用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014葵涌升中的媽媽入
樓主: kdbjoantam
go

2014葵涌升中的媽媽入   [複製鏈接]

想請教一下各位, 如果是荃灣區的B1學生, 在統一乙, 第一選保祿, 第二選可風, 這樣排位會不會冒險呢? 請幫忙給我意見!
Fanny :lol: :lol:

引用:想請教一下各位,+如果是荃灣區的B1學生,+在

原帖由 Fchim 於 13-11-29 發表
想請教一下各位, 如果是荃灣區的B1學生, 在統一乙, 第一選保祿, 第二選可風, 這樣排位會不會冒險呢? 請幫忙 ...
如果統一第一選保禄,用荃湾網,舊年有7個位俾荃湾,LUCK没問題,以後就好危險,因可風第二應沒位了.仔同學舊年第一李兆基,落空後派廖寶珊,千辛萬苦仲要靠人事先入王少清,他全级T0P10.今次王少清測驗全级第七.

senkawa  他是第幾志願入廖寶珊呀?  發表於 13-11-29 08:04

引用:想請教一下各位,+如果是荃灣區的B1學生,+在

原帖由 Fchim 於 13-11-29 發表
想請教一下各位, 如果是荃灣區的B1學生, 在統一乙, 第一選保祿, 第二選可風, 這樣排位會不會冒險呢? 請幫忙 ...

我覺得機會好大,首先保祿不是最熱門b1學校,而且又係齋校,少一半人爭,雖則荃灣只得十個位唔夠,但夠膽把咁少位學校放第一亦冇太多人敢咁做,我絕對認為搏得過,唯一要注意小朋友是否邊緣人,如banding冇錯就好大機會中

引用:Quote:原帖由+Fchim+於+13-11-29+發表想請

原帖由 dobbybabie 於 13-11-29 發表
如果統一第一選保禄,用荃湾網,舊年有7個位俾荃湾,LUCK没問題,以後就好危險,因可風第二應沒位了.仔同學舊年 ...
世事難料,如果你朋友舊年放可風第二,相信已經入咗,因為有第三志願都中。

呢種異象產生都唔難理解,因為荃灣區差唔多所有家長及老師都認為,荃灣三大b1放第一志願都唔夠分,放第二三機會等如零,但有誰會估到,全區b1生首志願會偏向哪間? 當大家選擇失衡(例如大部分b1都搏荃官) ,何中、可風抽完第一round仲有位都不足為其,繼續又慣性地不敢再放其他b1在第二,咁就出現有第三志願執死雞情況

senkawa  分析得好! 所以咁大膽首三志願都填band1的人去年真係超好彩了...  發表於 13-11-29 12:25

本人心儀李兆基及善德,若自行大家會点排位?
THX

多謝各位的分析, 最初我打算是排可風第一的, 但去完保祿的簡介會後, 阿女話鍾意保祿多一些, 我既想專重她的選擇, 又怕兩者都落空, 荃灣區能選擇的也不多了, 他區的又只得幾個位, 所以很苦惱!

senkawa  會去可風簡介會嗎?阿女聽晒兩間才能比較吧!現在只去了一間,可能未考慮清楚嘛,聽多些睇多些才能下明智的決定。  發表於 13-11-29 17:34

回覆 baba3506 的帖子

亞囡第一次呈分試排39, 第二次呈分試排34, 合共兩次呈分試排36

跟據梨木樹主愛網頁上得知開的資料,升讀資助英中的學生有37(去年38),約41%學生入到英中中學,即是約37人應屬Band 1

但亞囡會由荃灣區轉回葵青, 請問會否跌Band?

心儀保祿, 自行會去

有無第二謥間自行可考慮會去呢?

baba3506  我諗自行問題不太大,最多幾會細啲,但統乙就要小心選擇。  發表於 13-11-29 22:09
moniquechoy  其實真係唔好咁搏呀, 如果唔係BAND 1, 會派到好後的!  發表於 13-11-29 21:46

回覆 Fchim 的帖子

有去可風簡介會, 跟住仲會去善德和八三, 讓她看完再和她商量

想先問問令千金平時讀書的態度如何?平時在校活動多嗎?多唔多校外獎狀?平日讀書是玩多溫少,還是死讀爛讀,小四至現在的成績是平穩還是一路向好?妳們平時有否常陪她溫書還是佢自己搞掂?

回覆 kdbjoantam 的帖子

妳的情況我覺得有些辣手,主要是名次在Band 1尾邊緣徘徊。

這個成績,平時在學校是否很穩定地排在此位置?還是穩中前進,又或這兩次呈分試是有些失手,這對我評估選校都有不同策略。

如果囡囡平時很辛苦學習,才達這個成績,我會很擔心第三次呈分試的結果如何!小孩考試成績變化好大,加上9倍、6倍放大,一個小失誤,小小的分差,名次可以拉35個位,如果會跌落Band 2,自行就要求穩陣,希望能盡早上岸,可能第二會選全完或伍若愉也未定(葵涌幾間東華學校都好低調,好難攞到DSE成績,有的也輕輕帶過,只知口碑不錯)。如果囡囡平時賴散,讓她意識到危機,會放時間溫習,努力考好第三次,加上有家人的協助,有信心保住Band 1的話,我就唔怕面對大抽獎,畢竟有7成學位留在大抽獎,人家進取,我第1保祿,機會還是大的。

至於會否跌Band,我想外人很難答,特別是太接近邊緣,但上年我看過貼文,說應該不會,因荃灣較葵青還是高小小,至於信不信,我答唔到,可問問學校,多與班主任交流,不過如果我有信心保住Band 1,我會轉區葵青統一乙1保祿,但要考慮萬一是Band 2,有否有心儀的Band 2學校可選?

同意!

baba3506 發表於 13-11-29 20:02
想先問問令千金平時讀書的態度如何?平時在校活動多嗎?多唔多校外獎狀?平日讀書是玩多溫少,還是死讀爛讀 ...
阿女的性格是好靜, 她的興趣多是靜態的, 如鋼琴, 畫畫, 獎狀不算多, 有的都不是大獎!
她不算是主動溫習型, 但安排好給她的, 她會照做, 算是聽話(被動)!
成績不算好突出, 第一次呈分試是2A2B, 名次是58/159, 老師話80名內都是BAND1生, 如果阿女另外兩次試都KEEP住有50幾名都冇問題. 剛考完第二次試, 成績未派, 大概知道同第一次差不多!
如以阿女的性格和成績來看, 我估自行的成功機會不大, 所以統一的排位要好小心, 擔心按阿女的喜好將保祿放第一會是冒險, 會出事!

FCHIM, 你是浸聯學生嗎? 你應該請教老師比較好, 去年你們有些師兄, 師姊, 亦是BAND 1, 但派左去廖寶珊.

FCHIM, 如果真喜歡保碌, 可否轉葵青區呢?

deleted.

moniquechoy 發表於 13-12-1 13:02
FCHIM, 你是浸聯學生嗎? 你應該請教老師比較好, 去年你們有些師兄, 師姊, 亦是BAND 1, 但派左去廖寶珊.  ...
是呀! 學校偏向穩陣, 上屆有同學是20幾名的, 第二位已選李城壁了!
其實, 保祿和可風我都喜歡的, 本想可1保2, 只是阿女喜歡保祿多些, 她想保1可2, 我就擔心兩者都落空, 第3位又不知選什麼好

第二位已選李城壁了!

真的嗎???前一屆放李城壁或廖寶珊第三都會被老師打回頭.

保祿第一十拿九穩,但可風第二機會極少.其實荃灣的BAND 1學校唔放第一間間都不大機會,如果你第一揀了葵青的學校,我提議你其他志願不如都填葵青和沙田的學校.

jcctiu 發表於 13-12-1 23:47

保祿第一十拿九穩,但可風第二機會極少.其實荃灣的BAND 1學校唔放第一間間都不大機會,如 ...
謝謝你的建議, 我會好好想清楚!

jcctiu 發表於 13-12-1 23:26
第二位已選李城壁了!

真的嗎???前一屆放李城壁或廖寶珊第三都會被老師打回頭.
是呀! 可能再上一屆(2000年出生)的派位有些緊張, 嚇到了下一屆的媽媽, 有些不想搏, 只想留在荃灣區, 又要考慮宗教的, 所以就選擇有限了, 我朋友就是這樣.
‹ 上一主題|下一主題