用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 今日cky有無人同我一樣都唔去
樓主: fanhl0416
go

今日cky有無人同我一樣都唔去 [複製鏈接]

回覆:cmir 的帖子

引用:Quote:fanhl0416+發表於+13-11-30+12:00+但

回覆:Gerard 的帖子

Gerard 發表於 13-11-30 12:19
你小朋友記憶中都是很“棒”的。
有個大的很尷尬,根據弟弟回報,幾乎每間一問到家裡有哪些人,一說起哥哥就問哥哥在哪間讀。我們今次報的很少,全力考宣小,學校已經把面試日期安排到如此後,想必希望一些有心入讀的才去考,但竟然有些家長以此來試實力,實在令人感到氣餒。不過現實中可能有更多人如此,只是未有樓主那麼大膽公開說出來,現在能做的是好好為我家弟弟準備,希望他也有實力入圍

回覆:Gerard 的帖子

引用:+本帖最後由+Christi+於+13-11-30+12:07+編

原帖由 Christi 於 13-11-30 發表
Agree with you.

現在不是協恩vs CKY,兩種唔同類型學校樓主需要思量。

或是協恩 vs St Paul Coed, 兩間很唔同地區樓主考慮搬唔搬屋遷就。

協恩vs KTS vs APS 根本全是主流傳統學校。

又冇宗教茅盾問題。

協恩有中學優勢,你自己心中有數自己下年六月揀邊間。

你自己都說了打算去測試能力了罷。

何必為難其他真心打算報讀及入讀KTS and APS的家長。

fanhl0416 發表於 13-11-30 12:27
你唔明,我朋友係宣小舊生,他鼓勵我讀宣小,他說學術程度比協恩深,再加上身邊人一半說宣小,一半人說協恩 ...
其實樓主有無留意有幾多百分比協小生可以升協中?如果擔心自己囡囡未必可以升協中,那麼即使讀宣小若能力不到亦不能升讀好中學。但讀協小生有一大部分不用和人爭中學,但全部宣小生則要和人競爭中一位。

引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-11-30+發表本

原帖由 siden 於 13-11-30 發表
Agree with you.

現在不是協恩vs CKY,兩種唔同類型學校樓主需要思量。
說得正確,不過這個世界自私的人大把!測試實力,真無聊!

引用:Quote:fanhl0416+發表於+13-11-30+12:27+你

引用:你唔明,我朋友係宣小舊生,他鼓勵我讀宣小

原帖由 fanhl0416 於 13-11-30 發表
你唔明,我朋友係宣小舊生,他鼓勵我讀宣小,他說學術程度比協恩深,再加上身邊人一半說宣小,一半人說協恩 ...
其實樓主唔好等下年初,應該宣小面試時約定校長“面試“,佢一定好開心協恩準家長嚟試實力。希望佢留到你,讓我地D抽唔到協恩嘅家長多一個微小小機會。

引用:Quote:fanhl0416+發表於+13-11-30+12:27+你

原帖由 甘恩 於 13-11-30 發表
其實樓主有無留意有幾多百分比協小生可以升協中?如果擔心自己囡囡未必可以升協中,那麼即使讀宣小若能力不 ...
協中已預留一部份位給協小,數量不少,基本上在協小keep 到band 1成績多數冇問題

甘恩:不用分析了

祝樓主六年後在升中公海戰鬧快樂吧

不過I bet樓主到頭來還是讀協恩。

引用:Quote:原帖由+siden+於+13-11-30+發表Agree

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-11-30 發表
說得正確,不過這個世界自私的人大把!測試實力,真無聊!
樓主係真自私。之前又問協恩定陳守仁,現在又話試宣小九龍塘小學。出咁多post響度曬命。

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-11-30+發

原帖由 786 於 13-11-30 發表
樓主係真自私。之前又問協恩定陳守仁,現在又話試宣小九龍塘小學。出咁多post響度曬命。

...
贊同!

回覆:786 的帖子

回覆:今日cky有無人同我一樣都唔去

都幾肯定樓主最終都係揀協恩,呢半年試完考小一實力後,睇怕出年又考其他插班試再試實力,十分積極!

引用:Quote:原帖由+ameinahor+於+13-11-30+發表

原帖由 GLAU530 於 13-11-30 發表
說得對
Agree !*2

FR :-D

回覆:今日cky有無人同我一樣都唔去

為何那麽有把握一定考到九小或宣小?

看罷樓主個post, 有感而發 -

某部份香港家長真是頗奇特, 不顧勞苦, 甚至不惜一切對子女進行全方位催谷, 表面上美其名是發掘多方面才華, 而實際上是彰顯能力。說到個人表現, 很多都很捧, 琴棋書畫, 各樣皆精, 入水能游, 出水能跳, 但一觸及團隊精神和分工, 則各人均啞然失笑。

當踏入社會工作, 職場上講求的不是鋼琴演奏級, 高考10A*, 而是表達能力, 人際關係和團隊管治的技巧, 而這方面的技巧則是從兒時開始從遊玩中慢慢學習得來。

引用:看罷樓主個post,+有感而發+-某部份香港家長

原帖由 spiderlily 於 13-11-30 發表
看罷樓主個post, 有感而發 -

某部份香港家長真是頗奇特, 不顧勞苦, 甚至不惜一切對子女進行全方位催谷,  ...

If I were you, of course I will choose HY la. I will not consider attending APD and KTS 2nd interviews. Different level/ class.
Another thing you can do is that if your kid is smart enough, then you can try to change school for her during P2, just like my friend who successfully changed from GH to MCS at P2.
‹ 上一主題|下一主題