用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 什麼才是真公平?
樓主: 寫我心中話
go

什麼才是真公平? [複製鏈接]

點會有公平﹖幼稚園,識人好過識字!!!

普通家庭如我們,入到心儀學校,在乎「天時、地利、人和」,當然有「實力」同「運氣」同「學校位多」的機會較
大。

呢個係無據可依的遊戲,我地永遠唔會知道學校收生的準則,所以不用猜,輕鬆面對就可以。

好多時都係學校挑選認為合適在他們學校入讀的小朋友,而唔係完成所有指令的小朋友。

回覆:什麼才是真公平

幼稚園只係起步,唔需要浪費太多精神同感情,我諗起當年自己畢業,都係不停寄信,interview ,咪又係咁上下情形,人生就係咁!最重要係小朋友健康快樂!

簽名被屏蔽

現今社會, 我相信每個小朋友的能力都比父母幼小的時候高, 幼稚園面試只是人生的開始, 不要看得失太重, 自問自己見工也不是間間收. 學校有自己的收生要求, 我相信不是單靠表現和背景, 也要睇眼緣, 因小兒in某校的PN唔收, 最後in K1 也幸運地被取錄

我覺得最公平係唔好有面試,收生由申請表中抽籤決定,咁細個人仔面試叻唔叻唔重要,教育應本住有教無類先可以做到人人平等

簽名被屏蔽

呢個世界就係吾公平,幼稚園面試點會例外

引用:唔面試就等如平等?我又有另一個睇法,其實間

原帖由 寫我心中話 於 13-12-04 發表
唔面試就等如平等?

我又有另一個睇法,
good point

社會無絕對公平,大家以平常心面對。做父母首要有良好心理質素,漫漫人生路,先要自己能接受失敗,才能教導小朋友將來如何面對人生的挫折。我囡囡上年IN N 班,差不多全軍覆沒,今年IN K1, 全部取錄。世事就係....愈唔志在,愈多意外。心態決定命運。共勉之。

回覆:寫我心中話 的帖子

我想問咁多年來買左六合彩的人,有冇人因為唔中六合彩出黎嘈話唔公平?其實只要抽籤過程公平公正係唔會有人嘈的,咁小朋友同大人又冇咁大壓力

而家d人認為唔公平係因為唔知幼稚園以咩標準去做面試評估,每間幼稚園收生標準又唔一樣,面試結果係幼稚園內部黑箱作業,小朋友太細又唔可以通過考試評分做標準,事實上咁細個評估都冇咩意義,既然冇統一標準,而每個小朋友都有不同的才能,咁不如抽籤算啦

仲有,你話每間幼稚園的提目唔係秘密,做好準備就唔怕,咁就會有人有貼士,有人冇貼士,又點叫公平呢

簽名被屏蔽

回覆:寫我心中話 的帖子

所以咪話要公平公正囉,仲要公開添!

不過幼稚園唔會咁玩,除非政府有辦法強制要幼稚園咁做,否則邊間幼稚園唔想收最叻最乖的學生,做家長的唯有按遊戲規則啦

簽名被屏蔽

唔會啦!無學券嘅更加睬你都傻!

引用:幼稚園想收最叻最乖的學生,+是佢地權利我小

幼稚園想收最叻最乖的學生, 是佢地權利

我小朋友唔夠叻, 我就努力訓練佢叻d
有時都唔知好嬲定好笑,乜鬼都話抽簽最公平…… 第日連大學入邊科同做乜職業都話要抽簽就大鑊!  要向上流就係要自己努力的!今日入唔到名幼咪努力三年後入名小law… 都入唔到咪再努力law…  還是很懐念香港以前力爭上游的文化!

簽名被屏蔽

引用:抽籤同共產冇分別

抽籤同共產冇分別
Exactly 係我的想法!我還是喜歡奉行資本主義的香港…… 喜歡以前大家視李生為偶像的時代……

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-04+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-12-04 發表
有時都唔知好嬲定好笑,乜鬼都話抽簽最公平…… 第日連大學入邊科同做乜職業都話要抽簽就大鑊!  要向上流 ...

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-04+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-12-04 發表
有時都唔知好嬲定好笑,乜鬼都話抽簽最公平…… 第日連大學入邊科同做乜職業都話要抽簽就大鑊!  要向上流 ...
入幼稚園的小朋友你同佢講要力爭上游,會否太高要求?

‹ 上一主題|下一主題