用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢面試
樓主: Elisecherry
go

禮賢面試 [複製鏈接]

回覆:alongcamefanny 的帖子

今日in禮賢d同學仔好有禮貌!見到d家長會打招呼!good!

我話想去洗手間,大姐姐帶我們去,重提醒我們10分鍾前要去課室

考中英普通話
沒有數

回覆:LeeCC 的帖子

但我個仔話冇普通話

見得個十幾分鐘幾個小朋友……同抽獎有乜分別。

tseleebb  Agree 100%  發表於 13-10-22 22:21

回覆:LeeCC 的帖子

我仔話同場隔離细路被問五粒糖比多六粒佢共有几粒,但無問我仔任何數學。我相信他們也是有太多面試生而簡化了面見,各人問的範籌不同,即同場問题也不统一。不是公平的面見。仔仔話問題他全部識答亦很淺,但一出來就講點解呢間無積木玩。十分鐘in四過人,你話問到幾多嘢?我知小學面試部份講的是老師眼缘及小朋友臨場狀態,即俗稱部份是講運氣,但此次會見俾我感覺是運氣成份是要很高的

回覆:stockmike 的帖子

我個個十分鐘見六個小朋友

回覆:stockmike 的帖子

仲有,我早了17分鐘到,門口小學生是很有禮貌主動叫午安及問我見幾點,早了便邀請我們到操場等。等了十分鐘,見唔多對路,點解無人叫咪叫我哋組別去定邊度報到,我便行到其中一近正問小學生欲問,末問前有另一個小學生同佢講,而家可以叫1230嗰班上去,但啲小學生又唔會去番操場同其他人講或有人叫咪,我先知我是要在上面課室外等,有少少感覺學校安排有問題。這都不關學生事,學生是很有禮的。

悠揚  張面見紙有寫在課室門口等架.  發表於 13-10-22 09:19

回覆:禮賢面試

有考數,口述文字題。

囡囡面試時間係9:30a, 準時冇得入,老師解釋之前有小朋友遲到(咁就要我囡囡多等15分鐘)。不過眼見有個9:45a 嘅小朋友啱啱面試完出班房。
安排好有問題

我女個組唔止10 分鐘呀, 差不多要20 分鐘先出返來, 不過我都無咩希望. 因為我問亞女老師問左咩野, 佢話比老師知佢未學過唔知道答案 算啦

IN完感覺好差.....一組4個....7分鐘唔駛就出番晒來..平均每個小朋友得1-2分鐘INTERVIEW,試問可以睇到D乜...考到D乜??? IN左咁多間,感覺係最HEA既一間...完全無HEART去做面試,我覺得收FORM時已經定晒生死咁,一係睇家底,一係睇你讀邊間KG....如果係靠面試表現就係睇眼緣......完全無考到小朋友實力既......

我都有同感, 禮賢是我in 的第12間, 亦是最短時間的一間, 15分鐘, 問題亦很淺, 當然, 做父母的很矛盾, 考得深又話深, 考得淺又話hea,但佢地俾我的感覺似做show, 若要留位俾禮幼小朋友, 都可否做得像樣D, 間間都幾千幾千架拉, 何解人地就可以考幾十分鐘, 係得你個間咁短時間, 幾條問題就定生死

我有D失望, open day 當日睇到條片, 我好開心呢間學校好有heart, video 同一般睇開的briefing 不同, 用第一身去講呢間學校, 令我喜出望外, 但為何面試又係另一個樣

真係一場遊戲一場夢,請了一日假陪仔,問阿仔問咩問題,佢話中英數各一,
之後配對,超易,然後bye bye,究竟間學校用咩標準搞學生呢?

所以就算有幸收左都未必會考慮此間了.....始終又無中學BACK UP,當去見識下好了..........真係有D對呢間學校失望...唔怪得咁多人有左OFFER都唔會去IN啦......

我覺得不只看是否答到幾條問題,入去等候,老師叫小朋友跟隔離位小朋友傾計,認識下

答完問題叫小朋友排隊揀禮物,這些都看小朋友社交禮貌等方面的表現

二二三 發表於 13-10-22 12:07
請問知吾知問左咩中英文字?

英文佢話識晒, 但講唔出問咩, 激C

中文識'蝴蝶', '青蛙', 有D唔識喎

請問是11月尾有結果?
有冇2in?

校長話冇2nd
‹ 上一主題|下一主題