用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
樓主: Heely
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"   [複製鏈接]

做父母有邊個想 "搞大件事",將自己小朋友擺上枱丫.... 但係學校咁不負責任,警方/政府機構做野又慢又唔上心,如果俾我,我真係會搵傳媒,只有咁樣先會逼到學校交代和政府機構做野,亦可以令更多家長知道,注意自己子女係學校0既情況,監察學校0既管理和質素。
講真,宜家d幼兒教育機構,根本就係講錢居多,有幾多真係攞個心出來辦學?

BABY_HEBE  如果你係咁諗。。。教育係為左錢。。點解你又會俾自己仔女讀幼稚園。。。不如自己教返好過。。。幼稚園唔一定要讀。。。。唔讀都唔會犯法架  發表於 13-11-9 06:38

太恐怖了。可憐的小朋友,傷痕近眼,再被這樣虐待下去,好容易連眼睛都有損傷。

對Boxhill 真的很失望。我們(我的女兒和她的同學)因為學校(不是華景那間)的種種原因,覺得不能再讓孩子再讀下去,所以毅然在今個學期初(讀了兩個月後)退學。要再找 其他學校N班真的很困難,幸而在九龍塘一學校有位,現在兩個小孩子都返學返得很開心。

Heely 發表於 13-11-1 19:53
多謝各位的關心和支持!!!自此事發生后,本人一直悲憤不平!但也是保持了萬分冷靜來處理這件事,一開始本人 ...
雖然已退學,但仍要好好留意Ethan既情緒變化,消除小朋友心理陰影,尤其睇下仲有冇行為倒退,小朋友記性好好的,所以事件可能已經深刻印左入腦,Ethan媽咪要加油喔~另外今日見有傳媒刊登事件,希望娛論壓力可以迫使警方做嘢及學校交代啦,甘樣傷左四次都話意外受傷,擺明係唔想做嘢,支持你繼續追討學校疏忽,其實只要cctv影到小朋友入學校冇而出學校時面部有傷痕,學校就要負責,校車都係!

引用:Quote:Heely+發表於+13-11-1+19:53+多謝各

原帖由 Bbpa 於 13-11-02 發表
雖然已退學,但仍要好好留意Ethan既情緒變化,消除小朋友心理陰影,尤其睇下仲有冇行為倒退,小朋友記性好 ...
Agree!!講實証!!可惜cctv多數都好朦…… 希望真的可以看到!學校無得走!!!

lajolla 發表於 13-11-2 01:49
太恐怖了。可憐的小朋友,傷痕近眼,再被這樣虐待下去,好容易連眼睛都有損傷。

對Boxhill 真的很失望。我 ...
我尼幾日一直都有搵新學校,可惜目前為止竟無一家有位!英藝下午班有位,但又係問題學校。真係頭痛!

Bbpa 發表於 13-11-2 08:53
雖然已退學,但仍要好好留意Ethan既情緒變化,消除小朋友心理陰影,尤其睇下仲有冇行為倒退,小朋友記性好 ...
佢尼幾日經常會尿濕條褲(原本自己識去洗手間),夜里瞓覺經常會哭鬧,是否屬於行為倒退?我應點處理?

可憐,仲不只一次,太過分了

警方做事作風、呢啲擺明無人告得入就唔會care.

所以傳媒插手都係好事、等想入嘅家長知學校係點、已經讀緊嘅多加留意小朋友。

Heely 發表於 13-11-2 10:57
我尼幾日一直都有搵新學校,可惜目前為止竟無一家有位!英藝下午班有位,但又係問題學校。真係頭痛! ...
如果學校唔好就寧願暫時比佢上下pg好過,始終甘細個未識表達,交左比間學校等於送羊入虎口,等K2再apply插班,或者比d時間寫多d求位信希望插班,用誠意求下位,係頭痛d,但最重要係邊樣先係真正對小朋友好,希望快d有心儀學校收Ethan,加油,pray for you ^^

Heely 發表於 13-11-2 11:07
佢尼幾日經常會尿濕條褲(原本自己識去洗手間),夜里瞓覺經常會哭鬧,是否屬於行為倒退?我應點處理? ...
甘樣應該已經影響到佢心理,要快d處理,我諗首先你地要陪多d佢,同佢講唔駛驚,爹地媽咪會一直係佢身邊,濕褲我諗你地要陪佢重頭學過,始終唔知學校曾經點處理,可能你比佢用返片先,等佢安心返d,再慢慢戒,不過當然最好帶佢睇下d心理附導既專家,佢地可以引導佢釋放自己情緒!

回復 lajolla 的帖子
Del

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

嘩,心痛死,係我,會報警

睇到都肉赤呀!

U TRY TRY  MANAHABIT PM CLASS

真係會影響ETHAN心理架,你要從旁告訴他,可能其他人唔小心整到你,不過你好勇敢,媽咪會錫番你的!避免他怕了上學,童年陰影。
Hope Everybody Have A Wonderful Life.

回復 Heely 的帖子

2歲半應該識講哦,你問問他啦?我個女每日返來我問她係學校做過啲咪野她都識講。

Omg...poor little boy

太恐怖了,校方咁答復實在令人氣憤!!!見到都心疼!

你不如請一星期假,每天都帶佢去玩,等佢忘記呢啲嘢

‹ 上一主題|下一主題