用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

林文燦小學 [複製鏈接]

有人在崇小及林文燦post內問到: 「有D印象之前睇過D舊post, 學校不是有locker 嗎? 另外,今天天氣寒冷,見到網頁D校服,想起學校是否只有外套而沒有較厚的校褸或羽絨? 穿裙仔的小朋友是否一定要穿學校長襪而不可穿襪褲呢! 希望知道的家長能幫忙回答,謝。 」
答:其實學校小一是沒有locker的,但老師會收作業及功課紙,需要做時才派回家!另除外套外,亦有一件厚棉褸,十度以下亦有長褲可穿!

2    0    0    0

引用:有人在崇小及林文燦post內問到:+「有D印象

原帖由 ritapoking 於 13-11-28 發表
有人在崇小及林文燦post內問到: 「有D印象之前睇過D舊post, 學校不是有locker 嗎? 另外,今天天氣寒冷,見 ...
謝謝。

回覆:ritapoking 的帖子

還可以著自己䄛,只要是深色就可以

回覆:ipcecigirl 的帖子

亦有家長Helen提到:「欠帶書罰企幾分鐘是真的,但多帶了書要罰就真係未試過。嗰啲班際比賽係間唔中舉行,此外仲有個人比賽,老師和社工會根據表現評分,有金銀銅獎作一個小鼓勵囉。整體嚟講我覺得lmc老師係好好人,校長話過唔喜歡用嚴厲責罰去教孩子,要訓練學生自覺,自控,關愛,尊重。 」Helen:是真的!我開頭都以為個仔講錯,後來問多幾位家長原來是真的!有部份同學都因為帶多了書而罰企,不過我又覺得無咩問題,因為只係罰企五分鐘,同埋應該係老師提咗幾次,佢都帶多老師才會罰!小朋友學下有責任心都是好事。

回覆:ritapoking 的帖子

至於有家長問到:「想問上年你放棄左咩offer?LMC鍾意收邊類小朋友多呢?或者面試最難係邊部份呢? 」哈哈!其實Lee個問題最難答。我覺得開名會對學校唔公平,因為我放棄嘅小學,全部都係好學校,如果唔係我都唔會投考啦!佢地未必係學術或徳育比LMC差,只不過係我覺得LMC比較適合我小朋友 (我只能透露有直資及私小龍校,亦有出名學術好而谷的私小),開名可能會俾人閙架....哈哈!至於LMC比較鍾意收邊類小朋友,我諗因為是全英面試,如果英文好會較有優勢。另面試最難是那部分?其實LMC面試比起其他學校唔會特別難,小朋友都係聽下指令玩下,串少少字,平常心便可!

想請教林文燦是否雙班主任制?

回覆:yipbebe 的帖子

引用:至於有家長問到:「想問上年你放棄左咩offe

因多帶書而受罰會否令小朋友失去一DD對學習書本的興趣?因我仔一定會多帶因想睇多D或溫習,佢應好難明,因多帶書沒影響到其他人wow, 幼稚園也從未罰企,因老師己講咗罰企是體罰,如果家長接受罰企,跟住就嚟打手板,然後到掌摑,、、、上次報紙講有人接受唔到被掌摑(唔知邊間),其實都是由罰企演化出嚟,我主觀認爲老師唔分資歷深淺,而系有冇心去引導、幫助犯錯的小朋友。

回覆:luluhaha 的帖子

咁我又唔係太擔心喎!因為我覺得小朋友大咗,對佢嘅要求應該要增加D,唔可以再將佢當BB或幼稚園生,而且我前文都提過,老師會叫佢地寫手冊及同佢地對手冊,亦會提佢地幾次,佢地都帶多老師才會罰,而且開學至今,暫時只發生過一次。至於你擔心會否變本加厲?我諗宜家資訊咁發達,老師都幾難隻手遮天...哈哈!其實好快已經有家長同老師了解過(因有whatsapp同facebook羣組),老師都表明因為已經寫晒手冊,又提咗多次先要佢地罰企五分鐘 ,提佢地要留心上堂,同埋將學校嘅資訊話比家長知。而且幼稚園同小學唔同,因為幼稚園小書,小學如果你咩都放晒入書包就會好重架喇,老師都會盡量幫同學存練習薄在校內,要做功課時才派回!而且我當初選擇LMC就係鍾意佢係一間注重鼓勵、分享同尊重為方針嘅小學,所以我都唔擔心「體罰」會喺LMC發生!另外,學校好鼓勵閲讀,禮堂/課室四處都會放圖書,如你不怕書包重而帶課外書回校亦可!如你有時間可到學校走走,你自然會見到每逢小息/早會前,好多同學都會拖住老師手同老師傾計,或者一大班小朋友在操場玩嘅開心樣,你就自然會放心㗎喇!

多謝妳咁有耐心回複我昵個敏感、唔怕書包重的家長

mosquito_chu 發表於 13-11-28 15:20
還可以著自己䄛,只要是深色就可以
請問是低過幾多度才可以穿自己褸?和穿長褲呢(男仔)?

回覆:angiejoe 的帖子

通吿寫10度,但遇到好像這兩天的溫度的話,學校都也可以著啦!

Thank you!!

回覆:林文燦小學

多謝分享,已經註冊加入LMC 大家庭

回覆 ritapoking 的帖子

多謝妳既分享
‹ 上一主題|下一主題