用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問英華 or陸慶濤小學?
樓主: rc_purin
go

請問英華 or陸慶濤小學? [複製鏈接]

...........

引用:回覆+ASamSam+的帖子 所有一條龍學校中小

原帖由 bupa 於 13-11-21 發表
回覆 ASamSam 的帖子

所有一條龍學校中小學都不同校長, 但絕大部份英華小學生會上英華書院是事實, 中學部 ...
我不覺香港有神級的學校(包括英華)。亦同意英華中學現在的成績是未反映直資的因素。但一間小學好唔好是要看這間學校的學校生活是否適合你小朋友。有誰能保證自己囝囝是原校升中的呢? 過去幾年亦有英華小學畢業生選擇其他中學。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-11-21+發表Y

原帖由 erniewellie 於 13-11-21 發表
哈,以學費和成績計,做平民又何妨?
是做一個被愛包圍的平民。很感謝各老師用愛、耐心及寬容對待我們的小朋友,尤其班主任,真的像媽媽般每天小息、午膳陪著湊著班仔仔一齊玩、一齊傾計

hawinboy 發表於 13-11-23 00:41
是做一個被愛包圍的平民。很感謝各老師用愛、耐心及寬容對待我們的小朋友,尤其班主任,真的像媽媽般每天小 ...
好羡慕!!

回覆 bupa 的帖子

陸慶濤小學咪中小學同一個校長囉.

bupa 發表於 13-11-21 18:33
回覆 ASamSam 的帖子

所有一條龍學校中小學都不同校長, 但絕大部份英華小學生會上英華書院是事實, 中學部 ...

陸慶濤小學咪中小學同一個校長囉.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+bbc0101+的帖子 YW+是神校?+看看陳守

原帖由 aapapa 於 13-11-21 發表
回覆 bbc0101 的帖子

YW 是神校?
受特殊教育訓練,吾代表學校多特別需要學生。如果我要解讀我只會覺得高%可以反映學校肯接受差異。另一方面補充一下,我仔讀另外一間直資,我有問過副校長點解學校受特殊訓練老師比例咁低(得3%)。副校長答我因為教育局只計某一個性質general的課程。而我仔學校老師係上另一種課程,教育局吾計。所以呢個老師受訓比例亦會有可能與家長期望有偏差

引用:YW+應該未到神級。神級意思是無人能取代、

原帖由 hadwinboy 於 13-11-21 發表
YW 應該未到神級。神級意思是無人能取代、個個尊若神明,尤其上流社會, 以入讀為身份象徵。所以係我心目中 ...
DBS and Co-edu有幾神牙?佢音樂同體育方面如何?

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-11-21+發表Y

原帖由 bigboy129 於 13-11-24 發表
DBS and Co-edu有幾神牙?佢音樂同體育方面如何?
好可惜上流社會唔睇呢 d,佢地只會注重 network. 即係邊個邊個 E 生朋友個仔女讀緊,自己也是 E 生怎可以不讀! 音樂體育比賽? 佢地大把錢請國際級大師1:1訓練啦!

回覆 bigboy129 的帖子

SPCC 嘅DSE stream 入三大81%, 整體入U率超過90%!IB stream 平均分41分(滿分45,全球平均分27分)!DBS係學屆田徑D1嘅成績相信唔駛我多講!
其實有部分學校嘅精英轉考IB或GCE,放眼英美嘅名牌大學,這無疑影響咗佢地DSE嘅整體表現。另外,部分考生可能中文科未達三級而無法在本地升讀大學(這對理科生影響尤大),但其他科目卻有不俗成績,最後往海外升讀不錯的大學。

回覆 hsmsdy 的帖子

多謝指正,本人此說法較為武斷,謹比致歉!

回覆:bupa 的帖子

不用致歉,大家分享所知,目的都是為大家小朋友好。

對,理性討論最有益處!本人引述嘅數據均來自校方年報,旨在提供參考,至於有用與否,則各人觀點與角度不同,大可各自表述,自行定奪!

引用:+本帖最後由+bupa+於+13-11-24+20:04+編輯+

原帖由 bupa 於 13-11-24 發表

回覆 bigboy129 的帖子
我想你應考慮這些成績是否由自己小學升上來的學生做出來罷。

回覆:hsmsdy 的帖子

無嘢嗎?怎會是叮噹馬頭?

回覆:請問英華 or陸慶濤小學?

一定英華!
一間喇沙一間英華,幾辛苦幾遠都讀!幾多理由都唔會錯過。

‹ 上一主題|下一主題