用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 二線名校靠長龍做勢
樓主: 某人某地
go

二線名校靠長龍做勢 [複製鏈接]

回覆 dd0412 的帖子

我係19/11 9:00-10:30交表,半小時完成,超快

chi99  me too  發表於 13-11-25 23:21

其實呢個年代咩都係電子, 點解唔係download, 培正仲要人寄去request the application form,  最後寄失左, 又要去學校拎form, 係咪個個家長都咁得閒? 雖然係龍校可以巴閉d, 但都可以與時並進架啫!

一線二線有乜所謂吖, 有冇呢兩間中學DSE成績數據睇?

引用:其實呢個年代咩都係電子,+點解唔係download

原帖由 cattz288 於 13-11-25 發表
其實呢個年代咩都係電子, 點解唔係download, 培正仲要人寄去request the application form,  最後寄失左,  ...
其實好多一線名校都仲係咁,黎緊spk都係要親自交form。

回覆:二線名校靠長龍做勢

學校之所以咁,咪可以filter走一d怕煩/唔方便/濫報學校嘅家長!如果用email報,你地又覺得德望民生培正呢d名校會有幾多人報呢?學校又要花幾多人手資源去處理?非誠勿擾!

我覺得培正都算一線學校,而且佢地都有心去減少家長排隊時間。
但民生,同玫瑰崗,以及有d連名都叫唔出但要家長排通宵的學校,真係擺明做勢。

其實樓主心態都有啲問題,其實妳可以選擇唔報或者報啲妳心目中既名校,咁其他學校點又關妳乜事呢?如果培正妳都話係二線,咁我真係希望多啲人知,唔駛咁多人爭

我覺得唔理乜野學校,收生程序都應該要體諒家長,但我又會同教學質數分開,只會怪行政失當

回覆 某人某地 的帖子

培正今年交表大部份一個鐘攪掂, 有些半個鐘, 甘都叫大排長龍, 而且都係Band 1A , 咁都叫2線? 唉你可以繼續唱衰, 因為年年都有人鬧A學校, B學校, 甚至神級果D都比人鬧一餐, 但希望大家尊重下, 唔洗下下都出唔名, 排隊又鬧, 唔比借厠所又鬧, 面試耐又鬧, 面試深又鬧, 老師惡死又鬧, 校工態度唔好又鬧, 大家找學校已好大壓力, 可唔可以比D正能量, 米一味係咁鬧, 你睇唔起D2線學校你就唔好去申請啦, 好多一線學校可以報的

tiggerpiget    發表於 13-11-26 10:06
JC_mami  同意,現在的家長只懂投訴!  發表於 13-11-26 08:37
dixdix    發表於 13-11-26 08:34

引用:+本帖最後由+mena+於+13-11-25+19:12+編輯+

原帖由 mena 於 13-11-25 發表

回覆 某人某地 的帖子

引用:+本帖最後由+mena+於+13-11-25+19:12+編輯+

原帖由 mena 於 13-11-25 發表

回覆 某人某地 的帖子
讚!有時體諒係雙方面,好少家長係好似妳咁明理,其實學校都教小朋友要欣賞人地優點,少計較其他人既不是,我諗做家長都需要正面啲,帶啲正能量俾小朋友

引用:我覺得培正都算一線學校,而且佢地都有心去

原帖由 oooasis 於 13-11-25 發表
我覺得培正都算一線學校,而且佢地都有心去減少家長排隊時間。
但民生,同玫瑰崗,以及有d連名都叫唔出但要 ...
玫瑰崗今年已轉了在網上登記,交$及預約時間交文件,而且預約時間是由家長選擇,我有上過website睇過但沒有報。

引用:Quote:原帖由+mena+於+13-11-25+發表本帖最

原帖由 sherry_wong 於 13-11-25 發表
讚!有時體諒係雙方面,好少家長係好似妳咁明理,其實學校都教小朋友要欣賞人地優點,少計較其他人既不是, ...
無錯。仲有啲家長見間學校唔收佢小朋友,就話間學校不外如是,好彩唔收我個仔...其實咁樣又有咩好處呢?只會成為小朋友既反面教材

希望唔好用甚麼一缐、二線名校去標注學校,現在年代不同了,天水圍學校一様出到狀元,讀名校唔一定係高人一等,個個做醫生、律師;讀差學校亦唔一定全無成就,幾多讀書唔成嘅人出到社會一樣出人頭地,搵錢多過不少專業人仕。如果幼稚園階段已經對排位咁執著,那麼日後只會更痛苦。

DCMaMe    就係唔明點解日日要排位,一定係"名"?只是幼稚園jei,點玩10幾20年到大學呀!  發表於 13-11-26 08:27

民生排左2個鐘隊取form,最後因為唔鍾意間學校冇去in,真係浪費時間

引用:Quote:原帖由+sherry_wong+於+13-11-25+發

原帖由 lilbabe 於 13-11-25 發表
無錯。仲有啲家長見間學校唔收佢小朋友,就話間學校不外如是,好彩唔收我個仔...其實咁樣又有咩好處呢?只 ...
亦有好多人質疑學校收生標準!其實啲老師好勁、好有經驗,面試中,其實佢地同小朋友&家長對話時,已經知道家長平時嘅教育方法!如果唔收,家長其實係咪應該自我檢討,睇吓有啲咩可以做得更好!

“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

培正是二線
你有呢種諗法已同呢兩間學校無緣

引用:Quote:原帖由+sherry_wong+於+13-11-25+發

原帖由 lilbabe 於 13-11-25 發表
無錯。仲有啲家長見間學校唔收佢小朋友,就話間學校不外如是,好彩唔收我個仔...其實咁樣又有咩好處呢?只 ...
家長呢d身教,小朋友究竟吸收幾多負能量呢?

引用:Quote:mena+發表於+13-11-25+19:07+回覆+某

‹ 上一主題|下一主題