i think its bcos other parents have caught up by sending their kids to various ecas.  But Kgs like kv and st cat have huge advantage during the knock door stage in june. I heard 2 st cat girls got into a subsidized dragon girl school in kowloon this yr (post lucky draw).

引用:Quote:crazymum+發表於+13-10-18+10:16+So+

原帖由 Cindyjasper 於 13-10-18 發表
你點同囝囝由三歲開始準備, 真心問架
喺EK, 睇post真的要小心分析,d人成日話乜乜乜冇用,物物物冇用,其實人哋覺得冇用,唔代表我覺得冇用,有d course/cert 是有幫助的。不過,公海唔想講太白,費事俾人鬧。簡單d講,你要知道點解你學/唔學某d嘢,唔好只聽人講好/唔好。

事情有幾面,有用無用,視乎你點睇。

好似普通話朗誦,好多獎盃泛濫的比賽,你攞幾個獎,以為代表小朋友普通話好叻,幫到考小一,咁事後會話:無用。如果小朋友真係花時間、有興趣學普通話,又增進左信心、膽量和表達能力,獎盃只係錦上添花,你會覺得有用。

考Cambridge試都係一樣,係以小朋友完善英語為主,吾會話你拿張15盾出來,即刻震撼到不得了學校覺得吾收你吾得。

普天下,無野達到果種效果。

MrBeast 發表於 13-10-18 18:36
Understand.  Think parents over estimate the power of top / elite kgs during this round. And i think ...
Anyway, 暫時未有offer 的不要夾心,保持正能量,prepare ur kid for june, 機會是留給有準備的人。

醒目開學勳章

mimics218 發表於 13-10-18 17:44
普通幼稚園 / 名幼幼稚園成績表有無分別唔使講都知

之前上興趣班時, 竟聽到另一間強調名幼家長傾談

其他唔知, 我個仔果班有三十人. 五個攞品學兼優, 四個女仔一個男仔, 我個仔就係攞品學兼優.

回覆:Cindyjasper 的帖子

‹ 上一主題|下一主題