用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 前路茫茫的感覺
樓主: Hopesforlife
go

前路茫茫的感覺 [複製鏈接]

YMCA0806 發表於 13-12-10 12:39
我個囡都已經4歲幾了, 係協康做training 做了年幾, 之前一年進展很慢, 今個學期開學幾個月了, 協康姑娘同我 ...
是否閣下要求太高,而且鐘意同別家孩子比較

王王爸爸 發表於 13-12-17 19:59
我們要欣賞孩子的亮點!
完全同意,如果小朋友經評估左係adhd, 家長自怨自艾倒不如去發掘小朋友其他方面嘅材能.
上天一般都好公平,攞走你一樣野,就會比返另一樣野你.

況且今時今日一街大學生,讀得書多亦唔代表d乜野.

我成日同個小朋友講,你就好啦,人地d細路溫習溫到死下死下,
你就日日掛住玩音樂,教署、學校、社工開晒file,家下冇老c夠膽因為你成積差玩你...........

mingdhk 發表於 13-12-18 13:33
是否閣下要求太高,而且鐘意同別家孩子比較

每個小朋友發展唔同, 加上佢係發展遲緩, 你想同人地比, 跟本未有資格同人地比.
呀囡寫英文同數字係無問題, 只係中文真係完全控制唔到~

YMCA0806 發表於 13-12-19 11:58
每個小朋友發展唔同, 加上佢係發展遲緩, 你想同人地比, 跟本未有資格同人地比.
呀囡寫英文同數字係無問題 ...

見到你咁講我有d想死..................
中文差些少都叫發展遲緩............唉.............

我屋企果位個個月嘥我二千幾補習, 補完之後唔夠半日就自動式洗腦,乜都冇晒.
仲要年年考試都係最尾果兩名

mingdhk 發表於 13-12-19 12:30
見到你咁講我有d想死..................
中文差些少都叫發展遲緩............唉.............

已經係E位架啦喎! 咁都唔係發展遲緩呀? 係歲幾已經發現有問題, 睇醫生排評估, 2歲幾已經係政府評估為發展遲緩, 到3歲排到OT & PT, 去到3歲半派了去協康E位.
我唔係果D無事話自己個囡有事果D人!

YMCA0806 發表於 13-12-19 15:37
已經係E位架啦喎! 咁都唔係發展遲緩呀? 係歲幾已經發現有問題, 睇醫生排評估, 2歲幾已經係政府評估為發展 ...

咁細個所做嘅評估,準確性高唔高??再者,如果係發展遲緩,好小見係話單一科目吾掂.....

ps.我個小朋友1-3歲都係長沙灣協康,4歲至升小一前,係沙角協康.

mingdhk 發表於 13-12-19 15:54
咁細個所做嘅評估,準確性高唔高??再者,如果係發展遲緩,好小見係話單一科目吾掂.....

我不是專家, 我也不是接觸好多發展遲緩的小朋友. 所以其他有發展遲緩問題既小朋友係點我唔知. 我由2個星期前開始上BK同其他網站揾料, 我只知有好多有問題的小朋友係比我囡嚴重.

我都是靠政府之前的評估派去協康, 而協康會每半年一次評估話比我知呀囡的進度, 我之前一路都覺得呀囡好少問題, 係去到今年7月時幼兒導師打比我叫我join佢地去參觀特殊學校, 講呀囡的進度太慢, 怕升上主流小學會跟唔到進度. 係果時我都覺得佢地睇少呀囡既能力.

1歲多d協康playgroup 見個囡成日喊, d音樂大聲d又喊, 同埋坐姿有問題, 姑娘話呀囡低張同感統出現問題 叫我去健康院要求見醫生寫紙做評估. 呀囡無爬的階段, 歲半先識行, 去到成2歲先唔流口水, 我一直都只係覺得發展慢左少少, 係行路成日跌同成日少少事就喊一大餐, 到而家就黎5歲 o係公園只會玩千秋, 唔會玩攀爬, 唔鐘意同人有身體碰撞.
9月升了上K2, 班主任同我講呀囡專注有問題同寫字有問題, 叫我多加留意.

係直至而家轉了工, 有空閒時間上下網, 就係咁比我揾到好多料, 我唔知呀囡係唔係因為我生產時有輕微缺氧, 定是染百日咳時食得太多抗生素下影響到佢發展, 哩d都係我暫時估咩原因導致發展慢.

我諗唔會有家長想將仔女同其他小朋友鬥差, 只希望有問題就努力學習可以有進步, 揾方法去幫佢地.

可能你見我講呀囡只係對中文掌握唔到, 如果只係我個人話佢有問題就唔成立, 但一路有協康姑娘睇住佢發展, 學校老師提點過佢的問題, 我相信佢接觸小朋友比我多, 一定有佢地的經驗去判斷.

回覆:YMCA0806 的帖子

大家,我想你地幫下手,之前出post問無人答。 我仔兩歲,搵私人臨床心理學家做左test,話我仔中度傾向又似亞氏保家。我排左cac見姑娘1月頭見。但我仔好多人講佢似語言慢少少,連返presch class miss都話佢似遲緩多。咁我下一部係點搵社工跟?定cac見左姑娘就等如會有社工跟?我仔一月生日就返保良局全日pn班,咁我應該比佢返定去私人機構上堂訓練佢?家定邊排政府邊讀pn好? 我仔係講野仲係大部份單字金,但好肯跟我地學講單子同英文。例如apple, banana 會講nana等

‹ 上一主題|下一主題