用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收? ...
樓主: chumiguan
go

有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收? [複製鏈接]

我想問下觀察型既小朋友,係屋企都係文靜定活潑?

回覆:有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收?

太好啦,原來我仔有咁多同路人,我仲以為佢咁樣,interview 又唔講,明明識做又唔做,但係屋企就好活潑又跟指令。

會唔會去同佢上pg 有幫助?

回覆:anglelala 的帖子

我個女好活潑在家

引用:我想問下觀察型既小朋友,係屋企都係文靜定

原帖由 anglelala 於 13-11-18 發表
我想問下觀察型既小朋友,係屋企都係文靜定活潑?
屋企活潑,但唔算多野講,唔係乜都問類型

我個細囡都係呢款,係屋企多野講,interview老師問問題吾啋吾望老師,老師係隔離連玩具都吾玩,老師指令做少少,玩集體遊戲就坐係度吾郁,眼見人地B有問有答由一數到十幾,我心諗:我囡都識架!
係屋企同我地講野就叻,同佢玩面試,問佢叫咩名答:吾知!問佢幾多歲就問番我地幾多歲,問佢做咩㨂我地學校就答:我都無㨂
亞囡我真係怕你無書讀!
不過佢而家鐘意左面試,有玩具玩,上次面試臨走重同我講:媽咪呢個玩具我味玩,下次黎玩!!!
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

回覆:剛果公主 的帖子

我個女都系觀察型,到佢熱身完已經面完試,你in培道時系吾系要in埋家長?

回復 chumiguan 的帖子

我囡係2010B,都係超慢熱被動型。上年in時以為陪跑多,後尾都有3個 offers。雖然唔係龍校,但佢讀緊呢間都不過不失。佢反而衰曬喺 group in 度,individual 單對單又 ok。我諗你可以平時喺屋企同佢練習多D,等佢有心理準備。每次 in 完就比D獎勵。
加油!

我個女係觀察型,慢熱,對住熟悉環境就勁活躍!通常叫佢講自己咩名都吾肯講,而家同佢TRAIN INTERVIEW仲要玩野,一係就講BB話, 一係就話吾識

我仔又係咁,見到陌生人陌生環境就呆咗,好想走。老師一唱歌跳舞就喊,interview唔掂,明明識都唔做,更加唔肯開口講:;pppp:

身邊d人個個都有offer la
我好擔心阿仔冇書讀

我b 都係慢熱,interview 節奏太快,15分鐘就完佢完全未warm up 好,仲要一個兩個先生牛咁眼咁望住佢答佢更唔ok.  

真係好擔心,in 左5間,覺得最有機會既兩間都冇offer..... (雖然未正收到信話唔收)... 但seems like 都係冇.....一間waiting.  兩間未知....但機會都好微....

我地係特登唔俾佢讀pn, 因為自己湊...好驚一個offer 都冇 。。

雖然仲有三個interview, 亦係出名唔問問題,希望真係呢d 會收佢啦!

我發覺有得之前玩,特別係有PLAYGROUP個D,佢WARM UP得好夠,一黎就IN個D,佢完全吾肯答問題,黎緊個D INTERVIEW好似都好EFFICIENT,所以都吾知點

我女都係咁嘅性格仲要2月出世暫未有offer,但我相信唔會冇書讀嘅,可能有學校喜歡呢類學生

回覆 karilau 的帖子

一定會有學校收, 加油!!

我個觀察型B如果IN D學校有得係操場熱下身先果D, 入到課室就肯講野, 如果考D一嚟就要即刻入課室果D就衰硬

回覆 poodlema 的帖子

yes la, same as my bb

poodlema 發表於 13-11-19 14:42
我個觀察型B如果IN D學校有得係操場熱下身先果D, 入到課室就肯講野, 如果考D一嚟就要即刻入課室果D就衰硬 ...
同我女完全一樣,,亦因為咁一去有玩具熱身個2間都收左佢,而一去就in個d就肥晒就我觀察要怕醜/內向小朋友投入個interview一定要家長引導,唔好威迫"你唔答老師無糖食等等"

第一步要佢知道入去係玩,唔係返學,就我女面試我一入課室門口就會放係個袋去雷公咁遠,因為我衰左第一次之後問返呀女仲乜喊係米驚baba 放底你會走, 佢答係,所以依家一入室我就會放底袋先坐底,

第二要同佢一齊投入,一般老師都會有餅干等小食,一遇到呀女唔肯答就會指下啲餅,同佢講"你睇個度,我地要加油先有餅餅食baba/mama好想食可唔可以幫幫我,但依家要答問題/做動作先,一般呢個情況老師都會配合攞出零食引導

第三就係家長自身,若小朋友in得唔好,家長要做d小動作去搶分,自己而言呀女喊唔收聲.會係老師面前用比嚴厲聲要求佢收聲比張紙巾佢自己抹眼淚,然後dom去垃圾桶,泊櫈收拾崗考試玩具等指令,等佢表現出自理能力搶分

小小分享..大家努力
‹ 上一主題|下一主題