用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問英華 or陸慶濤小學?
樓主: rc_purin
go

請問英華 or陸慶濤小學? [複製鏈接]

引用:皇家馬德里+VS+天水圍飛馬

原帖由 kelvinli0311 於 13-11-14 發表
皇家馬德里 VS 天水圍飛馬
啱咗一半,另一對是修咸頓

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+13-11-14+發表回

原帖由 NT-1 於 13-11-14 發表
自己真心問吓自己: 短短一個面試真能反映小朋友能力嗎? 大公司請人,要過五關,斬六将, 唔到個人真正上班 ...
有机會到曼聯,一定要去,無悔

回覆:請問英華 or陸慶濤小學

如果要說曼聯…

假如你是董方卓,你會否後悔轉會曼聯?強如 Veron,去到曼聯亦不夾,又如 Kagawa,十號位亦輪不到他踢。

說到底,還是要看小朋友是否找到合適的學校,有時做小塘大魚亦不是壞事

引用:Quote:原帖由+cacanov06+於+13-11-14+發表

原帖由 iantsang 於 13-11-14 發表
咁熟面口嘅?
EK 前輩

YW vs LHT, 我会揀YW。
不過我不同意YW係神級。

YW 應是 band one 中吧!

YW 應是 band one 中吧!

引用:如果要說曼聯… 假如你是董方卓,你會否後

原帖由 erniewellie 於 13-11-17 發表
如果要說曼聯…

假如你是董方卓,你會否後悔轉會曼聯?強如 Veron,去到曼聯亦不夾,又如 Kagawa,十號位 ...
董方卓曾經有一個好好的机會,如佢從未到過曼聯,我哋可能唔識佢。

如果係我,我無試過就成世後悔。

回覆 bbc0101 的帖子

YW 是神校?
看看陳守仁同英華 OPEN DAY 就明白乜野叫神校
毫無疑問...YW係一間好叻做MARKETING嘅學校

理性嘅數字能夠反映一些情況

英華小學教師資料
特殊教育培訓: 33%

保良局陸慶濤小學教師資料
特殊教育培訓: 6%

雖然YW有3關,但睇黎佢地有D題目未能完全準確咁測試到小朋友真實能力 (如: 認得梁振英、奧巴馬、袁國強 ??)

特殊教育培訓: 33%特殊教育培訓: 6% 這兩組數字或多或少反映少少野呢.....有或許YW太多資優生呢

aapapa 發表於 13-11-21 10:13
回覆 bbc0101 的帖子

YW 是神校?
"看看陳守仁同英華 OPEN DAY 就明白乜野叫神校"

請問有得CHOOSE,係唔係陳守仁好D的意思?

其實LHT 都係一間好好既學校, 成績校風都好. 只係名氣無YW咁大.

viv-viv    發表於 13-11-21 10:58

回覆 albert831 的帖子

TOTALLY AGREE
根本YW LHT TSL 三間學校風格完全不同

viv-viv    發表於 13-11-21 10:59

回覆 爸爸愛您 的帖子

其實英華吹到變神校係咪有少少吹大咗? DSE 入本地大學率不足60%, HKAT亦唔算好標青. 當然可以話中學成績未反映轉直資因素, 相信出年嘅HKAT可以提供較可靠參考性

http://www.yingwa.edu.hk/upload/report/1112report.pdf

YW 真係樹大招風,有無人話佢神校……每個家長心中把尺都不同,有D(如我)好著重同屋企的距離,有D重學術,有D要語境好,咸魚青菜,各有所好!最緊要自己認為合適。

最後個句,希望家長表裏一致,相信好多真心鍾意YW的會感謝你!

回覆 wendysuperbaby 的帖子

有良好的分析很重要

能夠透過OPEN DAY了解學生的素質、了解教學方針、看看學校是否能做到所說的、看看公開數字,才作出對比就係最好不過

QKMA 發表於 13-11-14 16:19
當然揀神級英華學校啦~放陸小啦……waiting 緊陸小的家長們會好多謝你

...

有人說英華是神級是事實, 所引用數據亦是來自學校的年報, 本人絕無貶意, 或有用詞不當, 如有冒犯, 敬請見諒!

回覆:請問英華 or陸慶濤小學?

YW 應該未到神級。神級意思是無人能取代、個個尊若神明,尤其上流社會, 以入讀為身份象徵。所以係我心目中神級只有 DBS 及 Co-Ed. YW 只是一間平民直資。

引用:Quote:QKMA+發表於+13-11-14+16:19+當然揀

原帖由 bupa 於 13-11-21 發表
有人說英華是神級是事實, 所引用數據亦是來自學校的年報, 本人絕無貶意, 或有用詞不當, 如有冒犯, 敬請見 ...
英華書院和英華小學雖然是一條龍,但始終是兩間學校,有兩位不同的校長。我唔認為這份報告可以令大家對小學有更多了解。

引用:YW+應該未到神級。神級意思是無人能取代、

原帖由 hadwinboy 於 13-11-21 發表
YW 應該未到神級。神級意思是無人能取代、個個尊若神明,尤其上流社會, 以入讀為身份象徵。所以係我心目中 ...
哈,以學費和成績計,做平民又何妨?

回覆 ASamSam 的帖子

所有一條龍學校中小學都不同校長, 但絕大部份英華小學生會上英華書院是事實, 中學部的表現能完全不參考嗎? 你說的亦有道理, 所以我一早講明睇出年HKAT會有較大參考性(第一批直資小學畢業升上中學)
‹ 上一主題|下一主題