用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 因為無打針,聖保羅堂不接受申請報讀
樓主: crabcrab888
go

因為無打針,聖保羅堂不接受申請報讀 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先聲明立場:我覺得家長係有自由選擇拒絕將d佢地相信有毒嘅嘢打入孩子身上!

而呢種行為,基本上唔應該會影響到已打針嘅小朋友!(唔係你打嚟做乜?打咗都唔免疫?!)

我明白香港大部份人未能持開放態度,就我自己屋企已經有分歧!我唔會話係歧視,只係佢地封建保守!

恐龍家

回覆:因為無打針,聖保羅堂不接受申請報讀

小曳人 發表於 13-11-9 16:34
首先聲明立場:我覺得家長係有自由選擇拒絕將d佢地相信有毒嘅嘢打入孩子身上!

而呢種行為,基本上唔應該 ...
會接受的人萬份之一都未必有,唯有嘆無緣。唔好講到疫苗,剩係西藥同牛奶已經有排拗。

回覆:小曳人 的帖子

好在香港仲有好似聖保羅堂呢類咁堅持底線的學校.

引用:首先聲明立場:我覺得家長係有自由選擇拒絕

原帖由 小曳人 於 13-11-09 發表

而呢種行為,基本上唔應該 ...
我同意,但响香港讀書,冇 choice

回覆:kittyland06 的帖子

好奇,是真的可要求一出世不打針

小曳人  絕對可以  發表於 13-11-9 22:15

回覆:leyland88 的帖子

但是可以讀小學嗎?

小曳人  香港係唔可以唔讀小學架!  發表於 13-11-9 22:15

引用:連表都唔可以交,係唔係算歧視?

其實家長在批評時,可以開明些去research下藥廠,疫苗的資料,利申,我小朋友有打疫苗,但我明白不打疫苗的家長的想法。同意樓上所說,如疫苗是為被接種者提供保護的話,又何必擔心其他人沒有接種

我都聽到果個男人一路行一路鬧,仲話自己响果度畢業。。。

咩可以完全冇打既咩?一出世我都未恢復神智,bb已做完第一次檢查打埋針添,你話打唔齊就知道會有d甘既case,但完全冇打過就真係第一次聽,I mean born in HK,外國出世返黎既就唔知~

下......去外國讀中學都要check 你針卡啦...我覺得學校冇問題喎.....

同埋香港好似一定要你打????我b 係私家打但收好多健康院寄黎既信要我地證明bb 有打針。咁你都冇幫bb 打針?

引用:我都聽到果個男人一路行一路鬧,仲話自己响

樓主不愛依規則,在香港讀書應有N件事要投訴。

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 13-11-9 16:47
會接受的人萬份之一都未必有,唯有嘆無緣。唔好講到疫苗,剩係西藥同牛奶已經有排拗。

...
的確係
要兩公婆同聲同氣已經唔容易,唔好講要外人接受!

所以,我選擇爭議大嘅嘢,唔出聲,我話到事嘅(如日常食物),就盡可能避免有害嘅嘢
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittyland06 發表於 13-11-9 16:49
我同意,但响香港讀書,冇 choice

其實唔係,只要肯堅持,唔怕麻煩就得!

要記住,家長唔俾小朋友接受9年免費教育係唔合法嘅
但唔願意打疫苗,絕對無法律責任!

恐龍家

引用:連表都唔可以交,係唔係算歧視?

原帖由 crabcrab888 於 13-11-09 發表
連表都唔可以交,係唔係算歧視?
不是!
留學先進國家一樣要出示針卡!

學校網上一早講明要針咭,吾齊文件吾接受申請

果時醫院講明針卡好重要, 話even第日出國留學, 移民都要出示喎, 仲講明遺失左係冇得補番既, 所以各位jm要好好保管~~
‹ 上一主題|下一主題