用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉校~心大心細
樓主: tingfeiwong
go

想轉校~心大心細 [複製鏈接]

回覆:想轉校~心大心細

條數學算易喎,好清楚的問題,小一生會明白。書局有本叫高思維數學,我仔學校小一已經開始做,你可以與兒子做下,幾十蚊,對將來學習有用,訓練自己,慢慢開堯。任何一間冿校也是要面對小三全港系統評估和小五六呈分,除非私校,所以早啲裝備自己吧

tingfeiwong 發表於 13-12-8 19:06
回覆 virgokaren 的帖子

下學期轉,已有位,大約考埋個試就轉過去。
讀得開心,成績自然好

cfs 發表於 13-12-10 08:43
條數學算易喎,好清楚的問題,小一生會明白。書局有本叫高思維數學,我仔學校小一已經開始做,你可以與兒子 ...
對大人來講當然易.對小一上學期的學生來講,我估計,連題目都未必睇得明.
即使大人解釋埋條題目,要小一學生自行解答,我估計有一半以上的學生答唔到(做過類似題目另計).
所以,如果要小一學生完全自行做呢條題目,我估大部分都做不到

回覆 tingfeiwong 的帖子

我都想知邊間學校

回覆 HAPPYJOCELYN 的帖子

咁放棄左邊間,之後又讀左邊間?可唔可以PM我,分享多小小~因為我個囡囡較為喜歡一心二用,老師話佢唔係唔識,但如果唔熟佢既老師就會認為佢唔專心~所以我想小心D幫佢揀學校。

引用:阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太

原帖由 tingfeiwong 於 13-12-06 發表
阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太深,宜家先一年班,阿仔已經唔係太明,再升上去會完全吸收唔到。 ...
我個囡依家六年級,我係升中一個邊先知A學校A,可能係B學校B。
我聽某學校的升中簡介會,個校長話:有D小朋友係D深嘅小學讀唔到,轉咗去D淺D嘅小學,考個第一返汳,我都知家。

我聽到有D小學考緊接近100,平均分係90,我囡間小學,哩個平均分只係考48都,4科主斜有A,得18個都。

D中學校長識体晤同學校嘅成績表!

Ceci333  有些識,有些不識.要看那間小學和那間中學啊!官津校好些,因為可以等教育局個排名才面試,直資就很難說.  發表於 13-12-12 17:02

引用:阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太

原帖由 tingfeiwong 於 13-12-06 發表
阿仔小一,想同阿仔轉校,原因1)覺得學校太深,宜家先一年班,阿仔已經唔係太明,再升上去會完全吸收唔到。 ...
請問是哪一間學校?可pm嗎?

tingfeiwong 發表於 13-12-7 09:24
回覆 solomonwong 的帖子

我都係咁諗,宜家先小一,再升上去深d怕佢追唔上,6年生活晤想見佢冇自信,唔開 ...
可否PM 學校名, 小女今年K3, 都怕揾到間唔啱佢讀的學校!

上次我拎到份某地區名校小一卷,才十一月,已經是第九張數學測驗卷,打開份卷睇,驚見小數點題~~例如13.9+6.7 係乜之類,嘩,好在我女唔係讀呢間學校啫,自問無辦法讀。這該是小二程度吧~~~

Yanamami  小数点P4先学。  發表於 14-1-17 21:00

回覆:tingfeiwong 的帖子

可以pm邊間學校嗎?

其實係事實可以開校名,唔促使擔心

完全贊同你的說法。但阿仔現讀學校聽聞已經唔太深,但我已察覺佢學得很困難。
你找到那一間切合你所講?可否pm我也去了解一下?謝謝!

回覆:Joesy 的帖子

可否pn校名,現正找學校,謝謝!

可唔可以pm我,是那間?Thanks

轉去哪間?可以 pm 我你點揀學校嗎?我也想轉校.

新手兼路過
小女小一,已是小班,正常無教快。
不過做起功課,一樣會有不開心的時候。
學校簡介會時,校長說,愉快學習並不是沒有要求。
小朋友幼稚園時,興趣班等等,有無學習問題?有無被人話坐唔定?
如無的話,新學校,新開始!忘記過去!
如有的話,可能要跟進一下。

我都想知是什麼學校嗎?可否pm 我?

回覆:ronming 的帖子

我都想知是什麼學校嗎?可否pm 我?

[size=15.454545021057129px]可否Pm 學校名

請問是哪一間學校?可pm嗎?
‹ 上一主題|下一主題