用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實12網都唔係話無敵....
樓主: vailon
go

其實12網都唔係話無敵.... [複製鏈接]

回覆:5tgb 的帖子

邊間係東記?

回覆:catcc2000 的帖子

呀,李賜豪

回覆 catcc2000 的帖子

點解叫東記??

其實東記這幾年真係上得好急,總部比好多資源。不失為幾好的選擇。入左先再想叩門都係其中一個選擇。
一鳥在手,勝過百鳥在林。

回覆 5tgb 的帖子

我估到,東華三院。但升英中個%太低

如果選番一線,軒小是官小,不教快,不教深,相對無甘谷。派位算中等,都可以試下。

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁即係得聖雅各,寶血,寶覺,嘉道理,張凝

原帖由 catcc2000 於 13-12-28 發表
咁即係得聖雅各,寶血,寶覺,嘉道理,張凝文可以簡?!
聖雅各近年首選都收唔晒呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果選番一線,軒小是官小,不教快,不教深

原帖由 5tgb 於 13-12-29 發表
如果選番一線,軒小是官小,不教快,不教深,相對無甘谷。派位算中等,都可以試下。 ...
軒官升中派位唔止中等啊,有聯繫一流官中,每年頭幾十都唔駛愁

5tgb 發表於 13-12-29 01:04
如果選番一線,軒小是官小,不教快,不教深,相對無甘谷。派位算中等,都可以試下。 ...
軒小?...上午定下午...下午就2年級分精英班仲唔算谷?...派位都算中等? ~~~

軒上、下派位差不多,你耍入直屬名中,跟本無得唔谷。
唔谷的意思是你不打算入直屬名中,成績普通,學校都不建議你轉校。區內其他-缐就有機會這樣做。

回覆:其實12網都唔係話無敵....

但軒小好像很谷呀?有冇人知寶血點?我想知多d。寶血同李賜豪各方面怎比較?

回覆 catcc2000 的帖子

寶血派位好過李好多,但位置隔壁些,又返得早,李好似返8點15分,對嗎

回覆:其實12網都唔係話無敵....

小學間間都早架啦

咁我想問下, 我個係仔, 我想由12網搬去14網又會否有好選擇? 因太怕12網會失手跌入地獄, 請大家幫忙俾D意見, THX!

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁我想問下,+我個係仔,+我想由12網搬去14網

原帖由 wsjudy 於 13-12-29 發表
咁我想問下, 我個係仔, 我想由12網搬去14網又會否有好選擇? 因太怕12網會失手跌入地獄, 請大家幫忙俾D意見, ...
12網多名校(誇網老遠借地址都希望入果種),你都睇到分析,放棄名校揀地區學校家長都牙痛咁聲。14網點top都係地區名校,你話12好定14好?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我冇咩抽獎運, 又冇錢去讀俾錢學校, 所以一心想入官津小學, 但係見到今年太激烈了, 好怕入了差差學校呀, 如果我搬了去14網, 我係甲部都可以填返12區的學校, 不過機會率唔知有幾多會中了, EVEN甲部衰了, 都仲可以入了14網的小學, 好似安全過12網咁, 請問這樣想是否好笨?

心頭唔高,報12區二線例如寶血,李賜豪等,其實直入機會都好高。學校可與14區一線比架啦。報14區都不是直入一線架!而且12區2線叩門其實要求不高,而本區叩門一定有優勢,無須跨區。
你有這個想法,想八下你自行選那些學校呢?

我先前在12區抽獎,李記排第四都入左,不過自己叩過另外一間無讀之嗎!
相信今年競爭大,都無變得甘快呀!(其實12區學生人數不多,又多人讀国際,直私,好多人就算抽到2線都不讀,因有直私在手。除非今年特別多虚報,否則不相信灣仔2線競爭大。不過以抽獎首選計呀!)

回覆:wsjudy 的帖子

可以叩門吖嘛!咁靚網都放棄,似乎可惜咗,14網都一樣會派差學校

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我冇咩抽獎運,

原帖由 wsjudy 於 13-12-30 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我冇咩抽獎運, 又冇錢去讀俾錢學校, 所以一心想入官津小學, 但係見到今年太激 ...
甲部只有5%。你放棄45%機會去搏5%,條數唔岩呀

‹ 上一主題|下一主題