用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 今日cky有無人同我一樣都唔去
樓主: fanhl0416
go

今日cky有無人同我一樣都唔去 [複製鏈接]

回覆:今日cky有無人同我一樣都唔去

樓主真奇怪,一陣又話要留力,知道in得深又話早知去試試,in得深就不用留力?

我識人有某小學收了,話唔去in宣小了。我好奇一問?佢話宣小對音樂要求都好高,自問小朋友天份不在音樂方面,有幸入讀可能是種負擔及反效果。我十分欣賞這個家長的想法和氣度,她很清楚自己小朋友,以及每間報一讀小學的特質。不似樓主所說,收咗圥慢慢了解間學校,如果我係宣小校長,一定唔收樓主女兒,因為最基本要對學校有認識了解都做不到。

如果樓主大大方方説不去in CKY了,留番機會給喜歡CKY的人,我諗全世界拍欄手掌讚好。要哂命也不用説「其實cky有什麼咁巴閉,真係唔明,咁深早知今日帶個女去試試。 」咁睇唔起CKY,當初點解要報呢?

小曳人  你講嗰位...我識架?!   發表於 13-11-30 20:59

引用:看罷樓主個post,+有感而發+-某部份香港家長

原帖由 spiderlily 於 13-11-30 發表
看罷樓主個post, 有感而發 -

某部份香港家長真是頗奇特, 不顧勞苦, 甚至不惜一切對子女進行全方位催谷,  ...

家長身教是最重要,重要過有10 個8個offer

引用:樓主真奇怪,一陣又話要留力,知道in得深又

原帖由 LL222 於 13-11-30 發表
樓主真奇怪,一陣又話要留力,知道in得深又話早知去試試,in得深就不用留力?

我識人有某小學收了,話唔去 ...
講得好

回覆:LL222 的帖子

除咗晒命,我睇唔到有任何原因你要寫這個 post。

不過如果想晒命, 你又低層次咗啲!

有能力同有品嘅, 一早考左心中目標學校, 跟住就唔需要去證明自己。
有能力但冇品嘅,就會考晒所有神校 (e.g. DGS), 跟住慢慢揀。
無能力同有品嘅,就會考多幾間,直至考到心目中想要嘅學校。
無能力同冇品嘅,就會同全世界講我有機會去考, 不過我自己放棄!

今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

樓主,  HY 是津貼學校, 大抽獎學校, 不如你諗下, 留返個機會比D 沒有資源讀直資或私校的小朋友

回覆:HKTHK 的帖子

回覆 spiderlily 的帖子

講得非常好
有部分家長甚至在所謂的興趣班就小朋友是否有能力做到也相互比拼,點解你得或點解唔得...但忘記興趣是培養興趣行先,興趣亦成為要彰顯成就的工具

現在連小學尤其是初小的教育也不斷講求競爭再競爭,由小到大,明爭心態植入心中,不明白在大學尤其是出到社會工作,與人和諧相處及團隊合作精神的重要,尤其是工作由小到大只懂明爭,只會把事情弄壞

回覆:josephine99 的帖子

我只是路過,只能說樓主只是想show off而已,但其實抽到協恩,只需運氣,並不代表你女兒叻才有HY学位,而樓主認為宣小及KTS一定取錄你女兒,很大的信心!如果真係叻,神級就有2nd in or offer啦!最後在自己不了解cky的理念下出这個post, 不用多说,用自己抽到HY去淺踏cky,好彩樓主放棄cky! 相信cky也容納不到这些家長!Bk有很多家長的小孩子是很叻,所有神級不是有2nd in就係有offer, 請樓主看看他們,他們大部份也是很有良度,謙虛,很有plan及heart去教自己的小孩,这樣的父母便會教出这樣的孩子!

這是部份香港家長的心態, 亦是香港社會的時態。

一般人多數用賺錢多少作繩規去衡量一個人的成就, 用測驗考試分數去定斷一個孩子的才能, 這樣的準則是極其狹窄。

這樣狹窄的繩規引申而來的就是人人唯利是圖, 蜂擁投入金融地產界, 引致傳統地道行業日益息微。舉個例子, 現在真的不易找到一家地道的雲吞麵/魚旦粉店, 就算尚有數間尚存, 但亦會隨着老店主榮休後, 將會後繼無人而結業。 受影響的往往是自己, 你看現在我們生活在香港已是沒什麼選擇, A商場和B商場內的店舖無差異, 想吃便宜便當不是美心, 大家樂, 就是大快活, 中檔點也不是美心, 就是稻香... ...

以現今孩子為例, 在父母的影響下, 只懂盲目競爭, 忽略建立朋輩間友誼/體驗團隊精神, 長大後儘管DSE 10A*也好, 人生必會有缺失。

回覆:今日cky有無人同我一樣都唔去

I feel sorry for your girl....

‹ 上一主題|下一主題