用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中有無後遺症?
樓主: vailon
go

普教中有無後遺症? [複製鏈接]

Be careful.  My colleagu takes the PTH exam.  She said the examiner told her a lot of teachers take the same exam but they just need to have a pass but in fact they are not good in PTH.  Even my kid said his PTH teacher could not pronounce the word correctly

Personally, I don’t prefer teaching in PTH。  Cantonese are more close to the language in the ancient times。

Laputa  learning language is for communication.  It is interesting to see you prefer it because it is more close to the ancient chinese.  發表於 13-12-9 22:59

tws2010 發表於 13-12-9 21:04
Be careful.  My colleagu takes the PTH exam.  She said the examiner told her a lot of teachers take  ...

我都唔喜歡普教中,怕個仔成個思維方式,寫作邏輯會變左大陸人咁。
但無奈我手上唯一一間揸手私校係用普教中。

醒目開學勳章

vailon 發表於 13-12-9 22:53
我都唔喜歡普教中,怕個仔成個思維方式,寫作邏輯會變左大陸人咁。
但無奈我手上唯一一間揸手私校係用普教 ...
Vailon,apply your theory to learning English, then student who study English would have "English thinking" and writting logic?

回覆 vailon 的帖子

Since when is the language of instruction equal to the way of thinking?  I don't see the connection
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:tws2010 的帖子

唔好話小學老師有PTH發音唔好嘅中文老師,中學也不少!他們備課時唔知備中文內容先定普通話字讀音先,好多PTH叻的小朋友都知老師發音不正確,唔知嘅就學錯PTH讀音,都幾弊嫁,用PTH教中文老師表達得唔係咁好,講唔明,而家長又未必知,唔係個個中文老師都係PTH叻!

引用:+本帖最後由+1234ats+於+13-12-2+11:44+編

原帖由 1234ats 於 13-12-02 發表

我不反对普教中,我估计大部分香港普教中的学生会用广东话思 ...
非常贊同 1234ats 的意見!

其實大多普教中的小學都是為了迎合家長的要求而開辦的。
我想最大的隱憂是大部分中學 DSE 會用回廣東話,所以DSE中文口試

曾經去過一間普教中小學入學面試時,與當值的普通話大使用普通話交談,他的普通話並不流暢,很多時候他要停一停、想一想,怎樣用普通話表達。。。。普通話成為了我們溝通的障礙 (利申:我本人普通話不差,可以流行應對)

想起胡適一百年前在五四運動時提倡「我手寫我囗」,誠盼今天我們香港的小孩也不會因為語言帶來學習的障礙 ~~共勉之!!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+1234ats+於+13-12-02+發表本

原帖由 WingBB-222 於 13-12-10 發表
非常贊同 1234ats 的意見!

其實大多普教中的小學都是為了迎合家長的要求而開辦的。
我個女小學中學都無普教中

我曾經之前,看過一個家長寫的野,日子太久,我不記得在邊樹看,係幾時既事,我有小小印象佢女口試,要讀一篇文章,其中有幾個深字,佢女不識讀,佢女由細係普教中

當然,好多家長都認為,我們用廣東話溝通,點會不識講廣東話,但我最近看仔(小五)的課文,當中有讒言,私塾,我諗呢d字,大家平時都好小會講到

我不反對用普教中,應該話無乜感覺,搵學校,我絕對不會去刻意搵普教中的學校,如果心義的學校真係普教中,我會要佢用廣東話讀課文,讀報紙

大部份家長覺得,用普教中的作文會流暢,好d, 甘apply落英中,係不係英中的所有學生作文能力就高d?

我女去台灣旅行,全程問路,買野,叫食物,溝通無問題,學校功課打中文,用拼音

要作文好,多看課外書,不是看果d叛x少年,看名著,小用網絡方言上fb, whatsapp

重申不反對普教中,但是不是大部份人講到天上有地下無,只有好處無壞處,我就質疑

醒目開學勳章

"普教中有無後遺症"此問題我都有點疑問????代我分享我的問題.

個案一"大仔"
三年幼稚園 = 有接觸過普通話.每個星期學校都有一/二堂.沒有出去上普通話興趣班
六年小學 = 學校只有二班是普教中.佢讀其中一班.六年來佢普通話ok,廣東話更加ok.
小一溫默書時我同佢講普通話.小二後我同佢講廣東話.每次都有9x以上.除在默課外文.但作文就十分之差.唔覺用左普通話上堂,對佢D作文有幫助.
中學(現F.2) = 廣東話上堂.作文都一樣差.只有一樣見佢好就是中文會話(廣東話),佢可在全級180人中考27.相信佢在DSE會話一定沒問題.
因佢真係死盛把口

個案二"細仔"
三年幼稚園 = 有接觸過普通話.每個星期學校都有一/二堂.沒有出去上普通話興趣班
小學 (現P.2) = 全校普教中.佢普通話OK,但有時佢會在做功課/睇書時不自覺地講/讀普通話出來及一些字佢不董廣東話點讀只董普通話.而且同佢默中文字時,佢聽唔明廣東話,我要轉普通話才明.作文好唔好我現時唔知.因時間上早.

我的個案,都唔知是普教中的問題,還是小朋友的問題??????

小朋友讀了幾年普教中,普通話基本上是可以和說普通話的朋友如台灣人及大陸人溝通,聽和說都沒有問題。由於學的時候年紀還少,很多時他們的發音比大人長大才學好好多。

至於後來會不會用普通話思維,用字和平時講嘢只識普通話唔識廣東話,我見唔到有呢個問題.  因為除了上堂,測默時用普通話外,其他時間在學校,家裏, 交際都是用廣東話.  廣東話接觸面咁廣, 點會只識普通話發音唔識廣東話發音??  

有關師資問題, 個問題就像學英文一樣, 好多學校教英文的老師都好可能不是以英文為母語, 能做完全字正腔圓.  基本上教小學都唔會有大問題.

在文法上, 我相信用普通話廣東話影响不大, 都是讀個篇文章, 講嘢可能廣東話同普通話有分別, 但寫時白話文就是咁寫, 可能有些俚語方言不同, 但基本上同一篇文, 全中國人講任何方言學漢字都看得明.  所以影响小朋友文法的最主要不是普教或廣東話教, 是要小朋友多看, 多讀, 多寫.

你話普教最唔好的地方在那裏? 就是好多時要家長(或補習老師)學埋一份幫佢温習囉...

回覆 panbaby 的帖子

Can he think in PTH?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 HKTHK 的帖子

梗係唔會啦! 一日除了上個幾個字普通話(仲係先生講多), 其他十幾個鐘都講廣東話, 這可能嗎?

回覆 panbaby 的帖子

Thank you!  真的不知道能不能夠做到, 尤其是普教中一段時間的小朋友

panbaby 發表於 13-12-10 13:45
小朋友讀了幾年普教中,普通話基本上是可以和說普通話的朋友如台灣人及大陸人溝通,聽和說都沒有問題。由於 ...

好同意。我女同你小朋有情況一樣。但我甚至唔洗同她用PTH溫習,我只會廣東話,她自己轉臺。

醒目開學勳章 王國長老

普通話教中文, 唔等於作文叻左, 呢樣我知, 睇我女就知, 唔通大陸人日日講普通話就自動文筆流暢?
純粹覺得語言要靠浸, 日日講至易有進步(assume無學壞師), 我仔學校出街做問卷, 要搵遊客, 即席轉台一係講英文一係講普通話, d大陸遊客會讚小朋友講得好 (試過帶個女去公司annual dinner, 即場拎住支咪爆肚, 北京藉老闆娘讚架), 呢d就係日子有功
普教中vs廣教中. 對我黎講成效無分別的(就學習中文來說), 講真, 不過如果真係要2揀1, 我揀普教中, 順便學埋普通話姐

如果老師普通話教音純, 我支持普教中, 小學生學普通話打底會好D!

panbaby 發表於 13-12-10 14:06
回覆 HKTHK 的帖子

梗係唔會啦! 一日除了上個幾個字普通話(仲係先生講多), 其他十幾個鐘都講廣東話, 這可 ...

我擔心唔係佢唔識"講"廣東話,
而家睇書時佢唔識某些字既廣東話讀音.

回覆 vailon 的帖子

識普通話讀音唔會廣東話讀音?在廣東話的環境裏,出現的機會較少。
就算間中有,又如何?
如果是英文生字,又會點做?不就是讀俾佢聽或查字典嗎?
小朋友平時講幾句英文家長會有不安嗎?

醒目開學勳章

回覆:普教中有無後遺症

更正,岩岩問左個女,原來今年開始dse中文口試已經取消左朗讀呢part, 但小組討論就強左個一分鐘solo

回覆:普教中有無後遺症

我覺得普教中對我呢些中文差的人有用。我個仔做續句,有個图是個公仔,提供是字:妹妹,有。咁個仔立即用廣東話講:妹妹有個公仔,我叫佢用普通話作,他說:妹妹有個洋娃娃。又如:弟弟有件冷三vs弟弟有一件毛衣。

大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表述,非常遺憾香港的新聞和劇集用的是口語,試問每天輸入的都是口語,輸出的怎麼可能是書面語。這點在我兒子身上體現的可謂淋漓盡致,他很喜歡閲讀書籍,但是他的中文欠佳。
‹ 上一主題|下一主題