用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

回覆:今日民x面試不吐不快

點解有親家長分享不愉快經歷就一口咬定人地立壞心腸唱衰學校而漁人得利?定係有部分家長係die hard fans所以心胸狹窄到其他人講自己心水學校一句不是都鬧?面試又未有結果,係咪酸葡萄真係未知之數。

chiyin8  agree  發表於 13-11-19 21:28

回覆:micmiccheng 的帖子

same here, 我兩分鐘in 完,net in, 我小朋友完全唔需要我引導下9秒9答完,但係我一D都唔開心,總算令我知道呢間係咩學校!

回覆:ansonlai68 的帖子

回復 2009Ianpoon 的帖子

你應該睇到一的有質數既家長同你既分別啦

引用:回復+laikaka+的帖子 其實唔信嘅人...大可

原帖由 ansonlai68 於 13-11-17 發表
回復 laikaka 的帖子

其實唔信嘅人...大可以打電話去學校問吓...「排緊隊」是否不借廁所俾家長....就知樓 ...

引用:點解有親家長分享不愉快經歷就一口咬定人地

公道自在人心喇……
大家各執一詞都無謂!

個人經驗,超唔like 佢收form 安排,明知這是遊戲規則,我只有遵守。可憐果日排足兩小時的公公婆婆,大肚婆,甚至有媽媽抱住new born 去排隊。如果校方可以從別人角度想想,應該可以有更caring 嘅安排。

引用:個人經驗,超唔like+佢收form+安排,明知這

原帖由 bbalau 於 13-11-17 發表
個人經驗,超唔like 佢收form 安排,明知這是遊戲規則,我只有遵守。可憐果日排足兩小時的公公婆婆,大肚婆 ...
你覺得人地可憐姐,或者當時人覺得ok呢,唔ok都離開左或者唔報!個個都知呢d係學校規矩,無得改變,何必呢!

少少奇怪,如果一開始已對學校不滿,將來仲點再同學校何作?受害的始終是小朋友。作為同家,大可用腳投票,唔申請呢間學校,甚至decline佢個offer。
利申:冇排隊攞表

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-11-17+發表個人

原帖由 xoshan1025 於 13-11-17 發表
你覺得人地可憐姐,或者當時人覺得ok呢,唔ok都離開左或者唔報!個個都知呢d係學校規矩,無得改變,何必呢 ...
嘩!好涼薄呀。就係知道遊戲規則,咪忍住都要排囉。你嘅說話等於同公公婆婆,大肚婆,抱住new born既人講:「明知地鐵冇位坐,你唔去踏的士。」

Jane1983    發表於 13-11-17 18:22

引用:少少奇怪,如果一開始已對學校不滿,將來仲點

原帖由 cloudcloudrobot 於 13-11-17 發表
少少奇怪,如果一開始已對學校不滿,將來仲點再同學校何作?受害的始終是小朋友。作為同家,大可用腳投票,唔申 ...
認同!真係好好唸清楚!事實家長對學校有不滿,小朋友又點會讀得開心投入呢!

回復 bbalau 的帖子

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-17+發表

原帖由 bbalau 於 13-11-17 發表
嘩!好涼薄呀。就係知道遊戲規則,咪忍住都要排囉。你嘅說話等於同公公婆婆,大肚婆,抱住new born既人講: ...
唔係想同爭辯,我只係想講每間學校都有自己嘅規矩,同樣地每個家長都有選擇權!

所以in吓都好,先知佢唔啱我!但係我好後悔排咗兩個鐘

回復 xoshan1025 的帖子

好簡單,如果件事發生你身上你重可吾可以話學校有學校既規舉先,喱個係同理心問題吾關規舉事。學校連一個甘簡單問題都復習化如收都吾讀。個人意見啫,其實比個家長去toilet有乜問題先,第一我吾係白撞,第二吾會因為我去到toilet會有成千上百既家長一齊去掛。

我情願比阿女讀間多點愛心的學校, 就算學校幾叻都好, 咁串我接受唔到

引用:你唔好彩問正個衰人

原帖由 Cattdogg 於 13-11-16 發表
你唔好彩問正個衰人
agree.

引用:+本帖最後由+Cattdogg+於+13-11-17+18:08+

原帖由 Cattdogg 於 13-11-17 發表

回復 xoshan1025 的帖子
我唔知點解學校比學生去廁所,但家長唔得,我覺得既然學校有咁既規定,就有佢地嘅原因!唔係一定因應晒家長嘅意願/要求!老師會選學生,家長都可以考慮清楚適唔適合小朋友同自已教育方向,或者有offer都唔讀呢,in完清楚更多都係件好事!

‹ 上一主題|下一主題