用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教VS聖芳濟各
樓主: 甘恩
go

高主教VS聖芳濟各 [複製鏈接]

引用:多謝咁多位意見,最後決定不註冊SFA,而註

原帖由 甘恩 於 13-11-22 發表
多謝咁多位意見,最後決定不註冊SFA,而註冊高小。另外,亦都想講講,我喜歡高小,但不是最心儀,如有更心 ...
,雖然係SFA 用家,俾我住港島都會㨂高小,及大家同一集團幼稚園 ,發現近年都比較多人考到高小

想借位問下大家, 如加埋培僑, 怎樣選擇? 計距離就培僑最近. 但睇成績又似乎高主教和SFA較佳.

cherry_bb 發纇問於 13-11-23 00:09
雖然係SFA 家,俾我港島高小,及大家同一集團幼園 ,發現近年是全...
chery_bb, 想問以你sfa 用家身份,sfa 是否真的如外界所講十分谷?真的十分難跟上嗎?
根據教局中學派位方法,是以PreS1 作banding 調整,即是如sfa的PreS1是好的,誇張的講在sfa 包尾,也可以是全港排band1 尾。

引用:Quote:cherry_bb+發纇問於+13-11-23+00:09+

回覆:高主教VS聖芳濟各

大家好,我地有sfa offer,正考慮會否接受,小孩學數學,中英文能力ok,文靜型,父母上班工作忙,有些擔心sfa太谷,希望大家給意見!

高小係天主教教區既龍頭小學,而且係男女校,上中學又有直屬中學做 backup,學術和宗教培育都幾好,校風嚴謹,希望以上資料讓樓主參考

回覆 Gerard 的帖子

所以sfa 是好吸引的。高教中是band1尾,所以我諗課程编得沒sfa 難。校風我相信兩校一樣嚴厲。可有用家告知。

回覆:vvbyy 的帖子

你可以睇”聖芳濟(各)” vs TSL果個topic,有好幾個”用”家分享!

又如活潑情緒差男孩,兩間又邊間包容啲,少啲投訴?請大家賜教。

請問兩間SFA 和高主教的用家,老師比較又如何呢?例如愛心耐性,嚴厲等,因為小女記性好,但比較情緒起落大和活潑型,那又應如何選擇呢!煩請給些保貴意見。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題