用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中有無後遺症?
樓主: vailon
go

普教中有無後遺症? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

CrabPincers 發表於 13-12-9 09:20
呢度讚成用普教中的家長,我其實想知,有幾多個小朋友已經上中學高中?即係要預備考dse?

...

我女S2, 我知學校DSE會轉用廣東話考

醒目開學勳章 王國長老

vailon 發表於 13-12-9 17:30
係咪普教中既學校, 多數常識科都係用埋普通話?

我仔果間唔係, 不過唔介意採用普通話人去教其他科目

醒目開學勳章 王國長老

普通話教中文, 唔等於作文叻左, 呢樣我知, 睇我女就知, 唔通大陸人日日講普通話就自動文筆流暢?
純粹覺得語言要靠浸, 日日講至易有進步(assume無學壞師), 我仔學校出街做問卷, 要搵遊客, 即席轉台一係講英文一係講普通話, d大陸遊客會讚小朋友講得好 (試過帶個女去公司annual dinner, 即場拎住支咪爆肚, 北京藉老闆娘讚架), 呢d就係日子有功
普教中vs廣教中. 對我黎講成效無分別的(就學習中文來說), 講真, 不過如果真係要2揀1, 我揀普教中, 順便學埋普通話姐

醒目開學勳章 王國長老

引用:大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表

原帖由 978212 於 13-12-10 發表
大陸的新聞和電視劇很多都是用書面語言來表述,非常遺憾香港的新聞和劇集用的是口語,試問每天輸入的都是口 ...
認同!環境因素亦直接影響中文學習,本地人寫中文亦好多時達意吧了,離個「好」字好遠。

‹ 上一主題|下一主題