用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: carolc
go

KTS 2nd in   [複製鏈接]

請問其實 APS 的中文名是什麼學校,謝謝。
各位家長,大家努力、不要放棄!

我都Reject.  失敗總有原因, 最後一間就來個賽後檢討:

1. 1st in 阿女有D唔識答, 但過到骨去2nd in.
     可能最後收生有睇番 1st in 成績.  ( 即係瀨阿女 )

2.  2nd in 第一節 大肌肉
     阿女話同場個個都乖, 無人唔識做, 拋豆袋一次唔得可再試,
     所以無關

3.  2nd in 第二節 問小朋友
     問平時係屋企做乜? 阿女答玩玩具, 玩公仔, 玩.....
     可能答得太真,  如果答: 睇書, 練琴, 寫字, 觀星, 做吓Project, 研究.......咁就....

4. 2nd in 第三節 見家長
    對答如流, 大路答法但無驚喜, 即係唔認自己衰

5.  2nd in 睇功課
     阿Miss用15秒就睇完6本功課, 可能太淺, 無乜好睇, 間幼稚園又唔識.

6.   2nd in 畫畫
     阿女無 畫畫, 又無睇書, 凈係望住我同老師講乜

結論, 衰無 畫畫, 功課太淺, 1st in 麻麻

回覆 cc0813 的帖子

大家要加油呀!  我會放九龍塘小學個位,之前亦放了陳守仁,禮賢,Kln. St. Joseph, 專心宣小, 希望waiting 的好快收到你們所想的.不要灰心呀!

mamaluk  same here.  放了禮賢,啟思,KTS, 專心宣小! 來年小一見 !  發表於 14-1-17 14:13
Yanamami    發表於 14-1-17 12:55

回覆:KTS 2nd in

可以分享揀宣小主要的原因嗎?我正在苦惱中如何取捨。謝謝!

回覆 Rexmummy 的帖子

Like  x 100

引用:回覆+cc0813+的帖子 大家要加油呀!++我會

原帖由 Rexmummy 於 14-01-17 發表
回覆 cc0813 的帖子

大家要加油呀!  我會放九龍塘小學個位,之前亦放了陳守仁,禮賢,Kln. St. Joseph, 專心 ...

很難過,我最心儀的KTS, 小兒進入第二輪面試後,連waiting 都沒有。唉!很可能在拋豆袋時失許多分,他抛不到。另他在家長與老師面談時,太心急,起身兩次,專注力不足。現在只剩下宣小、救恩waiting及優才1st waiting。請問各位可以賜教嗎?

引用:很難過,我最心儀的KTS,+小兒進入第二輪面

原帖由 flowerbaby 於 14-01-18 發表
很難過,我最心儀的KTS, 小兒進入第二輪面試後,連waiting 都沒有。唉!很可能在拋豆袋時失許多分,他抛不 ...
救恩waiting好大機會得,識得5個以上會放棄,寫多d信啦

回覆 flowerbaby 的帖子

If you like KTS, keep writing letters.

多謝回覆,明白繼續寫信是唯一的出路,事到如今沒有其他事情可以做到……

你有宣小已經唔洗膽心啦,我見都有人要宣小而放KTS

宣小只是waiting,還要2nd interview

宣小waiting 都好有機,因為6月果時會call 所有waiting 2nd in,所以唔洗咁膽心。

引用:回覆+flowerbaby+的帖子 宣小waiting+都好

原帖由 carolc 於 14-01-19 發表

宣小waiting 都好有機,因為6月果時會call 所有waiting 2nd in,所以唔洗咁膽心。 ...
如有心入宣小,咁而家要好好作準備,因六月係有幾百個小朋友争數十個位,一筆定勝負!

引用:Quote:boyboy_mama+發表於+14-1-16+18:32+w

原帖由 穎子 於 14-01-16 發表
其實我諗好多好叻既小了朋友一個人會有多過一個既offer, 希望大家家長快點決定好自己心儀的小學,然後放 ...
唸清楚了,現在手上只hold了最心儀的,其他都放了/不會去註冊。

諗左幾日,雖然不用交註冊費,但今天我沒有去註冊,祝有心想入KTS小朋友早日獲得取錄通知。

我的女兒還在讀幼稚園 n 班的階段, 但我都想做好準備..我見你們的分享, 我都好鍾意 KTS.
我想問下, 你們講 SFA, TSL, APS --> 是邊幾間小學呢? 能否給我中文小學校名, 等我了解下, 謝謝!

Celia0001 發表於 14-5-7 13:33
我的女兒還在讀幼稚園 n 班的階段, 但我都想做好準備..我見你們的分享, 我都好鍾意 KTS.
我想問下, 你們講 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2287397&extra=page%3D1

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題