用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港真光bs蘇浙小學vs救恩
go

香港真光bs蘇浙小學vs救恩 [複製鏈接]

各位爸媽有什麼建議?距離屋企差吾多。吾該哂。

karen55407  True Light  發表於 13-11-24 15:44
   1    0    0    0

回覆:香港真光bs蘇浙小學vs救恩

救恩

我自己都係鍾意救恩多點

i prefer TL

多謝各位。真光校園大,空氣好一點,同埋有中學,但男生太少。(老公鐘意男女比例一半一半)但救恩是活動教學,小朋友讀的開心,但校園細,同埋中學在九龍(我們住港島)沒有人揀蘇浙,可能因為太谷?可能要早點放蘇浙位?
各位會點睇?真光谷吾谷?好似有人話開心,有人話谷。我們喜歡開心學習的男女校。

回覆 hopehopeit 的帖子

若要開心學習的男女校,當然揀救恩

回覆:hopehopeit 的帖子

I like TL if yours is a girl.  Its secondary section is good too.

救恩

引用:Quote:hopehopeit+發表於+13-11-20+22:42+

原帖由 hoichun0813 於 13-11-20 發表
你已有答案!
我自己仲未知bor. 真係仲研究緊。頭先爬緊真小的post. 見到家長都話幾開心嘅。同埋我係鐘意空氣好點的位置。只係老公想要男女校。所以需要有人指點迷津。

引用:I+like+TL+if+yours+is+a+girl.++Its+secon

原帖由 feiji 於 13-11-20 發表
I like TL if yours is a girl.  Its secondary section is good too.
Yes,mine is a girl. That is why hard to decide. Just my husband is not that into girls school. Even I said there are a few boys in TL. Hoping there are more boys this year.

親戚個女讀真光,其實係谷嘅傳統學校,雖然頭2年唔深,慢慢係1年比1谷,3測3考,因男仔好小,1級得1班有男仔,如果想活動啲就救恩好好多

引用:Quote:原帖由+hoichun0813+於+13-11-20+發

原帖由 hopehopeit 於 13-11-20 發表
我自己仲未知bor. 真係仲研究緊。頭先爬緊真小的post. 見到家長都話幾開心嘅。同埋我係鐘意空氣好點的位置 ...
真光是很開心地谷,校長老師很有愛心,小朋友好鍾意返學,小學唔谷上唔到band 1中學,7成几直上有保障,校舍又大設施好,又可繼續大抽獎。救恩是開心和活動教會, 校長老師都很有愛心,只是直上中學普通和在九龍,校舍又較細, 無得大抽獎 !

Actually 救恩都谷 after the first two years...

引用:Actually+救恩都谷+after+the+first+two+ye

原帖由 cmir 於 13-11-21 發表
Actually 救恩都谷 after the first two years...
Yes.  頭兩年輕鬆些,無考試,但之後开始谷,因要呈分!

For girls, I will choose TL.  
For 救恩, secondary school in Kowloon side.  Even if choose to stay 派位 in 中西區, most secondary schools are girls school. Why bother.

其實個個家庭背景唔同,小朋友情況亦唔同,好難一概而論。起碼如果三揀一的話,我自己一定會揀蘇浙。

引用:其實個個家庭背景唔同,小朋友情況亦唔同,

原帖由 camomile00 於 13-11-21 發表
其實個個家庭背景唔同,小朋友情況亦唔同,好難一概而論。起碼如果三揀一的話,我自己一定會揀蘇浙。

...
可以講下原因嗎?或者根本無完美,只係睇家長點樣取舍?

hopehopeit 發表於 13-11-20 20:49
各位爸媽有什麼建議?距離屋企差吾多。吾該哂。
你住維港以北?
講下笑咋。
‹ 上一主題|下一主題