用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位前輩, 面試班有無用 ??
go

各位前輩, 面試班有無用 ?? [複製鏈接]

各位前輩, interview 咗咁多學校, 有悲有喜, 如果我今日問問大家, 其實面試班有無用 ? 大家回想返係唔報好過報, 定係早知一早報 ???
   3    0    0    0

回覆:各位前輩, 面試班有無用

係沒用的,你想比錢人賺就另計

少許幫助,但不要依賴

引用:少許幫助,但不要依賴 +

原帖由 bluebluebe 於 13-11-07 發表
少許幫助,但不要依賴
少許幫助在那方面?

回覆:各位前輩, 面試班有無用 ??

見仁見智

或者這樣說,未至於可以保證一定成功考獲心儀的,因為除了小朋友本身性格、認知能力外,還有太多其他因素影響了結果,並不能完全發揮模擬面試班的作用。

然而,我個人覺得上這些面試也無妨,有些interview問題可以預先讓小朋友有個概念到時應該怎樣回答考官,還有一些回答問題的技巧、態度需要注意的,我想這方面試班可以提供多些資料,雖然現在的面試模式間間學校不同,但是面對得多,家長在家亦可以跟小朋友多練習,去到真正面試時,也不至於啞口無言

应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神校second in & third in!

引用:应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神

原帖由 chanszeline 於 13-11-07 發表
应该有用,朋友仔已有8個offer!另有3间神校second in & third in!
嘩! 這個係神童呀!

回覆:chanszeline 的帖子

可pm我知係邊間上interview班嗎?

我都覚得佢超勁!

我小朋友的同學,幾個也報了面試班,讀左都有半年,但佢地戰績係零offer,或只得一間offer.其他全reject,連waiting都冇, 其實好睇當日即場反應,小朋友本身係點,

the smart one above is from tutor company?

同意Susielau的分享,我的孩子同身邊朋友的孩子都有上,考小一成績都ok.以見工為例,大人見工如果參考了坊間的面試書、甚至自己在家做mock interview,同埋讀熟常問問題、諗定難題點答,老闆會想要咩,面試獲聘的機會都會大大上升。我會比喻面試班的作用係訓練孩子技巧同心理準備,但還要視乎孩子的語文水平、禮貌等。

回復 munce 的帖子

Agreed 。

回覆:kwansara 的帖子

可以讓小朋友大概知道面試形式,無甘驚囉~

我仔學校有教小朋友點面試。

有啲學校面試時,會知道這些小朋友係經面試班訓練出黎,可能會有反效果,因為答案並非真我表現。
如果小朋友要上面試班,恐怕不久既將來會有家長面試班,因為越黎越多學校見埋家長。再有問卷答題班,因為又有好多學校要填問卷,真係無限商機呀!

引用:the+smart+one+above+is+from+tutor+compan

原帖由 munce 於 13-11-07 發表
the smart one above is from tutor company?
請你面對現實吧!

回覆:HappiMom 的帖子

Agreed.

回覆:chanszeline 的帖子

勁喎

‹ 上一主題|下一主題