用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分失敗區, 齊齊攬住喊啦.............
樓主: crazymum
go

20分失敗區, 齊齊攬住喊啦............. [複製鏈接]

回覆:riehoyan 的帖子

你好彩啫!

回覆:20分失敗區, 齊齊攬住喊啦.............

全班得2個20分入唔到
其中一個就係我,心情仲未平覆

回覆:20分失敗區, 齊齊攬住喊啦.............

成晚瞓唔著,20分抽唔中,又無私校offer,真係唔想玩到叩門,希望未有offer的小朋友,早日成功,有個開心聖誕!

大家加油,來到這時刻,傷心是必然的,快些盡情喊過哭過,便要清醒,重新步署,祝你們心想事成……但記得第二第三志願便不要太進取,今年競爭不少呢,太進取好大機會換來失望及浪費機會入一二線學校

回覆 qebaby08 的帖子

我都係......今日仍舊行屍走肉.

我15分衰左, 好正常的賽果, 在此都想同大家打氣, 一定要撐住, 喊完過後收捨心情, 現只能做, 就係好好裝備小朋友向最壞打算叩門出發...輸運冇法, 輸實力亦都甘心命抵係咪?...加油!!! 要keep住呢團火...

我個囡間學校,情況都幾差,全班30人,世襲生和在讀兄姊,共八人。另外,只有三個同學抽到有位!其他19人都要等大抽獎!大家都無晒心機!即係只有36%命中,其中我也是無位既20分!

回覆:ronming 的帖子

元朗的小學

引用:可否講下20分抽唔到的學校名?

原帖由 ronming 於 13-11-26 發表
可否講下20分抽唔到的學校名?
元朗的小學

回覆:G.CHAN 的帖子

粉嶺神召會小學

crazymum 發表於 13-11-25 11:37
如題................

今年兒子終於參與了遠近馳名的香港小一入學派位遊戲.
在第一階段”自行分配學位”申請失敗後, 感受至深的是香港相對於其他地方的”先進”
世襲制度.
很多人說香港制度好, 不講裙帶關係, 事事講公平等.
但我認為, 香港人不是不講裙帶關係, 而是懂得將裙帶關係制度化

沒有參與過小一派位遊戲的人, 可能不知道原來香港的小學學位,
會先預留給和學校關係密切的申請者, 例如(1)在校職員的子女,
(2)和學校有相同宗教背景者, (3)兄弟姊妹於同校在學者, (4)父或母為舊生者(最荒謬)
以上各項, 其中(3)為必收, (1)有九成以上機會會被取錄.
本來已呈供不應求的學位數量, 在既得利益群體”分完分剩”之後,
才”公開”讓其他申請人競爭. 數百人爭奪幾個位的情況是司空見慣.
同時每當有人對這套世襲規則疾呼不公平時, 總會有人站出來說這是香港的
“制度”, 不同意也要接受.世襲制最後只能做成理想學校的學位, 永遠只由
一部份人和其後代把持繼承下去.

至於有說是最公平的統一派位抽籤制度, 真的是公平嗎?
有人把它比喻成六合彩攪珠一樣”絶對公平”.
持這種看法的人忘記了, 每個人的性格, 學習能力都不同,
不像六合彩彩球一樣全部用同一種材料製成.
把這些不同學習能力和資質的小童放在同一個抽籤機制下
隨機決定分配到哪一間學校, 絕大機會把學童錯配到
不合適的學校, 也會令學校難以控制收生標準.
現今香港的家長如果不願自己孩子的前途被操弄,現在只有花巨資讓孩子入
讀私立小學.

一套壞的制度, 比沒有制度更可怕.

引用:Quote:原帖由+pino+於+13-11-25+發表都試啦

原帖由 happymama11 於 13-11-25 發表
我會再接再厲…甲一再博多次,即使得9個位都照博
支持

引用:Quote:原帖由+kmmum+於+13-11-25+發表喊左

原帖由 babybaby0802 於 13-11-25 發表
吾好喊啦,有我地陪你,我系巴士都吾覺意滴左二滴滴。。。系屋企人面前又要扮無野,幾辛苦,唯有等六月,不 ...
Me too

引用:重新上路第一件事即刻查全部所屬校網內各小

原帖由 nillnill 於 13-11-26 發表
重新上路
第一件事
即刻查全部所屬校網內各小學自行分配學位數字
係邊到可以查到?

taktakchichi  唔使心急, 教育局每年一月會出份資料列晒全港官津小學統一派位名額俾大家睇  發表於 13-11-27 15:30

引用:成晚瞓唔著,20分抽唔中,又無私校offer,

原帖由 qebaby08 於 13-11-26 發表
成晚瞓唔著,20分抽唔中,又無私校offer,真係唔想玩到叩門,希望未有offer的小朋友,早日成功,有個開心聖 ...
Me too too

引用:+本帖最後由+vailon+於+13-11-26+17:43+編

原帖由 vailon 於 13-11-26 發表

‹ 上一主題|下一主題