用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才有無人收到offer
樓主: jennycheung928
go

優才有無人收到offer   [複製鏈接]

回覆 huba 的帖子

希望優才儘快改善收生程序和講座內容,提高學校的聲譽。建議減少講座堂數,不精彩的,不要!

回覆:PotterLai 的帖子

建議閣下直接向學校反映。

引用:上左五堂,除左edu+psychologist+個堂有D用

原帖由 tocheung 於 14-01-10 發表
上左五堂,除左edu psychologist 個堂有D用。其他都好似係度被洗腦,優才点勁,点好,越聽越返感,好以sell ...
恭喜你為孩子找到合適的學校。

回覆 ydlydl 的帖子

因為只係有offer同on first waiting list先有被邀請去聽家長講座,所以有大家咪覺得GT居然邀請D只on waiting list學生而家長又無去過聽TALK去2nd in唔公平LOR

引用:Quote:原帖由+tocheung+於+14-01-10+發表上

原帖由 huba 於 14-01-10 發表
恭喜你為孩子找到合適的學校。
雖然不是最合適,但總好過去排一條唔公平既隊。

真是唔是好明白, 點解要分2 條隊?

站在一個考小一的普通家長來說,得到學位再聽講座也說得過去。
未有學位又聽講座又知道無去的都有offer 的家長的心情怎好受呢!
我是路過的。
優才仍然有其他優點,只想說……可憐天下父母心……

平心而論,上交updated資料呢樣係好正常及正確既舉動,正如考獲左個証書或學位都應該update比公司一樣,而交求情信亦係好普通既求學位做法,做呢兩件事既家長一d都冇錯。

學校因應自身需要而揀人亦好正常及合理,好似d coupon或合約後面有T and C 咁,發出者有最終決定權,佢當然可以因應自己現時需要而upgrade任何人啦。

面試之後,學校便張申請者分左first waiting 及waiting,我好讚成此做法,家長起碼可以初步衡量到個成數有幾大幾細,總好過全部都係無盡既waiting。

學校為左家長多d了解學校及阻隔一d無誠意既申請,花人力物力時間舉辦講座,而講座內容有"唱好"成份,我覺得冇問題,在坐亦有好多今年會加入GT既家長,唔通現階段d家長冇權知學校既"好野"? 小學概覧學校既版面仲多啦,間間學校既家長都喜歡update學校資料及"威水野",響自己地盤點解唔講得? 因為做人要內歛d嗎? 哈! 冇叫waiting聽講座亦好正常,一來冇咁多位,二來waiting而成功有offer既成數一定低d。

我覺得學校最錯係錯誤估計自己既講座好吸引,其實在座有幾多家長願意上? 上兩、三堂就話遮,既然有d人完全覺得浪費時間(前提當然係未有offer啦),怨恨當然大。第二樣錯誤係學校之前講得太實,話一定要上夠80%,咁d家長緊係企自己角度睇,捉住你呢點架啦,點會企學校角度睇吖。第三,first waiting 既一心諗住位置響waiting前面,當知道比"唔駛聽講座"既"waiting" "爬左頭",唔理有冇理由,心靈上一定受打擊啦! 正如有d學校有第二輪收生一樣,本身waiting既家長,感覺都唔會好受!

希望學校經過今次之後檢討下,出年做返好d。本人係今年將會加入GT既家長,就算呢件事發生響別校,我既諗法都係一樣,分別只在於會唔會花時間打出黎。

320BeBe  agree!  發表於 14-1-10 21:28

回覆:優才有無人收到offer

咁究竟學校對first waiting 跟waiting 有無定義, 點解一個要上堂, 一個唔駛上, 點解唔大家一齊上, 或者一齊唔駛上, 無話first waiting 一定要收, 但辛辛苦苦去上堂, 只希望等一個second in 的機會, 佢咁想收waiting 先, 點解唔比first waiting in 哂先, 做戲都做全套, 咁唔公平, 這是甚麼的道理, 點講都唔通。

親子童讀樂

引用:咁究竟學校對first+waiting+跟waiting+有無

原帖由 wai406 於 14-01-10 發表
咁究竟學校對first waiting 跟waiting 有無定義, 點解一個要上堂, 一個唔駛上, 點解唔大家一齊上, 或者一齊 ...
同意,以為first waiting係優先有2nd in 機會先上堂,點知去齊咁多堂都冇機會2nd in反而冇上過堂的就有得2nd in 無奈

Waiting 得 offer 是否真實,還需求正,網上誤傳,有心無意也有很多。waiting 變first waiting 再上家長堂,我看這安排還是合理,今年二千幾三千人報名,得到offer  或first waiting 可能不是真正想讀的相信也很多,家長堂令他們早點確認放棄,使其它一心想讀的人早點有offer, 相信大家都樂見,學校見家長堂人數去到某地步,估算曰後waiting 有機會入讀,現给他們有機會在家長堂認識學校
,也是合理合情的做法。
當然我也覺得現時waiting 如有offer 是十分不公的

回覆:RSZ 的帖子

其實依家都好難求証係咪有waiting嘅得到offer,因為事件鬧得熱哄哄,佢哋都唔會走出嚟認,但我只係覺得學校應該話俾我哋first wait嘅究竟有冇得2nd in同幾時囉。

咁點解waiting 唔駛去了解學校就可以有2nd in 先

我覺得大家唔好着眼於需要去講座與否,最main point是“優先備取名單“和“備取名單“的分別,說明是“優先“,但現在並不是讓機會給優先備取名單上的小朋友,而是在後面名單上的小朋友可打尖,這是什麼排隊規則?如果它是商品的話,已經是失實陳述!除非“優先“的意思不是排在隊頭的意思,真是很希望一所有良好教學理念的學校可“公平“一點吧!

回覆:applemm 的帖子

你講得冇錯,我本來係最鍾意優才嘅,就算冇校車,我都仍一心等2nd in,身邊親戚朋友都話優才係一間好識marketing嘅學校,成績並非出眾,但我都冇理,我依家實在好失望。

mrspopeye 發表於 14-1-9 21:51
我問爲什麽first waiting沒收到call, 反而waiting收到call參加2nd interview?學校説他們已經call了很多first waiting, 有二三百個。學校説會叫不停送updated資料的好學生來in, 雖然他們是waiting.. 但in 完會放他們在first waiting...

如果我沒有理解錯誤,以上是戴副校長的回答。

另外又有家長聽朋友說 "School Admin told my friend 10% WAITING get call for 2nd Interview and some already got Conditional Offer......" 這個some是指first waiting 2nd interview 或者 waiting 2nd interview? 是否傳話中途有誤解?  School Admin (接電話的工作人員)又是否肯定知道有offer的是從waiting來?

如果waiting 2nd interview之後只會變成first waiting,並且開始要上講座,大家會不會也覺得不公平呢?

如果學校制度唔係真係優先處理first waiting先,係睇家長誠意有幾大,又為何要分first waiting同waiting呢?一開始唔好分,咪學校鍾意點收都得囉。

引用:+本帖最後由+iamderek+於+14-1-11+01:12+編

原帖由 iamderek 於 14-01-11 發表
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一個攞到公屋,政府將十分的其中一個抽上去,咁對無論係廿分同其他十分嘅輪候者都唔公平,本身廿分的可能成世都抽唔到,用法律術語講,完全違反左輪候者嘅合理期望。

loveDD 發表於 14-1-11 11:59
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一 ...
完全同意!

loveDD 發表於 14-1-11 11:59
容許我用公屋計分制比喻,本身好好地廿分一條隊,十分一條隊,理應廿分輪哂先到十分,如果話廿分中有其中一 ...
如果十分的輪候者2nd interview之後,只係搬去十五分條隊,並且十五分條隊也要開始上講座,而攞到公屋始終都係廿分條隊優先,咁又點睇?
‹ 上一主題|下一主題