用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才有無人收到offer
樓主: jennycheung928
go

優才有無人收到offer   [複製鏈接]

回覆:tocheung 的帖子

當初first interview 的時侯,校長說只會有一次的面試,現在又分first waiting 和waiting的面試已經同他當初的說話有所不同!這方面已經令我這個家長有所不明!用jupas 同non jupas 作比喻就更加不知所謂,學制都不同!老師弓l用的比喻都不正確,又怎樣灌輸正確訊息給學生?如果報讀了優才而放棄自行或大抽獎就大大不值。

奇實一句講晒,學校想將D聽講座嘅位坐返滿D咪逼住call D waiting 頂上lor! 難為我們的f.waiting 要默默等。。。。。。。。。

醒目開學勳章

回覆:320BeBe 的帖子

前一兩年係有同時in first waiting和waiting的,以我所知,waiting 有得in的,多是在讀學生的弟妹(不斷向學校求情那些),成功的會轉上first waiting, 最後有人成功取得offer, 亦有人最後仍是first waiting,未能入讀!

My son was on first waiting and we attended each talks.  In Dec, we were called for 2nd interview. Finally we got an offer by call early this month.  But we did not go to register.

Water8 發表於 14-1-13 13:05
My son was on first waiting and we attended each talks.  In Dec, we were called for 2nd interview. F ...

Your son is lucky one cos First Waiting and get call for 2nd interview .... many kids on First Waiting still and parents go to 5 useless briefing session already but no call for 2nd interview ....... The school now call "Waiting" for 2nd interview, parents did not got any briefing ..... and school think it is fair cos like JUPAS v Non JUPAS

魚兒小寶貝 發表於 14-1-12 14:37
我覺得用公屋計分制比喻唔太適合呢。有些學校會特別喜歡某類學生,或有些學校想收運動成績全能兼操行A+既 ...
我真係未聽過政府派位第一志願會輸俾第二志願。  不過我同意你說這裡是傾下偈,發表下意見,GT今次咁做背後目的係點解?  我真係唔知,但如果真的如你所說係兄弟姊妹的話,希望GT下年唔好懶係公平要將人地放落WAITING,然後又用個咁STUPID嘅方法去CALL返佢地INTERVIEW。

回覆:優才有無人收到offer

咁點解唔一早將有兄姊在讀的放入first waiting?

引用:咁點解唔一早將有兄姊在讀的放入first+wait

原帖由 wai406 於 14-01-13 發表
咁點解唔一早將有兄姊在讀的放入first waiting?
Yes right you hit the point. Therefore I really doubt they have only invited those candidates (with sibling) in the waiting list for 2nd in. School may possibly think they are more sincere (coz they kept sending their update) than us even though we have attended all the seminars (simply because we didn't send update).

tocheung 發表於 14-1-13 17:10
Yes right you hit the point. Therefore I really doubt they have only invited those candidates (with  ...
of course not only sibling coz 10% from Waiting and 90% fm first waiting

回覆 loveDD 的帖子

你今年留意下!

講開又講,題外話一則,我呢面有間2線津校,自行階段有18x個申請,但竟然唔收足,令自行分配既學額唔滿,我諗唔明點解,show出黎都唔好睇啦,不明就裡既人會以為冇人報名添,咁做其實係咪可以增加學校既叩門位呢?

我上了三堂講座,先生上了一堂後,已對這間學校反感。

魚兒小寶貝 發表於 14-1-13 20:07
回覆 loveDD 的帖子

你今年留意下!

咁我留意下先  
但以我所知,政府係會以下面的方便去派位。

電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有兒童申請人在甲部填寫的第一選擇。當所有兒童申請人的第一選擇審閱完畢後,再依次序審閱未獲派位兒童申請人的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的兒童申請人,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選擇,直至每名兒童申請人皆獲得分配一個小一學位為止。

另外你個CASE我估係雖然有人申請,但somehow有直/私學校收,又或者改變主意,博大抽獎而最終無去到註冊。在自行制度裡,如果學校俾左位你但你唔去註冊,佢係可以自行決定將位留空俾叩門,又或者call返當初自行未被獲派位的申請。你猜學校是為左叩門位而專登唔收足人,我覺得無咁嘅必要。

魚兒小寶貝  其實你只要現在在forum到用"第二志願入"呢幾個字搜尋一下就會見到。。。  發表於 14-1-14 16:40

loveDD 發表於 14-1-14 14:56
咁我留意下先  
但以我所知,政府係會以下面的方便去派位。

呀~講番個case, 我地網要加班再加每班人數兼用埋隔離網6間學校學位, 就知道我呢面今年多左好多好多適齡學童, 而搵得直私back up而自行會"搏"2線既人相信唔多, 18x個申請收6x個收唔足額喎, 難道會有一半以上既人放棄嗎?

魚兒小寶貝 發表於 14-1-14 17:36
呀~講番個case, 我地網要加班再加每班人數兼用埋隔離網6間學校學位, 就知道我呢面今年多左好多好多適齡學 ...
自行計分(乙部)只佔全級學校嘅20%,你話18X,我齊頭當180人,20%=36人,你話收6X,我估係甲部"有兄弟姊妹或在校工作家長"果30% (54人)收唔足。

魚兒小寶貝  I see  發表於 14-1-14 21:07

回覆:優才有無人收到offer

我對優才的安排都很失望。幸好天父安排了更好、更適合的學校俾仔仔,不需要再聽他們的講座了。感謝主!

回覆 BlackBird 的帖子

yes, 很失望. crazy arrangement. USELESS Briefing

回覆:PoohsBaby 的帖子

已經上夠堂唔再上

已經上夠8堂? really?

回覆 PoohsBaby 的帖子

原來仲有一堂要上

回覆:wai406 的帖子

有兄弟姊妹讀緊應該唔洗上講座!

‹ 上一主題|下一主題