用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦如果年年都攞唔到獎...
樓主: 小藍莓
go

校際朗誦如果年年都攞唔到獎... [複製鏈接]

我比亞仔參加朗誦是希望他有自信及練大膽,希望亞仔有進步..

參加比賽,有人祗着重奬項,有人就連過程都享受。
如你甘介意比人笑,唔知 這對備戰是阻力還是推動力呢?
阿仔今年參加左第一次,同班有同學得第3,阿仔原來與他同分,但由於同學第—個出場加二分,故阿仔無奬。
但阿仔已经好高興,講明要再參加,因為之前阿仔很享受與父母—同備戰的過程。

回覆:5tgb 的帖子

不是介意沒攞獎, 是介意同學的嘲諷啊~

回覆:小藍莓 的帖子

我仔參加了三年英詩朗誦,三年都與獎無緣,與季軍差1-2分,但佢好 enjoy 個過程,而我見佢一年比一年進歩。

P.2 第一年參加,我地無 join 出面的朗誦班,由我自己教讀音、表情、少許動作。雖然無名次,但成績 OK 嫁。

P.3 第二年參加,我只教他讀音和指導他詩詞的內容,要求他自己加表情和動作,我再執下,成績都唔儲錯。

今年 P.4 第三年參加,他會主動了解首詩的內容(如上網、查字典、上 YouTube 看別人如何 present), 我只執一執他的讀音,其餘的由他自由發揮,我見佢又有文有路咁,好 enjoy 自己的主導。雖然只練了約10次,成績我都好滿意。我問佢出年仲參加嗎?佢話一定要參加喎!

回覆:meowmi 的帖子

其實我今年都有比佢參加埋普通話朗誦。我個人覺得這些比賽其實幾講運氣,如果你係評批杯茶,當然高分,但低分唔代表你一定差。我見到評批有九成時間都係低頭寫分紙,到底有沒有真正留意參賽者的表現?最令人費解的是評批給我仔的評語其中一句是「兒韻音」讀不到,另提議他要「加動作會更好」,但我和另一家長朋友在場聽到我仔的「兒韻音」是完全沒問題的,而且可以說是字正腔圓、十分漂亮的,再加上他朗誦時係有動作的,所以我地都百思不得其解!

只能說有時對待得失不要太認真!

如果是介意別人取笑,任何事也可能俾人笑!那不是比賽贏輸問題,是個別小朋友取笑別人,他們的態度問題丨

任何比賽,也未必贏梗,但學習過程中的得著,卻是無價的!

It's not about the prize or honour or fame or peers recognition, just an experience of learning.

共勉之!

王國會長

引用:不是介意沒攞獎,+是介意同學的嘲諷啊~ +

原帖由 小藍莓 於 13-12-26 發表
不是介意沒攞獎, 是介意同學的嘲諷啊~
那些同學有冇去比賽甚至攞獎?

不要怕, 我兒當初本由老師選參加班際朗誦, 三年前由於老師在班上說他有一個英文字讀得不好, 最終比賽時兩天話不要他, 但他都繼續練, 更同我講即使不能比賽也可以在其他人比賽完時, 自己也可請纓舉手上台朗誦, 開始時他都不想, 但我鼓勵他, 當天他面對的局面是有頑皮同學在禮堂當眾取笑他, 但我兒郤能不理他們, 繼續坦然面對, 後來得到全場掌聲, 而頑皮同學則被老師罰。

到今天, 英文老師常常邀請他在課室內朗讀, 及稱讚他, 雖然他參加了兩屆校際朗誦比賽(我們只是自己練習, 沒有任何校內老師幫忙) 尚欠1至2分才能拿到季軍, 但是真的看見他一次比一次進步

更何況即使大人在被人取笑時, 都可能會停下, 或受影響到, 但是我郤佩服他的處變不驚, 這些都不是有很多機會練習到的, 這些寶貴經驗才是最珍貴。

回覆:校際朗誦如果年年都攞唔到獎...

你地講得好啱,對著小朋友也說了正面的話, 但暗地裡我卻想放棄, 想保護他弱小的心靈。對!大人也應該堅持, 陪伴小朋友正面面對不同的批評。

小朋友嘜都笑一餐㗎,教囝囡吾好受影响,仲要讚美小朋友有勇氣,就算無奬也可累積到經驗呀,我女由P1起,今年第4年了,當時我聽到前面每個小朋友讀,發覺我女有一個字讀音錯左,心諗今次衰囉,點知到我女時佢即時改返,仲幸運地第一次有奬,兩母女都好開心,因我今年自已同佢練,比少少意見,就由佢自由發揮(音錯左我都吾知,失敗!),所以大家都好有成功感

攞奬時,評判叫我女下次再放d,即係仲比人睇得出係緊張,要努力!但一句簡單鼓勵郤好有用,令原本謝謝地嘅佢話下次要再來

每年我都講,無奬吾係代表d小朋友吾叻,只係撞吾啱評判口味,根本上能夠站出台上表演,個個都好叻!睇住你一年年咁進步,媽咪好感動!

熱血勳章

亞女由小一開始每年都係英文項目有三甲,有次得個季軍都俾個男同學笑,亞女話呢D 人好無聊。

她年紀小小已有一套自己的演繹方式,真係好視乎評判BUY唔BUY。
‹ 上一主題|下一主題