用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉工的煩惱
樓主: swng21
go

轉工的煩惱 [複製鏈接]

回覆:轉工的煩惱

如果決定咗唔轉,我唔係果種會對住仔女埋怨嘅人,就因為仔女對我而言同前途一樣重要,先左右為難!

我讚成轉。你是媽媽,阿b 同老公以你為首,你要發展衝出另一個stage, 你個b 先唔會局限係個井底。就好似老細咁如果佢話俾多D 時間同同事相處同栽培同事而自己唔先打頭陣去發展間公司,之後叫同事話我放棄好多栽培你係你為公司出力既時候啦,你幫公司衝出去啦,個下屬都唔會衝到因佢採你都傻,佢會覺得你只顧自己舒服同感受,而唔grow, 但要d 細去grow.  你現讀緊書都係想再有發展機會,唔理佢最後是否出來有最好結果,但你既選擇同真係新工ot 到死亦會迫你再諗點處理,呢d 既decision making 都係成為你同阿b 第二時experience share 既info.  你阿b 雖見得你少但知阿媽努力會以你做旁樣。 就係見得少大家才會珍惜。但你既開心係會影響成家人。你去第二個圈識到第二D 同事媽咪又可SHARE D 唔同既training centre 同補習之類info,.

回覆:readymama 的帖子

我覺得可以試吓,因你小朋友出年先小一而到時你已讀完書,可顧少一樣嘢。到最後如果唔ok, 揾噃份低於市價但時間好啲嘅工唔太難掛!

由於今日一定要決定,心情仍處於沉重當中,今早同先生再傾過,佢話我太多野顧,又要讀書又想湊仔,根本搞唔掂,所以唔建議我轉。當時心情戚戚然,因為佢突然咁決斷性嘅答案令我打窒,我話反正兩面不是人,不如擲公字決定算吧啦!(當然,應該…純粹講下),唉…還未能決定到!

轉吧! 第一唔轉你唔心息, 會有唔甘心的感覺

第二, 試了幾個月先, 好處是可能另有一片天, 最差咪就係都可以有幾個月的高薪

其實問別人會怎樣選, 真是沒有參考價值, 因為人人的價值觀不同, 家庭環境考慮亦有異. 我就選擇放棄高薪厚職, 只做散工, 希望多些時間照顧家庭, 但話說回來, 如果先生收入有限, 而又沒有前景, 我也許不會作這決定.

簽名被屏蔽

從你聽到先生叫你唔好轉時的反應,你都應該想轉吧?
我覺得無論決定係咩,只係唔好諗後悔與否就無問題。

已經覆咗個agent話唔轉,其實我自己都好失望,畢竟自己學曆唔算高,見得成一份自己想要嘅工唔容易,不過屋企人唔贊成,都無辦法!(想打個表情符號,都無一個表達到呢刻心情……)

無錯,事實上,我的確唔甘心,因為新工唔差,無論前景同錢途都相當明朗,我亦唔係怕辛苦嘅人,只係,由結婚,生小朋友到而家,好像從無停止過煩惱,現在的工作週遭人嘅處事亦督眼督鼻,只不過勝在時間彈性而已,可能會唔開心一段時間,多謝你地嘅意見!

回覆:swng21 的帖子

Don't be upset.  I changed job because of higher pay, better prospect.......although it was very stable

swng21 發表於 13-11-1 10:04
無錯,事實上,我的確唔甘心,因為新工唔差,無論前景同錢途都相當明朗,我亦唔係怕辛苦嘅人,只係,由結婚 ...
如已做了決定,就不要再諗了。

新工個經理反而講咗最壞嘅情況,就因為唔知情況係咪真係咁差,先唔夠膽摶!

swng21 發表於 13-11-1 10:04
無錯,事實上,我的確唔甘心,因為新工唔差,無論前景同錢途都相當明朗,我亦唔係怕辛苦嘅人,只係,由結婚 ...
支持你既決定,諗下點解要結婚,點解要生B,做人不要太多心,得一些總會失一些。有朋友女兒中學了,佢表示番得轉頭的話,寧願賺少d錢,依家才真正體會到失去了什麼,小朋友既童年一轉眼便過。。。

可能新工個經理真係好like 你, 話比agent 聽比你準時收工呢. 哈哈
我見佢好似好like 你

你搵多了幾年錢,滿足了幾年工作慾,幫補了幾年生計,但。。。失去了什麼? 失去了的,可能是自己及小朋友一輩子的事情。

引用:可能新工個經理真係好like+你,+話比agent+

原帖由 豆豆B媽 於 13-11-01 發表
可能新工個經理真係好like 你, 話比agent 聽比你準時收工呢. 哈哈
我見佢好似好like 你 ...
係agent想我去做定真係個經理係咁講過,who know!唔係話咩,我呢行無咩人肯入,因為知識需要好專門化,而且年齡層出現斷層,而我好後生入行,到而家有一定經驗又仲年輕(30都未有),所以睇落好似好搶手咁。

醒目開學勳章

swng21 發表於 13-11-1 09:17
由於今日一定要決定,心情仍處於沉重當中,今早同先生再傾過,佢話我太多野顧,又要讀書又想湊仔,根本搞唔 ...

如果唔甘心就轉吧, 但一定要盡力响呢段時間表現自己, 令公司覺得你係人才, 商業世界好現實, 做到嘢BARGAINING POWER自然高, 做唔到嘢留幾夜都係冇意思, 同埋可唔可以朝早先OT? 我自己份工都經常要OT, 有時候多嘢做, 七點就番到公司, 因為我唔想遲走, 如果你係幫得手, 相信新公司會願意配合, 所以大前提係要轉就要做到最好  

到咗呢刻,除咗無奈,我都唔知講咩好,好唔開心,但無辦法!

引用:Quote:swng21+發表於+13-11-1+09:17+由於今

原帖由 lestat 於 13-11-01 發表
如果唔甘心就轉吧, 但一定要盡力响呢段時間表現自己, 令公司覺得你係人才, 商業世界好現實, 做到嘢BARGAIN ...
同意,我會轉,係第一年努力表現自己,阿b小一後再睇情況,如真的唔可以,到時才resign ,不會吃回頭草。
起碼自己唔會後悔

雖然係咁,都開咗聲推咗,想轉都無lu!

‹ 上一主題|下一主題