用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於要放棄公文英文
樓主: maggie789
go

終於要放棄公文英文   [複製鏈接]

Moneyy太 發表於 13-12-10 12:25
回覆 tutik 的帖子

其實應該每日做,留返係一次過做已經無左小朋友要堅持既原意啦我都明小學功課愈來 ...

可以cut工作紙咩???因為兩個月左右之前中心換主任導師,我同新果位傾的時候有講過可否由平時的十張減到5張,佢好似唔係幾想咁,依家阿囡小一,越來越多功課,測驗考試,唔想咁容易放棄但見佢好辛苦咁,佢又真係學到野個喎,識得問我兩個差不多詞彙的分別,樽頸位,好頭痛!!!!!!(佢學緊EFL的F級架啦)

看到大家分享, 也想回應一下. 女女在某間ENGLISH LEARNING CENTRE由K3讀到現在. 期間我是按小朋友須要轉COURSE. 最後給小朋友轉了ENGLISH WRITING. 小朋友現在小三, 功課比前多了很多, 亦多了TSA功課. 而WRITING也有功課回家要做. 小朋友在那裡學了一段日子, 那CENTRE的課程一直較深, 題材也一直圍繞著美國或歐洲發生的事, 很少用到身邊或本地發生的事作題材. 小朋友對主題冇共嗚, 那些題材用字艱深, 而且沒趣味性. 小朋友最近好抗拒上這課程. 上星期六我終於決定終止, 但心裏總有點不安的感覺. 剛才看到你們的分享, 也覺自己的決定是對的. 無謂堅持在沒成效的事情上. 小朋友喜歡上課願意做功課當然例外. 否則真的盡早停止以免浪費金錢和損害親子關係. BTW, 小朋友還有上數研和創世紀. 數研小朋友上得不錯, 也從來沒說不喜歡, 也願意做功課. 數成績也一直不差. 創世紀有待觀察, 我BUY佢每星期也作一篇文章. 我叫得她們肯自動自覺作文也根本不用浪費金錢. 我們這一代那會出去學作文?都是靠自己的. 真的不明白為什麼現今小朋友中文那麼差. 現今的教育制度真的很有問題, 只要保持我們以前那套, 不用作任何教改, 我相信真的不須要太多補習.   

公文英我唔知..公文數係可以cut工作紙的..

由10張cut到5張..升小二之後就cut到變3-4張..

不過我都想停喇..只係唔係好捨得咁..

公文中英都可以cut工作紙到5張.

回覆:終於要放棄公文英文

我仔讀中文,兩年前已經係3-3-4咁做(即每日3-4頁)。

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁,所以下個月決定cut左佢。差不多四年的感情,是時候要來個了結!有點不捨,但我仔如果要有效率咁吸收到公文,其他科目可能慘不忍睹!

Tata1668 發表於 13-12-12 13:58

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁 ...

跟你個感受一樣呀!

Tata1668 發表於 13-12-12 13:58

發現越來越為交功課而做功課,吸收唔到,行屍酒肉咁 ...
我個仔學咗2年, 呢排佢成日都係夠鐘瞓做唔到公文迫埋係星期五六做, 其實佢如果坐定定係夠時間, 但學咗2年佢都成日唔係專注做. 有時好想CUT又唔捨得, 佢自己都唔想但又唔專注喎 我成日同自己講當佢上普通話堂.

回覆:jojoplanet 的帖子

我之前都係打算 keep 住當上普通話 + 閱讀理解,又可以接觸不同類型的文章,都幾好啊...

可惜我發現佢既普通話越來越弱,第一個支持點已經破左。

至於閱讀理解.... 我屋企有練習都唔得閒做,只靠公文的話,閱讀理解方面也不見有進步,我打算 free 番時間出來,每日做一個練習,看看可否救近火...

Tata1668 發表於 13-12-12 16:43
我之前都係打算 keep 住當上普通話 + 閱讀理解,又可以接觸不同類型的文章,都幾好啊...

可惜我發現佢既 ...
我都試過想佢每日做下練習但係我唔係度佢係唔會自動自覺做。公文佢做完功課我未返家工人提佢做佢都會做,如果等我返睇完功課先做練習跟本無時間。

加油吧,或多或少小朋友一定能從中吸收及有進步的。

Tata1668 發表於 13-12-12 23:27
加油吧,或多或少小朋友一定能從中吸收及有進步的。
我都係咁諗...堅持到小三再算.

其實公文係机械式操作, 細d 小朋友还会接受 .
操grammar 还可以,   其他溝通能力, 公文算吧la.

引用:其實公文係机械式操作,+細d+小朋友还会接受

原帖由 zhuzhu 於 13-12-14 發表
操grammar 还可以,   其他溝通能力, 公文算吧la.

...
冇一个单一课程是万能的

zhuzhu 發表於 13-12-14 09:24

...
公文無oral當然唔期望可以操得好,會另外比佢上oral. 公文我主要想佢學grammar 同閱讀理解。如果一個課程可以令小朋友聽寫閱講都好就唔會係一個月幾百元學費。

jojoplanet 發表於 13-12-14 14:41
公文無oral當然唔期望可以操得好,會另外比佢上oral. 公文我主要想佢學grammar 同閱讀理解。如果一個課程可 ...
其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?

引用:Quote:jojoplanet+發表於+13-12-14+14:41+

原帖由 zhuzhu 於 13-12-14 發表
其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?
如果你孩子学过公文ERP三个月以上,你便會明白分别何在

引用:Quote:原帖由+zhuzhu+於+13-12-14+發表其實

原帖由 longlokma 於 13-12-14 發表
如果你孩子学过公文ERP三个月以上,你便會明白分别何在
Agreed. The point is daily exercise with small step progression and suitable repetition at some points to reinforce learning, and rigorous self-corrections at the weekly visit to the centre. Also, self learning instead of being taught. I'm a user for some time.

‹ 上一主題|下一主題