用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 前路茫茫的感覺
go

前路茫茫的感覺 [複製鏈接]

各位想請教如何保持樂觀積極心情面對小朋友的問題,有時候正能量總會有負的時候。雖然已積極帶囝囝做不同治療,今天著實有前路茫茫的感覺。請大家分享一下心得。
   2    0    0    0

回覆:Hopesforlife 的帖子

1.降低期望,我已經由"追回同齡"期望改為"keep住進步"。focus佢進步既野,而唔係佢做唔到既野。
2.分散注意力,同老公拍拖,當日完全唔講仔女,精神上休息下。
3.對我最有效係返工,完全投入工作,又有同事傾計。
4.日子唔開心要過,開心要過,梗係開開心心咁過,唔想做家居訓練,停佢一個月,hea完再努力。

rubymak804    發表於 13-12-12 16:41
熙fi媽媽  您EQ好  發表於 13-12-9 12:33

回覆:ck2005ml 的帖子

我都身有同感。長期活在負能量下,要為自己加油真是不容易。大家互相加油,努力吧!

多謝大家分享,仔仔見完CAC,說是應該似隨動形,醫生說未見個一個正常行。跟著又講起有關認知。一想起佢將來唔知會點,就好唔開心。我知道擔心都無用,但做父母又點唔會唔諗。我知道大家都好努力。我唔會放棄,大家都努力互相支持。

回覆:Hopesforlife 的帖子

最易情緒起伏就係見醫生睇報告既時間,雖然心中有數,但親耳聽到對自己小朋友既評價,的確唔好受。

Hopesforlife 發表於 13-10-20 14:50
各位想請教如何保持樂觀積極心情面對小朋友的問題,有時候正能量總會有負的時候。雖然已積極帶囝囝做不同治 ...

好簡單, 每日做當日功課, 做完大家relax.  我深信每日做訓練, 一定有進步.

引用:最易情緒起伏就係見醫生睇報告既時間,雖然

原帖由 methy 於 13-10-20 發表
最易情緒起伏就係見醫生睇報告既時間,雖然心中有數,但親耳聽到對自己小朋友既評價,的確唔好受。

...
Totally agree,我當年同囡囡去做評估見醫生時,一聽報告就完全失控地哭起來,明明有矖心理準備,但係最後親耳聽到又係另一回事!!

聽到個時好似好冷靜,過後先越來越擔心。自己偷偷地喊,唔想俾屋企人知。唔知同邊個講。朋友又唔會好明。好彩大家都好支持!

引用:各位想請教如何保持樂觀積極心情面對小朋友

原帖由 Hopesforlife 於 13-10-20 發表
各位想請教如何保持樂觀積極心情面對小朋友的問題,有時候正能量總會有負的時候。雖然已積極帶囝囝做不同治 ...
早前返E院睇報告,E生講可能會係xx病,我一聽個下個心咩病黎架,好似世界未日咁我連聽都未聽過,我即刻係到喊,仲要E生姑娘老公安慰番我,我真冇用,老公講左句媽媽連你都唔堅強冇人幫到佢架啦,個一刻我好想喊我都要咬住唔比自己喊,如果連我都放棄冇人幫到佢,所以而家我會形容係跌左幾多個橙睇係執番幾多個,加油呀

引用:+本帖最後由+ck2005ml+於+13-10-20+17:24+

原帖由 ck2005ml 於 13-10-20 發表

心𥚃有愛和盼望,有時間幫助有需要的人。你的的心 ...
但願我慢慢懂得~《牽一隻蝸牛去散步》🐌

媽媽係呀要努力,心情上上落落會經常發生,但我會記住一定要堅持!因為向前行總有希望!多d係到分享下!

"是上帝叫一隻蝸牛牽我去散步。".... 我都係貢安慰自己, 其實發現左之後對呀仔多左包容愛心耐性, 小左鬧, 同爸爸多左溝通多左話題.... 睇落好似變左好事, 明天去聽報告, 雖然已經知道, 但我知我都會喊到豬頭, 不過希望5好貢難睇啦.

我是過來人, 你要不停地想 :[ 佢都唔想咁樣, 有邊個唔想健健康康呢?如果你是他 ,你會想父母怎對自己呢?]

這是我在地獄一年多的體驗心情自然定下來.

我也感前路很難行,我2個兒子都有煩惱事。。

我個囡都已經4歲幾了, 係協康做training 做了年幾, 之前一年進展很慢, 今個學期開學幾個月了, 協康姑娘同我講呀囡好似開了turbo咁, 突然進步了好多, 不論大小肌同語言, 但專注力一樣差無變.
係我角度呀囡空間感差,寫字差, 專注力差. 每日同佢做中文功課都好傷心傷神, C6仲成日搞到個囡喊住做功課, 囡囡智商完全無問題, 但總係專注唔到同寫唔到中文字, 我都唔知點樣可以幫到個囡.

pollybell  學公文中文  發表於 13-12-10 14:44

引用:聽到個時好似好冷靜,過後先越來越擔心。自

原帖由 Hopesforlife 於 13-10-21 發表
聽到個時好似好冷靜,過後先越來越擔心。自己偷偷地喊,唔想俾屋企人知。唔知同邊個講。朋友又唔會好明。好 ...
Exactly the same.

引用:1.降低期望,我已經由"追回同齡"期望改為

原帖由 methy 於 13-10-20 發表
1.降低期望,我已經由"追回同齡"期望改為"keep住進步"。focus佢進步既野,而唔係佢做唔到既野。
2.分散 ...
你係

我們要欣賞孩子的亮點!

引用:聽到個時好似好冷靜,過後先越來越擔心。自

原帖由 Hopesforlife 於 13-10-21 發表
聽到個時好似好冷靜,過後先越來越擔心。自己偷偷地喊,唔想俾屋企人知。唔知同邊個講。朋友又唔會好明。好 ...
我个仔排緊cac評估,預計出年2到3月做評估,雖然有心理準備,但都擔心自己會情緒失控

‹ 上一主題|下一主題