用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用?
樓主: Rurikosum
go

升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用? [複製鏈接]

Rurikosum 發表於 13-11-19 20:02
如果唔打算考直資,亦唔係target上一條龍小學,咁係咪讀乜学校都一樣呢?如果係既話,咁点解仲有咁多人爭入 ...

選小一同派小一既規則.........首輪自行收生係不計校網, 你可以報任何一個區份既校網.......所以好多家長點解要選名幼, 一來for 考直資小學, 二來for 首輪自行收生, 據我了解, 有好多出名既津小, 除左計分外, 都會看那間幼稚園, 好簡單, 若大家手上都是20分, 一個係名幼, 一個係村校, 你覺得那個機會大...............大抽獎就唔會理你是名幼定係村校, 看彩數.........所以好多家長點解要選名幼就係呢個原因, (個人意見, 不喜勿插)..........

Ryan_baba  自行同分是要抽, 跟讀邊間幼稚園冇關.  發表於 13-11-21 15:36

但而家既官立學校都唔係唔谷, 而且抄寫野都唔少...

引用:回覆+wing214+的帖子 我想問官立小學好嗎?

剛果公主 發表於 13-11-21 15:28
官立小學有几間係好hit,因聯繫Band 1名英中如QE,皇仁等,好多有軒小及福馬等官小offer就會放返直私小offer ...
有邊幾間官立小學係好架??

amyleung0116 發表於 13-11-21 14:02
選小一同派小一既規則.........首輪自行收生係不計校網, 你可以報任何一個區份既校網.......所以好多家長 ...

自行階段,好多小學交比政府抽。你是否說小學只把名幼生的申请表交比政府抽,其他就收堆?還是政府幫小學選學生?

amyleung0116 發表於 13-11-21 14:02
選小一同派小一既規則.........首輪自行收生係不計校網, 你可以報任何一個區份既校網.......所以好多家長 ...
自行收生係計分 (例如有無兄弟姊妹就讀, 宗教, etc.), 幼稚園讀邊間係無關ga!

piyohk 發表於 13-11-21 15:38
自行階段,好多小學交比政府抽。你是否說小學只把名幼生的申请表交比政府抽,其他就收堆?還是政府幫小學 ...

我都唔知佢用咩方法去選? 我只知道大家選擇幼稚園既時候都會看個間幼稚園派去邊間津校多, 若果全看彩數派校......點解大家選名幼..........特別係九龍塘既幼稚園呢?

引用:Quote:piyohk+發表於+13-11-21+15:38+自行

amyleung0116 發表於 13-11-21 15:53
我都唔知佢用咩方法去選? 我只知道大家選擇幼稚園既時候都會看個間幼稚園派去邊間津校多, 若果全看彩數派 ...
係 for 考私校或直資 gwa..

mcrabbit 發表於 13-11-21 15:50
自行收生係計分 (例如有無兄弟姊妹就讀, 宗教, etc.), 幼稚園讀邊間係無關ga!

我知自行收生係計分 (例如有無兄弟姊妹就讀, 宗教, etc).........俾個例如: A學校有250 個, 150個自行收生, 100個大抽獎, 若現在有300個人手上有20分以上, 咁自行分學位150個俾哂20分以上, 100個大抽獎學位可能會俾左20分既小朋友( 我記得好似分比例俾自行收生取埋) , 我想問下大家學校點樣從呢300個人選擇收生呢?

咁呢個例子都係FOR 出名既津校..................若果大家覺得自己小朋友只會入普通小學, 基本上不須考慮入名幼

我唔係鼓勵大家一定選名幼, 只係解釋俾大家知點解名幼咁多人爭, 亦有機會名幼有自己一套教學方法吸引家長去選擇

引用:Quote:mcrabbit+發表於+13-11-21+15:50+自

若有兒童申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而兒童申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的兒童申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知兒童申請人的家長/監護人校方將採用的甄選方法及有關細節。

除非D 學校違規?!

amyleung0116 發表於 13-11-21 15:53
我都唔知佢用咩方法去選? 我只知道大家選擇幼稚園既時候都會看個間幼稚園派去邊間津校多, 若果全看彩數派 ...

自行係計分+教育局抽、唔關幼稚園事。

出名幼稚園係對直資、私校、叩門有幫助。
亦有家長睇法係幼稚園學得好、就算大抽奬入到好學校都唔洗追得咁辛苦。而且部分津小有精英班、入唔入到好睇一二年級成績。

回覆:升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用?

1,用來考直私小
2,用來叩門
3,升小一銜接無咁辛苦

引用:1,用來考直私小 2,用來叩門 3,升小一銜

回覆 剛果公主 的帖子

回覆:升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用?

個人喜好,我大女讀活動教學幼稚園上到小一一樣冇問題,當中一定有適應期,我自己就覺仲有十幾廿年讀幼稚園揀活動教學好d唔會揀學術性,好好享受多3年一上小學玩嘅時間就少左

咁讀名小 名中同名大學有乜用?

引用:咁讀名小+名中同名大學有乜用?

原帖由 teambuilder 於 13-11-22 發表
咁讀名小 名中同名大學有乜用?
可以講中國人社會,“門第”始終係好重要 不過父母係純粹想小朋友有門第效應,將來條路易行d呀,定純粹為自己面子呢,呢個就人人唔同。當然呢個只係個人覺得

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+13-11-22+發

‹ 上一主題|下一主題