用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙中學vs伊利沙伯中學, 那間較好呢?
樓主: goodboy1
go

喇沙中學vs伊利沙伯中學, 那間較好呢?   [複製鏈接]

引用:Quote:mctl1995+發表於+13-12-6+14:03+呢度

原帖由 ohnono 於 13-12-06 發表
跟伊中有聯繫,又要係九龍城區內的官小,只有四間。就算紅、福馬都好難去到100都重係band 1。其餘兩間農小 ...
我睇到都覺得好奇怪!

引用:Quote:mctl1995+發表於+13-12-6+14:03+呢度

原帖由 goodboy1 於 13-12-06 發表
若佢地都可以報皇仁 、喇沙、伊利沙伯...., 如果又被抽中, 咁對前列學生太不公平了 !  ...
呢個世界邊有公平架?!唔理B1頭定尾都係B1啦,講唔公平直資咪仲唔公平,幾歲人仔好彩入到就無憂十二年,莫說B1尾,連係咪讀書材料都未知啦!

若佢地都可以報皇仁 、喇沙、伊利沙伯...., 如果又被抽中, 咁對前列學生太不公平了 !  ...
大抽獎就係咁,只要係band 1,即使係band 1尾,而隨機號碼又靚,都有可能入呢幾間學校!所以學校係自行和扣門會盡收最top學生!

goodboy1 發表於 13-12-6 14:22
紅、福馬已是最TOP !
如果你話果d私小,要去到100都還能保持band 1組別都有些小困難,雖然佢地都曾經全派band 1的紀錄,但當中唔排除有部份band 1同學因早已考得直資而最終失落第三次呈分試而讓其他band 2頭同學有機可乘,憑第三次呈分而攀回band 1組別。我絕對唔會懷疑這類學校會刻意用這種方法去提高band 1派位比率,但確實這類程度極高的學校之中,同學間的分數距離會極之接近,甚至出現相同分數要靠學校用其他方面的分數,包括體育、操行、平時分等去作出排名先後。於是,大家同學只要出現一丁點疏忽已經可以令結果改變。我記得上年我們還不是正在討論程度高的學校是靠那些unforced error去決定分數高低嗎?但當中有幾多是band 1生都未可預料。
早三年前,教局未進行cut班的時候,九龍城區內的確出現一大班真band 2假band 1的同學,這情況正正做就了一些較進取的學校,明知學校的實際band 1比率不高,卻因為派入band 1比率高而不斷聳擁同學選擇band 1學校為主。卒之教局在2009/10年開始每間有5班的學校cut一班的政策之後,當年這些學校立即打回原形。不過經過2年升中人口減少的情況,時勢做英雄,可能又會重整旗鼓都未定。但若講到要抽伊中那16個聯繫位,四間小學之中,我又唔相信會少個16個band 1生去抽,落真的是要band 2生去抽,還要擊敗其他band 1生的話,這真是一個謎!

:verycold: :verycold: :verycold:

goodboy1 發表於 13-12-6 14:45
4個LS 都很好啊...

福馬的成績在區內都真的不差!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:Band5+發表於+13-12-6+13:45+只要是B

如果這些, 囝囝報QC都很大機會, 是嗎
軒小上下午加埋好似有幾十個入左QC。

QC甲部好似有10個位(唔記得清楚),全港B1男生都可以抽,機會高過中六合彩好多!

灣仔及其他某些區又可以抽埋乙部!

博唔博得過要自己諗!

醒目開學勳章

引用:Quote:goodboy1+發表於+13-12-6+14:22+紅、

如果你話果d私小,要去到100都還能保持band 1組別都有些小困難,雖然佢地都曾經全派band 1的紀錄,但當中唔 ...
可以分享你所指的私小是那一間嗎?

Band5 發表於 13-12-6 15:12
軒小上下午加埋好似有幾十個入左QC。

QC甲部好似有10個位(唔記得清楚),全港B1男生都可以抽,機會高過中六 ...
樓主的小朋友應該是在九龍城區校網!
除了自行和甲部(上年有7個位)大抽獎之外,還有就係靠叩門。不過叩門都有條件,你要先報自行,面試埋唔個果批先得。

3b 發表於 13-12-6 15:19
可以分享你所指的私小是那一間嗎?
我已經萬箭穿心架喇,不如你摷返我以前的留言算喇。

janetlam74  我覺得你對事不對人^^ support u^^  發表於 13-12-7 23:54

ohnono 發表於 13-12-6 15:46
唔爭在啦, 响呢度唔係好多人夠膽, 你係其中一個.

引用:Quote:3b+發表於+13-12-6+15:19+可以分享你

你在ek貢獻良多,竟也有人插过你吗?

Jackieson 發表於 13-12-6 16:11
唔爭在啦, 响呢度唔係好多人夠膽, 你係其中一個.

我主要唔係想針對學校,只係想家長理解有這種情況。今年的情況都係一樣咁混亂,大家已經諗緊點搏法。你諗下,有家長已經問抽入得17個加甲部2個位的喇沙機會大唔大添。唔駛問阿貴更係會細左,起碼九龍城區咁嘅優勢,搏嘅家長都應該會多左,最多唔得咪下一個志願囉,始終都會入返band 1學核嘅。不過嫌棄喇沙的都會有,像樓主一樣舉棋不定的,應該唔會太多吧!而家全港16個區都開始聽到搏呀搏呀的聲音,餘下一個西貢區和南區未開始,可能還有荃灣,因為這幾個區有先天特性,不嬲都要搏的!不過真係要小心自己小朋友的banding,唯有做好保險囉。

goodboy1 發表於 13-12-6 17:28
我真係舉棋不定啊 !!  以囝囝校內成績實屬B1頭之列, 但上網睇得越多, 心裡越亂, 尤其所謂特異功 ...

聽過人話,讀書成績好已經係特異功能啦!特異功能之士冇錯幫學校拎獎,但學校始終都有有成績好的學生撐場以確保名校地位架嘛,B1仔點會冇市場呢?

引用:Quote:ohnono+發表於+13-12-6+17:16+我主要

我真係舉棋不定啊 !!  以囝囝校內成績實屬B1頭之列, 但上網睇得越多, 心裡越亂, 尤其所謂特異功 ...
点解早幾年不去考插班?

回覆 goodboy1 的帖子

所以以前分五個BAND係比較公平
‹ 上一主題|下一主題