用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仔仔12月出生~原本想做大b~又會撞正龍B年~ ...
go

仔仔12月出生~原本想做大b~又會撞正龍B年~ [複製鏈接]

仔仔12月出生~原本想做大b~但又會撞正龍B年~
如果做細B~日後考小學又唔著數~(因為家姐都係細B~而家面試發現同年頭出生小朋友有差距)
唔知點好~~
   1    0    0    0

我一樣,啟思主張適齡教育,報N班,德寶要我報K班;我自己鍾意啟思

回覆:仔仔12月出生~原本想做大b~又會撞正龍B年~

明白樓主好矛盾,不過其實理應好多龍細b都一定留去下一年,避一避風頭。

回覆:gogoduck 的帖子

我個囡都係超細b, 樓主你咪試吓報學校,有人收咪讀囉!冇人保證遲一年讀一定讀得好!

我也有這個煩惱.
我會今年試試報K1, 如果真係冇學校收就出年再報多一次囉....

回復 gogoduck 的帖子

我記有JM講過, 其實2012年出生率係低過2011年架喎, (雖然話龍年效應, 但實際數字係2011年多過2012年), 你可以上網CHECK下有無實質數據。

同埋就算同龍B爭, 你小朋友都會係變成最大個批, 一般黎講點都會有一定優勢。

引用:回復+gogoduck+的帖子 我記有JM講過,+其實

原帖由 abcmilk 於 13-10-23 發表
回復 gogoduck 的帖子

我記有JM講過, 其實2012年出生率係低過2011年架喎, (雖然話龍年效應, 但實際數字係2 ...
係唷 我都聽過其實2011年出生率多過2012。不過你最好上網check下!做大b穩陣好多,12月做大b最好!

我個女女都係12月, 我傾向做超大b, 所以今年N同K都有報, 不過有N讀嘅學校唔多, 所以報埋K, 我都CHECK過政府出生數字, 確實兔多過龍, 所以你放心啦.

計埋雙非的出生率,龍年少過兔年

做大B固然好d,但樓主你要留意自己心儀嘅學校,有d幼稚園係唔收超大B。

多謝各位寶貴意見

我仔仲系十二月底细B,面试过程一点都唔差过大B,报咗K1已收到取录通知。我觉得细B一样冇问题!

我仔11月都有啲個煩惱

引用:我仔仲系十二月底细B,面试过程一点都唔差

原帖由 kelly201314 於 13-10-23 發表
我仔仲系十二月底细B,面试过程一点都唔差过大B,报咗K1已收到取录通知。我觉得细B一样冇问题! ...
你個B 一定係資優B

引用:我仔仲系十二月底细B,面试过程一点都唔差

原帖由 kelly201314 於 13-10-23 發表
我仔仲系十二月底细B,面试过程一点都唔差过大B,报咗K1已收到取录通知。我觉得细B一样冇问题! ...
幼稚園階段冇問題"但考小學先見到問題

引用:Quote:原帖由+kelly201314+於+13-10-23+發

原帖由 gogoduck 於 13-10-23 發表
幼稚園階段冇問題"但考小學先見到問題
小學唔係大抽獎架咩?

引用:Quote:原帖由+gogoduck+於+13-10-23+發表幼

原帖由 prettyporky 於 13-10-23 發表
小學唔係大抽獎架咩?
諗住搵直資/私立小學"

其實做超大b唔代表一定有優勢,我朋友女超大b今年考小一,本身讀埋名幼加不同興趣班補習,仲未有offer。

我三仔女都係11/12月出世,老公講明唔轉大b

‹ 上一主題|下一主題