用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用?
樓主: Rurikosum
go

升小派位係睇住址,咁讀名幼有乜用? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HappyDay2008+於+13-11-20+發

原帖由 wing214 於 13-11-21 發表
對,叩門選擇名幼,唔要村校,朋友讀根德園,好多叩門入到官立小學
真的嗎?難道邨校無叻學生?

回覆:Potato001 的帖子

小兒唸果間係PLK嘅有學券kg,課程不淺,K1寫字,接小一冇問題!

引用:Quote:原帖由+wing214+於+13-11-21+發表對

原帖由 wawa~~ 於 13-11-22 發表
真的嗎?難道邨校無叻學生?
不是村校冇叻學生。官津小學校長已經熟悉老牌名幼課程,人家辦學幾十年,每年出幾百個學生,各小學大約知道該幼稚園學生「斤両」,而且又出名教到學生專心上課。兩個小朋友在叩門面試都一樣咁好,老師/校長又會點揀?

引用:有家長覺得讀九龍塘名幼,學術深,語境好,

原帖由 剛果公主 於 13-11-20 發表
有家長覺得讀九龍塘名幼,學術深,語境好,好過出面日日補,小學課程學得早,艱深功課冇難度,他日成就必達 ...
好句!好句!

引用:咁讀名小+名中同名大學有乜用?

原帖由 teambuilder 於 13-11-22 發表
咁讀名小 名中同名大學有乜用?
傳統名校始終有個connection

尤其係去到一些專業實習、生意機會時,會有些少幫助。

當然,個人出類拔萃的,邊度出身都唔重要,可惜大部分人都唔係嗰3%精英

bbalau 發表於 13-11-22 07:55
不是村校冇叻學生。官津小學校長已經熟悉老牌名幼課程,人家辦學幾十年,每年出幾百個學生,各小學大約知道 ...

講到好灰喎,即是入唔到名幼,人生就此玩完,人仔細細就決定左一生,你話灰唔灰

引用:Quote:bbalau+發表於+13-11-22+07:55+不是

講到好灰喎,即是入唔到名幼,人生就此玩完,人仔細細就決定左一生,你話灰唔灰 ...
又唔好咁講,我只是指出叩門時的優勢。或者你孩子考到心儀直資又或者大抽獎抽頭獎呢。

回覆 剛果公主 的帖子

引用:Quote:bbalau+發表於+13-11-22+07:55+不是

講到好灰喎,即是入唔到名幼,人生就此玩完,人仔細細就決定左一生,你話灰唔灰 ...
容我笨笨的問,名幼學生多數叩門成功嗎?何謂名幼?

部份人講講下離左題...

主要原因如下:

- 抽小學無比握, 考私小做後備
- 幼稚園和無論程度和教學方式都有很大差距, 就算抽中, 都想提前做好準備...

名幼, 家長相信可幫助:

- 提昇考私小競爭力, 英語能力, 表達能力
- 叫門機會, 良好紀錄增加面試機會, 位少人多, 不是個個申請可面試, 表達能力佳, 也可提昇叫門命中率
- 名幼k3 很多會為昇小做準備, 功課量, 考學模式等等...

‹ 上一主題|下一主題