用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角聖保羅堂(SPC) VS 北角民生..........
go

北角聖保羅堂(SPC) VS 北角民生.......... [複製鏈接]

大家應該一面倒的選擇SPC, 其實自己心裡面好想CHOOSE民生; 因為自己英文唔好, 好希望小朋友可以英文好D, 所以好欣賞民生的NET; 但SPC真的好出名, 小朋友品德好, 唯一唔好處係沒有英普語境; 如果讀SPC我一定會要阿仔出去補英文; 但一定唔夠NET 環境下的英文好; 論小學派位, SPC之前係中西派得好, 但搬去北角之後就無資料參考; 而民生又無升小一的資料...
阿仔而家讀緊民生N班, 日日番學好開心; NET 環境下自然的學了英文; 但又覺得IN小一時, 學校好睇邊間幼稚園讀, SPC一定優勝...

家住北角; 兩間都超近; 兩間校舍都細; 兩間都HAPPY SCHOOL.

有冇學卷對我對說不是太大問題
   5    0    0    0

回覆:北角聖保羅堂(SPC) VS 北角民生..........

不過民生都好出名bor~

回覆:北角聖保羅堂(SPC) VS 北角民生..........

我都同你煩緊同一問題,勁喜歡民生。苦惱中

引用:不過民生都好出名bor~ +

原帖由 ZELY1005 於 13-12-03 發表
不過民生都好出名bor~
九龍果間就出名,北角果間同九龍果間冇關係喎

我覺得兩間都好好,不過我同你相反,我有咗民生 offer 後,索性唔去in spc

Shamuslau  我都係咁,而家呀囡讀k1,讀得幾好!  發表於 14-5-23 11:37

引用:Quote:原帖由+ZELY1005+於+13-12-03+發表不

原帖由 Jupiter 於 13-12-04 發表
九龍果間就出名,北角果間同九龍果間冇關係喎
北角民生都出名的……英文做得幾好架……

九龍民生幼稚園好似賣點只有一條龍……其他我晤知

是北角民生嗎???
我囡囡都係北角民生讀N班, 讀得好開心, 英文講得好好聽。但SPC收左, 只知佢好出名。
可分享點解你會CHOOSE 北角民生 NOT SPC 嗎?

spc又冇小學backup, 語境冇民生咁好,我會選民生

大囡今年考小一, 所以到細囝報K, 會考慮得長遠d.  北角民生幾年前我囡考幼稚園果時好似無咩人揀, 都唔係咩名校, 淨係知佢貴(唔知而家幾$學費??)  要語境好我一定揀victoria, 真正無雜費, 校舍又靚又大, 我大囡而家K3英文無出去補過, 已可自己睇簡單chapter book, 做劍橋starter無問題, 無須出去上堂, 只係我自己無比佢去考姐.   至於九龍正牌民生, 除左一條龍 (其實一條龍真係好重要, 覺得唔重要的係因為未經歷過小一果場硬仗...), 佢中學係band one.   一條龍如玫瑰崗, 中學係band three, 你只可以當佢係無中學嘅小學.

至於spc, 佢優點係佢屬聖公會, 到考小一時你會知點解.  今年直資私小就算連出名著重英文的都少考英文, 返而著重考中文, 同埋睇小朋友定唔定同禮貌, 唔係話英文唔重要, 只係當係人都拎住張starter cert嘅年代, 英文叻唔係咩selling point.  

結論:  如果 北角民生vs SPC, 我一定揀後者.  但如果SPC vs 好的龍校, 我一定揀龍校.

picture  understood.  發表於 13-12-4 17:07
魚蛋撈粗    發表於 13-12-4 14:46

JUIPTER, 謝謝你的COMMENT; VICTORIA當然好; 但一來難入(阿仔只係WAITING); 二來太多人話VICTORIA太FREE, 所以小朋友坐唔定; (不過佢地可以TRAIN到小朋友好有自信) 我比較著重學術方面; 品德我自己可以身教; 但英文.... 自己個底子唔好, 一定教唔到, 所以好希望小朋友的英文會好過我

SPC的英文簡單(K2先教ABC...); 如我揀SPC一定會比阿仔補英文和PHONICS, 再加上可能比佢補埋普通話; 上D興趣班, 我真係驚唔夠時間用, 但如果係學校已經有教, 我可以多點時間給他上興趣班... 呢個就係我的CONCERN;

好多人話小學INTERVIEW係唔睇幼稚園, 但亦有人話要睇幼稚園讀邊間... 所以都唔知邊個先岩 , 又或者邊樣重要D...

我選民生係因為語言環境好,我女返咗民生 pg大半年,啲老師嬸嬸都好好人,又好 nice, 阿女超like返學!當然上小學係一個迷,大家都唔係好知会派去邊!而我女應該夠25分入北循,所以唔擔心小學派位!我相信民生既小朋友出去考學校一定唔輸蝕,所以我都有信心將來考到畀北循更好既小學!spc都好,但我地兩公婆比較注重英文,所以有民生offer就唔考spc

小朋友以前係北角民生,讀過pn, 老師各方面係幾有愛心架,係學校裹面就好似一個大家庭咁,甚麼也可以跟老師談。當年我小朋友交左留位費未入學前,有一日我見佢網頁話即將舉行畢業禮,我譫粗粗打比ms choi 話想睇吓佢地畢業禮,佢竟然真係比左兩張vip 咭我坐左前排,我好感動超好人,所以當時决定比佢讀pn.

如果妳問我當時有甚麼示滿,我想都係嗰句學校太细,而且我見佢地唔開抽氣扇,我覺得空氣不甚流通,同老師返映佢話活動時會開,不過我懷疑佢地無開, 尤其士係呢D肺炎鏈球菌日子裡真係要改善。

回覆:mama1211 的帖子

如果你手握25分當然不用煩惱。我需然都手握20分軒小,但都要抽。囡囡由PG開始入讀民生,真係返學好開心。SPC 好似女仔無咩優勢,但就好出名,真係好煩。

回覆:jwycsw 的帖子

其實港島東同灣仔都有好多好好既女校,如果係女,spc睇唔出有咩優勢!

引用:我選民生係因為語言環境好,我女返咗民生+p

原帖由 mama1211 於 13-12-04 發表
我選民生係因為語言環境好,我女返咗民生 pg大半年,啲老師嬸嬸都好好人,又好 nice, 阿女超like返學!當然 ...
我都係北循25分,但我仔讀spc

我仔都係讀緊民生n 班,spc 收咗k...我真係好唔捨得民生,阿仔日日返學都好開心,又學到好多英文……

其實各位媽媽,如果覺得小朋友讀緊果間好,點解又去考其他k1,不是自尋煩惱嗎?

Jupiter 發表於 13-12-4 13:01
大囡今年考小一, 所以到細囝報K, 會考慮得長遠d.  北角民生幾年前我囡考幼稚園果時好似無咩人揀, 都唔係咩 ...

"至於spc, 佢優點係佢屬聖公會, 到考小一時你會知點解"

關於這點,請問可不可以解釋多d?

我個仔讀了一年民生n1,真係一句句咁講英文,我們家不常說英文。

‹ 上一主題|下一主題