用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉工的煩惱
樓主: swng21
go

轉工的煩惱 [複製鏈接]

回覆:轉工的煩惱

我唔會轉工!
冇錯你人工係高左,但工作時間又長左啫!
咁係咪即係計返時薪係差唔多?
如又如果依家有份part time, 每晚由你放工做到8/9點,每個月會多一萬/幾千蚊,你會做嗎?

我地哩啲媽咪,都係想多啲對住小朋友,尤其佢依家咁細。到佢好快大左,你想陪下佢,佢都叫你行埋一邊喇!(誇張!)

不過我個時就係因為咁都轉左工!(但唔知到新工會咁辛苦!)後悔到我死呀!
到最後仲辭埋職添!

唔好睇少晚晚做到8/9點的壓力,唔止做多2/3個鐘咁簡單!

所以你應該開心!冇轉工!
多啲親子時間,幾多錢都補唔返!

等過多幾年,小朋友大啲,小學又上左軌道,你知道可以再向前邁進一步時,再去搵都未遲!

如果係我..當然係選擇多時間陪小朋友啦~ 錢搵唔晒, 但佢既童年係無得TAKE TWO!

我會轉工,因為小一功課在k3都有教,小朋友已有啲認識,你可以在暑假期間再俾佢接觸多啲小一嘅課本。因為賺多咗錢我會再送佢去功課輔導班,你有請姐姐嘛?不過姐姐要醒目幫得手先得,唔係仲煩

望住阿仔,心裡明白唔轉工係應該嘅!各位,多謝你地嘅意見!

雖然事情已經告一段落,但從今次經驗,我知道:一,孩子及家人於我心目中最重要,我愛我的家人,縱使我很惡!^^二,我相信自己仍有市場價值,雖然每過一年,機會看似愈少,但到適當時,希望仍是會有的,就趁現在裝備自己吧!三,現在的公司,我可以講,是我給它機會,而非它給我機會!四,同事們,別睇死我不會轉工,只是不適合我罷了!雖然機會看似失去了,就寄望將來吧!

有位朋友知道我放棄咗份工,見份工好好pay想執二攤睇下人地請唔請,原本佢無家庭負擔又無讀書,應該好易就,不過佢想人地就佢下年四月no pay放整個月去歐洲旅行,唔知人地肯唔肯?!大家點睇?

‹ 上一主題|下一主題