用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中有無後遺症?
樓主: vailon
go

普教中有無後遺症? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:普教中有無後遺症

呢度讚成用普教中的家長,我其實想知,有幾多個小朋友已經上中學高中?即係要預備考dse?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+1234ats+於+13-12-02+發表本

原帖由 WingBB-222 於 13-12-10 發表
非常贊同 1234ats 的意見!

其實大多普教中的小學都是為了迎合家長的要求而開辦的。
我個女小學中學都無普教中

我曾經之前,看過一個家長寫的野,日子太久,我不記得在邊樹看,係幾時既事,我有小小印象佢女口試,要讀一篇文章,其中有幾個深字,佢女不識讀,佢女由細係普教中

當然,好多家長都認為,我們用廣東話溝通,點會不識講廣東話,但我最近看仔(小五)的課文,當中有讒言,私塾,我諗呢d字,大家平時都好小會講到

我不反對用普教中,應該話無乜感覺,搵學校,我絕對不會去刻意搵普教中的學校,如果心義的學校真係普教中,我會要佢用廣東話讀課文,讀報紙

大部份家長覺得,用普教中的作文會流暢,好d, 甘apply落英中,係不係英中的所有學生作文能力就高d?

我女去台灣旅行,全程問路,買野,叫食物,溝通無問題,學校功課打中文,用拼音

要作文好,多看課外書,不是看果d叛x少年,看名著,小用網絡方言上fb, whatsapp

重申不反對普教中,但是不是大部份人講到天上有地下無,只有好處無壞處,我就質疑

醒目開學勳章

回覆:普教中有無後遺症

更正,岩岩問左個女,原來今年開始dse中文口試已經取消左朗讀呢part, 但小組討論就強左個一分鐘solo

‹ 上一主題|下一主題