用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 二線名校靠長龍做勢
樓主: 某人某地
go

二線名校靠長龍做勢 [複製鏈接]

回覆:二線名校靠長龍做勢

中家快啲報一線好勒,二線培正真係衰,唔好去in勒

回覆:daisylhn 的帖子

其實我都想咁講好耐唔想分享培正有幾“衰”嘩哈哈

引用:培正今年係唔洗排隊攞表架喎!你寄信去攞,

原帖由 ricky892 於 13-11-25 發表
培正今年係唔洗排隊攞表架喎!你寄信去攞,然後佢寄比你。交表就要排隊,不過佢分2日同分時段收,我依時去 ...
我19號排咗一個鐘

引用:Quote:原帖由+lilbabe+於+13-11-25+發表無

原帖由 viandes 於 13-11-25 發表
亦有好多人質疑學校收生標準!其實啲老師好勁、好有經驗,面試中,其實佢地同小朋友&家長對話時,已經知道 ...
有時小朋友做哂啲指令或答啱哂問題都唔收,可能係學校考左一啲該年歲未應該識既野。老師見到家長太谷,太急進都未必會欣賞

幼稚園是否so call 一線"名"校,一定入Oxford, Cambridge,UCLA, Standford or HKU嗎?家長太著重"名"只會害了小孩一生。

再者我只覺得幼兒時期,一間合適的幼稚園最重要,咁多人報係因為這些學校都是好學校,我亦唔覺呢D學校需要去做勢。

如果係地區有小小名氣既,可能要靠排長龍去 get attention, 但本身已經有名氣既,相信靠排長龍去篩選有誠意既家長,因無心讀,點會排個幾2個鐘

朋友話BK好多記者打手,所以好多新登記又只出一個post加勁踩學校既人,大家都唔駛咁大反應,亦唔好盡信,自己衡量清楚自己既要求,選對自己小朋友最適合既學校

受到警告

既然樓主認為呢D"二線學校"安排咁差,就吾好同其他人爭,讓比其他個6xxx 人欣賞那"二線學校",老實講,比你入到,你都吾咁心入呢D"二線學校",尤其培正,佢好傳統,你樣樣吾合你心意,你呢三年鬧爆咪傷身

1) 凡事講理據,公開話人地係二線閣下手上更應該有強烈理據,但係閣下完全無提供任何事實之根據,只係不停講PC/MC係二線!
2) PC 出諾貝爾得獎者、國際數學大獎科學家、無數喺外國著名大學教授、出色嘅校友,喺PC打好基礎再發展,咁都叫二線?
3) 如果PC係二線,閣下的確獨特,你本人一定由一流幼稚園畢業,貴子女一定能夠考到心目中的一線,唔好晒時間去排隊,基本上填表都係晒緊閣下時間! 行入去有offer就架喇!

引用:話佢二線係fair+comment.原來呢D+濕9基督

原帖由 某人某地 於 13-11-26 發表
話佢二線係fair comment.
原來呢D 濕9基督教學校係神聖不可侵犯,有錯係唔批評得,一插就咁多人撲出來護航 ...
你話學校有錯,想問排隊有咩錯?

引用:話佢二線係fair+comment.原來呢D+濕9基督

培正大概都可以算係一線尾

引用:朋友話BK好多記者打手,所以好多新登記又只

原帖由 sherry_wong 於 13-11-26 發表
朋友話BK好多記者打手,所以好多新登記又只出一個post加勁踩學校既人,大家都唔駛咁大反應,亦唔好盡信,自 ...
贊同呀,上次開post話民生唔借厠所果個咪又係新會員,只開一個post,總知年年這時期各間較hit嘅學校都有人鬧架啦,用家真要小心分析,唉,ek已變質了

所以我會睇版主係唔係新開acc, 可能佢真係直正用家,但我唔會信哂,通常呢啲人講野都唔係持平,會好激

回覆:sherry_wong 的帖子

我都認同,佢地好多時係刻意寫d偏激嘅言論出嚟惹人謾罵,其實佢地根本唔係有心反映或討論㗎,所以家長千祈唔好中計,你地愈激動愈大反應佢地就愈開心!有d人考唔到又會話學校唔公平;有d就希望講衰d等d家長質疑係咪應該俾小朋友讀,多人放棄就以為自己愈大機會入嘅心態,真係乜嘢人都有,有時我睇到d帖太不合理嘅太偏激嘅我都唔會回應!我click入呢位朋友嘅資料,見佢有句粗口留言我都冇興趣回應。

總之咩學校都好,總有其優劣點,唔好單憑別人一兩句說話就抹殺間學校嘅努力,其實好多老師都好用心去教學,身為家長嘅亦要持中立態度,只要自己覺得好就已經足夠啦!

同埋有生果日報PM我,仲唔係好多記者係到

原帖由 某人某地 於 13-11-26 發表
話佢二線係fair comment.
原來呢D 濕9基督教學校係神聖不可侵犯,有錯係唔批評得,一插就咁多人撲出來護航 ...
你講的一線和兩間二線學校,我曾經有幸有選擇,我追求不是名氣排名,而是選擇最適合我小朋友的學校,我要的是教好德育和快樂童年,我最後選擇了你所講的二線學校,也沒有後悔,起碼二線學校的家長沒有像你般粗鄙,真慶幸自己沒有被名氣蓋過頭腦,為自己囝囝選擇了最合適的學校。
你說話粗鄙,基督學校確實不適合你。

kwansara  不要避挑釁到, 他正想要你依個反應  發表於 13-11-26 10:34

我地呢間二線學校既家長一向有品
你激唔到我地的

多年係ek 呢度都只係見某幾間學校既家長係度嘈..
來來去去都係果幾間.

不過培正家長唔會跟你嘈囉..

品德 身教.. 收養

喜歡培正其中一個原因係家長們的團結無私.
‹ 上一主題|下一主題