用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好擔心... 5間 Waiting...
樓主: bensonng
go

好擔心... 5間 Waiting... [複製鏈接]

回覆 bensonng 的帖子

唔駛擔心,任佢個強國仔叻到曉飛都好,老師一問問題,佢老豆應該一開口就收得工,我相信老師們都有眼睇,特別係創價呢類要求學生品德好好嘅學校,就算佢個仔叻過愛因斯坦,我諗學校都唔會收,叫佢等收reject la

回覆:bensonng 的帖子

請問邊間收佐呀?

dogudiva  係囉~ 我都好想知呀!! 係咪創價呀??  發表於 13-12-10 11:47

唉... 證明報十間八間幼稚園既一D都唔怪獸.. (我講緊我自己咋!) 因為未為人父母的朋友都會覺得... 嘩... 你駛唔駛報咁多呀!!

引用:唉...+證明報十間八間幼稚園既一D都唔怪獸.

原帖由 dogudiva 於 13-12-10 發表
唉... 證明報十間八間幼稚園既一D都唔怪獸.. (我講緊我自己咋!) 因為未為人父母的朋友都會覺得...  ...
其實報十頭八間都唔多架,又要預咗interview撞期,小朋友病咗去唔到等等....

回覆:bensonng 的帖子

恭喜!

Agree! 其實報十頭八間都唔多架,又要預咗interview撞期,小朋友病咗去唔到.

仲要預埋小朋友心情欠佳十問九唔應, 同埋in既時間系訓覺時間或岩岩起身呢!特別細b,再要預埋有d學校根本, 你一遞表已經唔諗住會收你。

dogudiva 發表於 13-12-10 11:49
唉... 證明報十間八間幼稚園既一D都唔怪獸.. (我講緊我自己咋!) 因為未為人父母的朋友都會覺得...  ...
呢個遊戲未到佢地玩啫,當佢地要玩嘅時候就會針到入肉,到時可能報得多過我地

我同仔仔都報左5間, 有間唔俾 in tim.....其餘都係後補....唉....

dogudiva  繼續努力! 加油!  發表於 13-12-12 09:10

yip_ching 發表於 13-12-10 11:01
回覆 bensonng 的帖子

唔駛擔心,任佢個強國仔叻到曉飛都好,老師一問問題,佢老豆應該一開口就收得工,我 ...
唔係wor學之園義工家長有幾個都是國內人
我認識好多名校都有收,有個朋友兩個女讀cckg添。
仲停留係國內人會被老師歧視,一定質素低下,就太落伍,
如果斯文高學歷家庭背景好,家中國語背景可能成為優勢添

oooasis 發表於 13-12-10 14:59
唔係wor學之園義工家長有幾個都是國內人
我認識好多名校都有收,有個朋友兩個女讀cckg添。
仲停留係國內人 ...
當然我亦唔係指所有大陸人都一樣,但請你睇返之前我地嘅對話,人地講明個小朋友撞親個老豆,而個老豆嘅反應係即時怒啤個小朋友,我相信一個較為有文化嘅成年人係唔會為左咁小嘅事而用兇狠嘅眼光去望一個小朋友囉,即使以上情況套用喺香港人身上亦一樣

回覆:dogudiva 的帖子

其實我本來共報5間名校,但眼見個個報10幾間,我最終報多一間(共6間)ps我仔讀緊救世軍n1,我覺得真係好好,而家呀仔諗嘢識轉彎,如有名校offer 先再諗。

我女報六間得兩間waiting.我係她爸爸幼稚園寫自戰信,今日終於收了,原來同區同校友会better.我終於放下心頭大石。也希望帮到各位sis.

我識那些強國人,又有錢又有禮貌,我覺得我地香港人不進則退就真,人家仲操流利英文普通話,唉

引用:唉...+證明報十間八間幼稚園既一D都唔怪獸.

原帖由 dogudiva 於 13-12-10 發表
完全明白,開頭我都比人話“嘩!唔洗報咁多吓話?!“其實我只報幾間:;pppp:宜家一個offer都冇,嫌自己報得少添呀頂!

dogudiva  繼續努力! 加油!  發表於 13-12-12 09:10
‹ 上一主題|下一主題