用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新手想 請教"專注力不足"問題 , 心亂如痳.... ...
go

新手想 請教"專注力不足"問題 , 心亂如痳.... [複製鏈接]

大家好! 今日我覺得好唔開心, 被學校通知仔仔(六歲)專注力有問題, eg.上課時, 會對老師不集中 和 玩弄手指....等. 但仍會坐定, 沒有影響其他同學.

他在家中做功課時會坐不定, 一時取擦膠, 一時取顏色筆, 一時要去廁所, 一會兒又話d字忘掉如何寫要去書櫃內取書, 又會時常跌文具在地上要拾回, 突然又話功課唔識做要找我問. 請問專注力有問題是以上特徵嗎? 暫時, 學業成績尚可, 可能是班中大仔關係.

又請問大家要如何確定小朋友有專注力失調? 要經過醫生評估? 有無好醫生介紹!? 收費如何? 現在, 心情好down 好down. 有無 有經驗jm, 可以好心分享下你們的經驗! ?

跪下謝謝大家解答!
   0    0    0    0

咁佢同人講野時, 對眼有無定定望人?
我個囝已評估為adhd, 佢上堂時, 會坐定, 但對手會周圍攪. 會八卦同學仔嘅野, 人地唔啱佢又管, 會打斷老師講話. 暫時上堂仍可以聽到書, 成績也不差.  
我們k3時去協康會評估的, 約$5000. 現在係瑪麗睇緊. 食緊藥.

回覆:Carriecheun 的帖子

之前無定眼望人講說話,但現在正改善中。嘩! 原來,做份評估要$5,000, 都幾貴下…評估詳盡嗎? 會用幾多時間做檢查? Thank you very much!

佢細個時, 您有無察覺到佢有專注力問題?

你可去健康院問下, 佢地會轉介你去cac評估, 我當年唔想慢慢排期才去睇私人的. 報告是簡單的, 要填問卷調查, 要見面等, 要見2次.

回覆:新手想 請教"專注力不足"問題 , 心亂如痳....

可以去街症寫轉介,去政府評估中心排期,但最快都要排半年,評估完再排精神科,又要半年到1年。看你能不能等!

樓主既情況同我仔一樣, 唔好灰心, 我獎勵貼紙為訓練佢既耐力, 慢慢加長D時間俾佢, 都OK! 不知你小朋友受唔受呢套~

咁如果我有2012年X田健康評估中心臨床心理評估,等睇X合E院要2014年3月,宜+老C說學野很差不要等.快D HELP他,
他9 AGE.出去再做評估定先睇精X科好?

醒目開學勳章

Carriecheun 發表於 13-11-5 18:44
咁佢同人講野時, 對眼有無定定望人?
我個囝已評估為adhd, 佢上堂時, 會坐定, 但對手會周圍攪. 會八卦同學仔 ...
我仔情況差不多,剛升小一成績暫時OK,10月頭去CAC見完心理醫生,懷疑係ADHD + 專注力不足,同人講野時真係無乜望人!

回復 maggie0649 的帖子

其實有adhd或者專注力不足唔代表成績會差, 有些小朋友係資優加adhd, 有些小朋友係讀障加adhd, 所以視乎情況而定. 當然, 專注力不足或者adhd嘅小朋友要勞氣d教或者無正常小朋友咁定同專心囉.

至於評估定見私人精神科醫生分別在於你想點, 如果等得, 你可以透過健康院轉介去cac, 再轉介去政府醫院.
又或者唔想等, 自己去做評估, 有報告出咗, 你可以去政府排期見精神科醫生. 又或者見私人精神料醫生, 斷咗診, 你便可以拿轉介信去政府排期見精神科醫生.  

回復 Carriecheun 的帖子

THANKS ALL!
其實2012年透過健康院轉介去cac, 再轉介去政府醫院不過要2014年3月先有得睇精神科.如不想再等自己去私人精神科睇定出去溫私人再評估一次先睇精神科,因2012年D報告禁耐5知小朋友宜家有無5同.   

我都好down, 我個仔2歲4個月, 宜家返緊N1班, 平時由99照顧, 尋日99接放學, 老師同佢講話我仔已返了2個月學, 仍未能專心上堂, 只有他一人在課室裡週圍走, 亦未能聽從老師指令, 而其他同學已能專心上課, 有時候老師和他說話時他好像未能理解, 叫他坐低沒有回應, 但叫他sit down就能坐下, 老師問我們會否劣考慮讓他讀國際學校?

請問這是專注力不足嗎? 他在家也是沒時停的, 也不是經常望人說話, 可以氏怎樣好才知道他是否專注力不足? 他也很難教, 經常發脾氣, 脾氣很大.

現在可以怎麼處理呢?
‹ 上一主題|下一主題