用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怪獸家長谷仔女英語北上剪脷筋
樓主: awah112
go

怪獸家長谷仔女英語北上剪脷筋 [複製鏈接]

I won't let my kid do this kind of operation.  It's crazy.  I can't pronouce some Cantonese but thru massive reading aloud (reading newspaper), I improved a lot.  I think same to kids if they have pronouciation problem.  Just work hard and of course, assisted by parents.

報紙D野不要尽信!! 有一個CASE都可以被吹到有好多。 如果係真GE、父母応該要接受刑事検控。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 Mighty 的帖子

我都對這個報道好有保留.

首先,成個報道只有一個好簡單既case阿敏,報道話佢: "她恐怕兒子的發音不準,會影響日後入讀心儀幼稚園的機會,故此當聽聞剪脷筋手術可改善小童英語發音的能力,即蠢蠢欲動,希望兒子捱這一刀後,英語發音會大有改進。"  即係佢只係"蠢蠢欲動",即係未做.

另外,按報道,"剪脷筋學英語"應該係由一位深圳醫生講既,但睇完上文下理,呢部份只有 " 本報記者直擊,有深圳醫生指內地剪脷筋手術費是香港的十分一,故不時有本港家長帶子女北上「剪脷筋學英語」" 以及 " 本報記者以家長身份往深圳查詢剪脷筋手術,其中一間醫院的外科譚醫生表示,剪脷筋手術在港動輒二、三千元,故此不時有本港家長帶同疑有「黐脷筋」的子女前來做同類手術,「呢個手術好普通,每日都做一、兩個(病人)。」譚指,剛出生的嬰孩亦可接受該手術,手術後,「黐脷筋」情況會迎刃而解,再配合言語治療訓練,便可提升學習語言的水平。"

既然記者都接觸了這位醫生,點解唔問多一句,問吓醫生 : 佢處理過幾多位港人小孩"剪脷筋學英語"既cases? 係冇問?抑或有問,但其實這位醫生冇處理過?

至於報道的其他部份,就只係記者自己講+專家講解一下「黐脷筋」咁. 但無法去prove有"剪脷筋學英語"呢個現象或者去prove呢個現象不時發生.

睇完我的感覺係: 報道未能提供更多證據,令我信服有"剪脷筋學英語"的現象.

退一萬步,即使可能真係有父母帶小朋友去深圳剪脷筋,目的主要係為咗希望治好黐脷筋,順便改善說話能力(而唔係"剪脷筋學英語"咁誇張). 即使有,都係好個別例子,但不能由這篇報道中印證更多資料.

NewHand  我一向都唔會盡信哩間報社果兩份日報d報導  發表於 13-11-22 14:06

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+13-11-18+發表係黐

原帖由 ANChan59 於 13-11-18 發表
黐孖筋多d!
Agree...ha!

回覆 awah112 的帖子

其實好多家長自己講英文都唔正架喎!係唔係都應該去剪剪?我唔知要帶小朋友去剪脷筯d家長講英文正唔正,但佢地一定有樣嘢要剪………孖筯!

好恐佈! 個小朋友無la la 比人剪一刀

引用:已經由怪獸進化成人渣!

原帖由 yuealan 於 13-11-18 發表
已經由怪獸進化成人渣!

‹ 上一主題|下一主題