用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? ...
樓主: 29102011
go

交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎? [複製鏈接]

回覆:交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎?

其實未有 offer 既媽咪唔駛咁勞氣,有幾間 offer 既,遲早會放位,只係時間問題,總之五,六月時會有學校打黎,打到八月都仲 call 緊 waiting, 全部朋友本人親身經驗,差唔多幾十人入面,先會得一個真係無 offer, 相信各位小朋友唔係一定有好 offer, 討論區係討論事情,唔好閙黎閙去,唔係版主又封 post!

29102011  Agree!!!  發表於 13-11-27 17:14

回覆:交咗幾間學校k1留位費? 再有其他offer會再留嗎?

Nobody wants to spend a fortune holding up several places. At least for us, the less ideal offers came first then the better ones came afterwards. We are not fortune tellers we cannot predict the future, all we could do is to secure the best offers up to date and release the ones we are sure we no longer require. This process takes TIME. I'm sorry some parents still got nothing but I believe most parents out there do not hold up places out of bad intention. If the schools are made to inform their offers all at the same time of course parents can make one single choice right away, but in that case the schools will lose the income of multiple registration fee! Do you think the less competitive schools will like the idea?

We didn't have one single offer for quite a while and even nearly lost our insurance, we were so pressurised so we know how it feels. Just stay cool and things will turn around because places will be released eventually. Good luck to everyone.

回覆:交咗幾間學校k1留位費

其實都唔係無offer嘅努氣,討論下,你哋hold幾間叫煩,我哋無嘅又煩,其實只係想叫可以嘅就盡量hold一間,當然等轉am嘅無辦法,但我真係有同事留幾個am offer話都俾咗錢,慢慢考慮,驚後悔,唔好哂……

我都識人好鍾意集郵,集郵後繼續interview,都唔知d人既心態

tiggeryyw  怕執輸  發表於 13-11-27 18:07
saladmama2011  我都有朋友係咁,佢話想試下自己個小朋友既能力,當有offer即證明佢小朋友有能力,係叻...-_-  發表於 13-11-27 13:25

我都留左3間,最先in果間(第三志願)收下午,留左等轉am, 第二間(第一志願)但都係收pm留左等轉am,第三間(第二志願)係am所以留左3間

lauwingtai  其實我覺得你可以先放第三志願出黎, 反正就算轉到am, 你都會選第二志願吧! 只留第一志願等轉am, 就情有可原了。  發表於 13-12-11 14:54
tiggeryyw  第二和三志願放出來喇!  發表於 13-11-27 18:12
saladmama2011  咁而家就揀定一間,通知另外兩間會放棄,等個位可以俾其他仲未有學位既小朋友啦,人人有書讀大家開心!!  發表於 13-11-27 13:25
ffaye  I mean, You now can release the first offer as your 2nd choice is am already.  發表於 13-11-27 12:47
ffaye  So you now at release the 1st offer la!!!  發表於 13-11-27 12:47

引用:最好正苦每個小朋友一人派張卡,+比留位費

原帖由 Eunice0408 於 13-11-27 發表
最好正苦每個小朋友一人派張卡, 比留位費既同時要交比學校, 到有另一間心怡既收就要去攞番張卡交下一間, ...
最好所有學校同一日公佈,咁最心儀收左,咪唔駛  hold 位 lor

PrettyPC  agree  發表於 13-11-27 18:21

引用:Quote:原帖由+Eunice0408+於+13-11-27+發表

引用:我只留左一間心儀的...

原帖由 ccMrsLo 於 13-11-24 發表
我只留左一間心儀的...
X 2

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-11-27+發表最

原帖由 hv245 於 13-11-27 發表
幼稚園全部私校,自主收生,你估d校長肯?
所以係我想 lor, 學校肯,就唔會搞到今日咁啦

引用:Quote:原帖由+Eunice0408+於+13-11-27+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-27 發表
最好所有學校同一日公佈,咁最心儀收左,咪唔駛  hold 位 lor
Agree,其實所有家長都唔想嘥錢留位,奈何如果唔留定的話,又驚小朋友無一間好既學校讀,所以最好政府要求所有學校同一時間公布結果,同時要求家長只可接受一間學校的offer

回覆 webpaupau 的帖子

X3。撑!

引用:我都識人好鍾意集郵,集郵後繼續interview,

原帖由 josewing 於 13-11-27 發表
我都識人好鍾意集郵,集郵後繼續interview,都唔知d人既心態
最懀呢d,我fb就有個hi bye friend咩都放上網:;pppp:睇到煩,block咗佢

tiggeryyw    發表於 13-11-27 21:24
tiggeryyw    發表於 13-11-27 21:24

其實真係好大壓力同無奈
因唔係最心儀個間收左但又未收到最心儀個間結果,無奈真係要比留位費
但我覺得如果當最心儀個間收左(無論上午,下午或全日)你都大多數會讀
所以我又覺得唔需要諗噤多同時無需再去 in 未 in 個 d
我收到最心儀個間後,我仲有 4 間都無 in 同收左個 d 都通知放棄比個位其他小朋友
黎緊創價同培道都唔 in
聖保羅堂同衛理堂都打去話唔 in
比個老師問點解唔 in

大家努力

Chirley    發表於 13-12-13 13:45
lauwingtai  呢個方法最正確, 我都會咁做。  發表於 13-12-11 14:38

回覆 kiecheukhei 的帖子

我心:儀收了下午,其餘的上午offer全部冇留位,創價冇in.免得浪費自己時間和錢。亞女也可以鬆口氣

Chirley    發表於 13-12-13 13:45

回覆 gracecty 的帖子

你認為過份嗎,我兒子不算大不算小B,可現在得一間做𢓭備,如果你們一天不放位我們的𢓭備只能等,家長每天就是煩。可憐嗎?

回覆:DevilPig 的帖子

幾好主意喎。。

樓主,請問你出此post的目的何在?你為何想知道其他家長Hold 唔hold 學位,或hold幾多個學位?請問即使每個家長都坦白和盤托出,對你(或我們)有何裨益?請指教,謝謝。

candytsy  我想樓主已經收到她想要的答案  發表於 13-12-12 13:44
tiggeryyw  我好buy你條問題, 樓主咩意呢????  發表於 13-12-11 20:39
天助自助者,  別再怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題