用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校是否歧視我兒?不敢想……
樓主: Aasiya
go

學校是否歧視我兒?不敢想…… [複製鏈接]

lui 發表於 13-11-13 23:35
我有朋友老公是黑人,他的兒子沒有被岐視,有好學校收。但他朋友𠒇子則不幸(黑人mixed),11個月in p ...
其實依家好多間pn都考生果...口渴...肚餓...等問題,加上依家d學校甘多applicants,好多老師都寧願拿拿淋in完就next,唔會得閒曬時間玩人,所以應該唔係歧視既~

今時今日好多學校都考得深. 如果真的岐視,問兩條唔識就叫你返屋企啦!
United we stand, divided we fall.

引用:Quote:lui+發表於+13-11-13+23:35+我有朋友

原帖由 Bbpa 於 13-11-14 發表
其實依家好多間pn都考生果...口渴...肚餓...等問題,加上依家d學校甘多applicants,好多老師都寧願拿拿淋in ...
我都覺得咁唔係歧視。似係老師趕收工又無做好準備同心機去面試唔同年齡嘅小朋友。

樓主你真係唸多左,有啲學校以我所知反而鍾意收外國小朋友架。加上小朋友面試表現又唔代表啲乜,入唔入到一半都係睇彩數。。

引用:Quote:lui+發表於+13-11-13+23:35+我有朋友

原帖由 Bbpa 於 13-11-14 發表
其實依家好多間pn都考生果...口渴...肚餓...等問題,加上依家d學校甘多applicants,好多老師都寧願拿拿淋in ...
Well, 得十一個月大,我個人認為無可能撘到,在一籃亂哂的玩具找應該要的水杯?in kg就可能撘到。

引用:Quote:原帖由+Bbpa+於+13-11-14+發表其實依

原帖由 lui 於 13-11-14 發表
Well, 得十一個月大,我個人認為無可能撘到,在一籃亂哂的玩具找應該要的水杯?in kg就可能撘到。

...
問生果係要你搭是什麼生果,不要選什麼是橙、萍果。或者有小朋友可以做到,但我想像唔到11個月大要做到

引用:Quote:原帖由+Bbpa+於+13-11-14+發表其實依

...
問生果係要搭是什麼生果,不要選什麼是橙、萍果。或者有小朋友可以做到,但我想像唔到11個月大要做到

引用:Quote:原帖由+lui+於+13-11-14+發表Well,+

問生果係要搭是什麼生果,不要選什麼是橙、萍果。或者有小朋友可以做到,但我想像唔到11個月大要做到

...
11個月就in 同考BB有冇過份咗呀?好多都要夠1歳半至in!佢收天才b㗎?

...
點解唔大d先申請呢?至少一歲半啦!說到底,老師唔會分你幾多個月,只會分做到同做唔到!當然學校都有d問題!

引用:Quote:原帖由+lui+於+13-11-14+發表Well,+

原帖由 xoshan1025 於 13-11-14 發表
點解唔大d先申請呢?至少一歲半啦!說到底,老師唔會分你幾多個月,只會分做到同做唔到!當然學校都有d問題 ...
我個女十月b,去年interview pn 時都係12個月大,有問題嗎?interview 時間是學校安排,有得 delay?

應該唔係歧視,我老公係印度人,我阿囡7月B都收到4個青衣offer, 1 個美孚Delia kindergarten offer, Delia 有1/3係收小數族學生,你可問吓有冇位。比較熱門既學校,好多阿囡都係waiting, 你可以報D冇咁熱門學校做backup

你個仔表現好, 但可能其他人表現更好呢

回復 Aasiya 的帖子

唔好亂唸 跟本面試冇準則 做到哂唔一定會收 我見好多就算哭做唔到都會收
所以唔需要擔心加油

我個女 in 私幼N班, 全程唔答唔望老師, 淨係要媽媽抱, 都收.
但叧一間全部識答, 又唔收.
絶對同意面試冇準則

引用:Quote:原帖由+Aasiya+於+13-11-13+發表多謝

原帖由 lui 於 13-11-13 發表
我有朋友老公是黑人,他的兒子沒有被岐視,有好學校收。但他朋友𠒇子則不幸(黑人mixed),11個月in p ...
你朋支兒子只11個月大,照計係細b. 同人地大b梗係差好遠

Aasiya,我覺得唔係歧視,只係個遊戲好難玩,你唔知点樣至可以達標。我個都係超大仔,見左又一村同德信,兩間表現都好到+01!結果又一村只係waiting,都唔開心左幾日!之後收到德信offer,感到上天自有安排。仲有,德信有份問卷要填,你會唔會係份問卷出事?如果你好想入間幼稚園,寫下信比学校。希望你可以如願的償!加油!

lui 發表於 13-11-14 06:43

...
我有朋友個11個月b,已經話左未識講單字,點知個老師仲問:「bb,你仲有一個月一歲囉喎,甘你叫咩名呀?」跟住同大b一樣考眼耳口鼻平果橙疊積木等,個b仲係手抱呀,根本係冇可能識,之但係,你入form學校都要象徵式比你in,所以唔算歧視,只可以話個遊戲潛規則係甘,講真,就算我個6月b in左4間,考既野做到8成,有3間老師都有贊佢主動活潑乖,好似好好印象甘,但最後都收waiting,反而有朋友個b勁怕羞既卻收offer,自己個就一個offer都冇,不過見自己個b in時表現已經超乎我想像好,覺得佢已經好叻,只係運氣唔夠好而已!我地兩公婆土生土長都一樣係冇offer,所以小數民族既朋友唔駛諗埋一面,只要你覺得佢表現好,咪再接再厲搵多幾間,我都相信總有一間會收,只係會唔會係你想飲果杯茶啫~

回覆:學校是否歧視我兒?不敢想……

一定唔會。我個女舊年in PN, 連有讀嗰間學校嘅playgroup都唔收。有另一個post都有討論,其實interview係9分考運氣,1分考實力。

我覺得是你自己先入為主
兩場面試失敗不能代表有歧視成份
你要正面d先可以令你的小朋友都可以正面面對他們的人生

回覆:Bbpa 的帖子

其實好多學校都係咁喎,每年都係九月十月收生,到in果陣細b未夠1歲,同啲1月b就黎2歲一齊去in n班,同樣係n班in埋同樣嘅嘢係好正常,唔公平都冇法,人地個收生準則係咁。調返轉有啲學校要等足歲半先俾申請,到細b足歲可以申請人地學校已經收晒啲大b,難道又話人地歧視?

樓主都係啦,唔好諗咁多,我兩公婆都係香港人,我個仔in 7間到最後果間先收,其他全部reject,如果咁計學校似係歧視我多啲囉

引用:Quote:原帖由+kumiso+於+13-11-13+發表攪笑

原帖由 剛果公主 於 13-11-13 發表
我識得兩公婆仲無聊,分別同個仔各人in一半學校,最後兩公婆鬥邊個offer多同勁,其實面對呢d咁無奈但又要參 ...

‹ 上一主題|下一主題