用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

回復 快樂 的帖子

其實每間學校的grade都唔同, 唔可以一概而論全A一定係b1幾, 有d學校85-100分係A , 有d係90-100分, 假設你4A但成績只係全部都係85分, 咁你都唔會係B1頭, 但係如果你報一d好top 的中學, 你真係唔係全A都唔駛諗, 最終中學都可以向教育署攞到你的成績排到, 睇到你咩分數 ,  所以淨睇幾多個A或B係估唔到你係Band 幾, 因為個Range 可以好大, 你85分我93分都可以差8分, 主要科乘9倍總分係可以相差好遠架, 有d勁的小學多b1位(可以去到頭100名), 有d少到得20幾% , 所以問番學校過往通常幾多名次係會派到b1會準確d

引用:回復+快樂+的帖子 其實每間學校的grade都

原帖由 2隻臭豬 於 13-10-29 發表
回復 快樂 的帖子

其實每間學校的grade都唔同, 唔可以一概而論全A一定係b1幾, 有d學校85-100分係A , 有d係 ...
我女最差嗰科中文87分,其他全部9字頭,全級第三,我都知每間唔同,唔敢期望太高,最驚佢keep唔到退步,我唔敢諗

candyhmama  好叻女……  發表於 13-11-23 15:00

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-29+11:13+全港排

原帖由 jennyjenny 於 13-10-29 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

想知全港排名係咩, ...
Thx

唵唵收到培基北+一份資料,寫左幾時open day、application deadline、interview!
中一入學簡介會:
11.23-24  2:30-4:00
校園參觀:
11.23-24  4:00-5:00/1:30-2:30
中一學習體驗(only p.6.)
與中一入學簡介會同步進行
application deadline:
2013.11.23/2014.1. 6
interview:
2013.12.14/2014.1.25
學費一年系$19,000
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

2隻臭豬 發表於 13-10-29 15:38
回復 快樂 的帖子

其實每間學校的grade都唔同, 唔可以一概而論全A一定係b1幾, 有d學校85-100分係A , 有d係 ...

多謝你!但我有個疑問:
如果一間小學收得幾十人,佢出到全區是否會因為小學差就變差?我覺得系,唔知系唔系?

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+13-10-29+15:38+回復

原帖由 candyhmama 於 13-10-29 發表
多謝你!但我有個疑問:
如果一間小學收得幾十人,佢出到全區是否會因為小學差就變差?我覺得系,唔知系唔 ...
我問個教中學既fd,佢話唔會

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+13-10-29+15:38+回復

原帖由 candyhmama 於 13-10-29 發表
多謝你!但我有個疑問:
如果一間小學收得幾十人,佢出到全區是否會因為小學差就變差?我覺得系,唔知系唔 ...
都係最緊要睇番小朋友成績,我問佢如果喺間二線學校考頭幾名,同喺一線學校考四十幾名,會唔會寧願收一線學校嗰個,佢話唔會

candyhmama 發表於 13-10-29 20:54
多謝你!但我有個疑問:

沙祟早幾年係收生不足, 人少唔係問題,  每間學校都會有b1位(當然係會好少) , 但係只要你keep到前面果浸, 一樣可以係b1生

上年沙田區乙部大抽獎,引咗好多人入嚟抽,攪到原本b1生都派唔到沙田區12間英中,簡直大混亂!

回覆:e12340 的帖子

阿仔上年係邊緣人,都博唔到b1, 入左b2a學校,反而成績差過佢嘅入到b1c學校,總之,沙田區派位亂哂龍。

OH! 那請問可唔可以分享下你的選學次序呢? 在沙田, 如果BAND 1, 大抽獎是否可以
1. BAND 1A
2. BAND 1B
3. BAND 1C
4. BAND 2A

這樣排法呢?

回復 Moliz 的帖子

我囡囡同校師姐,老師話佢係b1生不是邊緣人,竟然派咗去第8定第9志願(是在其他家長消息得知),陳震夏中學!簡直離譜!比你仔仔差的同學可能是自行博到的!咁你仔仔去咗邊間2a學校?可否告之?

好似系大抽奬咁, 成績好而派吾到好學校, 真系好唔抵

回復 moniquechoy 的帖子

當然可以咁排 , 大抽獎係無分B1A, 1B,1C,  只要你係B1組別, 你都有機會抽到B1頭的學校, 但係你諗深一層, B1C的學生抽到B1頭的學校係咪好事 , 我覺得最重要真係啱自己的程度, 否則一上到中學真係另一回事, 讀唔上仲衰

candyhmama  Agree!  發表於 13-10-30 17:49

引用:回復+Moliz+的帖子 我囡囡同校師姐,老師話

原帖由 e12340 於 13-10-30 發表
回復 Moliz 的帖子

我囡囡同校師姐,老師話佢係b1生不是邊緣人,竟然派咗去第8定第9志願(是在其他家長消息得 ...
派左去馬崇,仔仔好唔中意,叩門又無消息,個排心情不知幾低落。但慶幸的是阿仔入到英文班,d老師又好有heart,學校生活又開心,總算不錯了。

引用:Quote:原帖由+e12340+於+13-10-30+發表回復

原帖由 Moliz 於 13-10-30 發表
派左去馬崇,仔仔好唔中意,叩門又無消息,個排心情不知幾低落。但慶幸的是阿仔入到英文班,d老師又好有hea ...
請問第幾志願入馬崇?

3間BAND 1 學校放頭, 會唔會太進取呀? 有D 擔心, 請大家指教!

moniquechoy 發表於 13-10-30 13:23
OH! 那請問可唔可以分享下你的選學次序呢? 在沙田, 如果BAND 1, 大抽獎是否可以
1. BAND 1A
2. BAND 1B

正常來說是的,但如果你搏熱門果D,真系要睇運……
所以我會甘排(If you are band1b)
band1b
band1b
band1b
……
排三間band1b
跟住執雞
band1a
band1a
之後band1c
……填曬所有band1c,之後將band1剩下的全部排曬入去……
之後band2a
band2b
填曬30間為止。
(呢D嘢請教ohnono會好d……khmama淡出了

moniquechoy  Candymama, 請問你知唔知個遊戲點玩法? 你咁排係好危險的!  發表於 13-10-30 18:37

Moliz 發表於 13-10-30 15:58
派左去馬崇,仔仔好唔中意,叩門又無消息,個排心情不知幾低落。但慶幸的是阿仔入到英文班,d老師又好有hea ...

fd仔仔,邊緣人,同入馬崇,讀得好開心ya……
最緊要中意學校,先會有動力學習ya!

moniquechoy 發表於 13-10-30 17:44
3間BAND 1 學校放頭, 會唔會太進取呀? 有D 擔心, 請大家指教!

band1幾?
你唔系band2都唔洗擔心,抽獎機會均等,只是如果系好top+學校,我建議你修改下,萬一抽獎編號唔好就慘……唔系3間top都可以掛……
曾記、呂中肯定多人揀,我亦相信很多band1c/band2a會在自行去林漢光,大抽獎如果系女仔,聖羅撒擺第一,只要你系band1都差唔多實入。
可能唔唵……畢竟我唔系ohnono佢地
‹ 上一主題|下一主題