用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的家長...
go

有幾個offer的家長... [複製鏈接]

我好明白你們可能仲未選擇到, 又或者想等埋下星期自行的結果先make decision...但我請你們可以的話, 快些作出決定, 因為真係仲有好多人係未有offer....

最令我困惑係我知呢道有一個家長, 口口聲聲話自己最喜歡A學校, 但因為之前未放成績, 她就於是唯有hold住B, C, 學校, 咁我覺得唔緊要的, 但之後A學校已出了成績, 收了她的小朋友, 理應她應該不會再去其他學校面試...點知, 我又見到她在D學校的post講面試的事....

我希望大家高枱貴手, 既然有自己最愛的學校收了, 就請留些機會給其他人, 無謂只係因為想測試自己孩子的能力而再去不同的學校面試, 雖知倒頭來, 你也只是會選A學校...

1    0    1    0

回覆:2ndsister 的帖子

回覆:有幾個offer的家長...

其實你係講得啱,他們自己雖已有幾個 offer, 但其實心目中應已有選擇,儘快決揀好,就應該放番其他唔打算讀嘅學位出嚟俾其他小朋友

雖然我暫時只有兩個offer,但第二個offer已決定放出。一來已有心水學校offer冇謂浪費留位費,二來好明白未有offer嘅家長心情。祝大家好運!

回覆:2ndsister 的帖子

回覆 2ndsister 的帖子

或者樓主要多多留意留言者所講的內容才下評論會比較恰當,"喜歡A學校"和"最喜歡A學校"兩個概念是完全不同的。若果真的有家長表示"最喜歡A學校","A學校"取錄了,但家長又去面試其他學校,的確令人疑惑,我亦認同樓主的評論。但若果樓主自己想當然為那一位家長加了一個"最"字,則結果完全不同,如果如此,則是樓主自找疑惑。

tokwawan  點解我有d覺得你"對號入座"咁既???  發表於 13-11-22 19:33

甘恩 發表於 13-11-22 16:17
回覆 2ndsister 的帖子

或者樓主要多多留意留言者所講的內容才下評論會比較恰當,"喜歡A學校"和"最喜歡A ...
???

對呀!之前有人講"屁股"得一個,最後都係只可讀一間……所以希望各家長自己識諗,盡快放位。

呢道有部分家長係好自私的,佢地咁做大家覺唔覺得像小朋友霸住D玩具唔同其他人分享做法一樣?教小朋友一套,自己又做一套。
利申:我無報私小和直資。
‹ 上一主題|下一主題