用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 去年有冇人是禮賢waiting ,最後都機會入讀 ...
樓主: nonochow
go

去年有冇人是禮賢waiting ,最後都機會入讀 [複製鏈接]

引用:聽講禮賢waiting機會不大,因為已超收。 去

原帖由 cleokiko 於 13-11-25 發表
聽講禮賢waiting機會不大,因為已超收。
去年我得咗,朋友waiting,完全沒有聲氣!

...
Yes, 禮小waiting 機會好微!就算有人放棄,佢预大左offer,到真係有學位剩至call waiting! 但禮小憑多年經驗,好小會有太大出入,近呢幾年都冇咩call waiting!

fanhl0416 發表於 13-11-26 15:15
放心,我會放棄禮賢的 offer
Fanfhl0416,很感謝你的做法。
Waiting list 的小朋友們又可以重現希望!

引用:Quote:fanhl0416+發表於+13-11-26+15:15+放

原帖由 nonochow 於 13-11-27 發表
Fanfhl0416,很感謝你的做法。
Waiting list 的小朋友們又可以重現希望!
我都唔去注冊,希望你地等到。不過今年自行派得咁差,可能多咗人會留係直資私小。

引用:Quote:原帖由+nonochow+於+13-11-27+發表Fa

原帖由 bbalau 於 13-11-27 發表
我都唔去注冊,希望你地等到。不過今年自行派得咁差,可能多咗人會留係直資私小。

...
Btw,我都覺得禮賢小朋友好純好有禮貌。讚!

剛果公主 發表於 13-11-21 16:04
對我來講,禮賢係神校,係好「神」奇既學校,唔太谷,重德育但又有好成績

...

你好,可能每人對谷唔谷既定義都唔同。但你寫得"唔太谷",可唔可以實際講下功課量、默書或測驗既密度,比多少少客觀資料比其他家長參考?唔好比其他家長有個先入為主既印象...

自己有朋友子女就讀禮小,看過默書和測驗的排程,所以才有此回應。

只希望讓家長瞭解多D,並唔係話禮小好谷或唔好,如有得罪,請多見諒!

引用:Quote:剛果公主+發表於+13-11-21+16:04+對

我覺得今年情況唔同, 因為我身邊朋友有offer 的都會放棄 , 原因是校舍擴建, 空氣及嘈音會對小朋友有一定的影響.

回覆:richmoney 的帖子

回覆:去年有冇人是禮賢waiting ,最後都機會入讀

我都不去註冊了,good luck to all!

ms.bead 發表於 13-11-27 09:36
你好,可能每人對谷唔谷既定義都唔同。但你寫得"唔太谷",可唔可以實際講下功課量、默書或測驗既密度,比 ...

我所認識的禮小真的不算谷及多功課, 這不是我一個說的, 是我們大約為數二十多個家長認為的! 實際是, 初小功課可以一個小時內完成, 高小亦最多於大約個半小時內完成, 抄寫不多, 默書大約一星期英一星期中, 範圍亦不過份, 還有聖經一科不用考試, 全計平時分, 平時分就以默金句計分, 金句亦是每次默一句咁大把, 每學期約8次, 宗教科簡直係送分比學生, 完全没有壓力! 考試往往安排在大假期前完成, 校長是理念是放假目的是讓學生可無顧地休息作樂, 但很多學校也是放假後考試測騇, 那就讓學生家長全年無休地作戰, 禮小希望學生家長能在假期裏多點親自活動而不是埋首温習, 否則便我去放假的目的了, 因此, 假期功課不多, 每科一厔兩樣, 不做成壓力, 但又未至於完全疏懶! 就我所見所知, 很多地區小學的功課量很驚人, 考試亦安排在大假期後, 可讓學生們在假期裡全力温習! 如果禮小這樣的學習進程仍是算谷的話, 那就要再好好考慮了! 没有最好的學校, 只有適合各自小朋友的學校!
以上就我所知所見的小小分享, 希望各位也能替小朋友配對成功!

回覆:nc2000 的帖子

各位,我會放位,good luck

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-11-27+09:36+你好

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-11-27+09:36+你好

原帖由 nc2000 於 13-11-27 發表
我所認識的禮小真的不算谷及多功課, 這不是我一個說的, 是我們大約為數二十多個家長認為的! 實際是, 初小 ...

首先,正如上一個post所言,我從沒有說禮小好谷及唔好…而閣下的留言,我覺得正正是這個討論區的存在價值,十分好!

你會真實地道出功課量、默書及測驗密度。可以讓對禮小有興趣的家長參考,自己考慮對自己子女適合程度。唔係話“唔太谷”或“好谷”就算,每人對呢d詞既瞭解唔同。例如我睇左你既留言,我會用“適中”去形容,所以個個人理解係唔同…

之前我看過禮小十月份一些功課表,見到中英數常都有作業做,再加改正,仲有模擬作文卷,及溫默書及金句。當然,我覺得ok,因一些津小可能唔止,快手既小朋友可能一、兩個鐘完成。但可能有人會覺得多?如果見到討論區有人話輕鬆,會唔會先入為主覺得冇咩功課?

再說,中英默書每星期都有,仲有定期小測及默金句等在一般小學亦好正常,但亦可能有家長既期望唔係咁?所以,我覺得最好有家長她好似你咁實際分享,讓家長獨立思考去選擇合適自己既學校…

已放位!

引用:今朝收call+waiting+電話,成家人喜極而泣!

回覆:cherriesiu 的帖子

請問你是禮幼生嗎?

已經開始call waiting,我等待~

‹ 上一主題|下一主題